Ljubav između korica ★ Francesc Miralles

Izdavač: Znanje

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Progutao sam knjigu u trenu, a uzeo sam je po preporuci moje drage suradnice. Pisana je iz muške perspektive, pa mi je bilo lako za poistovijetit se sa patnjama mladog dečka.

Roman u kojem ljubav i psihologija idu ruku pod ruku s filozofijom.

A sad malo ukratko:

Dečko koji se bori s depresijom na odmoru kod djeda u hotelu naiđe na dnevnik prijašnje gošće. Malo pomalo zaljubljuje se u tajanstvenu djevojku britkog stila pisanja i neobičnog imena. Dane mu ometaju samo raskalašeni djed i krupna djevojka koja ispisuje 2000 riječi dnevno za neki nebitni spisateljski online natječaj. Nakon što pročita Arohin dnevnik, odluči je potražiti. Saznaje da se Aroha nalazi na vrhu planine u nekakvoj hipijevskoj komuni. Odlazi odlučan da je upozna.

Da li se iluzije rasplinjavaju kad se čovjek popne dovoljno visoko da sagleda cijelu situaciju?

Je li duša bitnija od vanjštine?

Iz pera autora:

“Otvorio sam na desktopu datoteku, koju sam imenovao s prvom riječi koja mi je prošla glavom: AHORA. Bilo je to tek da nekako imenujem taj dokument i ne zadržavam se na pripremanju zapleta neke posebne priče o ljubavi i svakodnevnoj čaroliji…. Sviđalo mi se preobrtati riječi, pa sam to učinio i ovaj put. Pogledao sam u riječnik maorskog na internetu i… skamenio sam se. AROHA znači “ljubav”.

Meni se knjiga svidjela. U najobičnijim razgovorima u knjizi, kao i u dnevničkim zapisima zagonetne djevojke mogu se iščitati univerzalne istine i mudrosti koje sam skupljao kao dijete koje se u zoru, na plaži, raduje školjkama koje je oseka ostavila iza sebe.

Evo nekoliko dragocjenih školjaka koje sam ja pokupio iz knjige, a koje su me se posebno dojmile (neke sam posebno izdvojio i od njih napravio slikovne citate):

“Svi smo početnici i svakog jutra učimo iznova živjeti.”

“Svaki put je dobar za onog tko je lišen prtljage.”

“U ljudskom biću ne postoji savršenstvo, ali se može biti savršen idiot ako tome težiš.”

Tople preporuke za ovo jednostavno remek-djelo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s