P.S. iz Pariza ★ Marc Levy

Izdavač: Stilus Knjiga

Ocjena: 5/5  ★★★★★ 
Prevela: Ira Martinović

Marc Levy, najčitaniji je (živući) francuski pisac koji svoju publiku već neko vrijeme osvaja svojim divnim romanima. Ovaj puta je riječ o modernoj ljubavnoj priči koja se može svrstati u romatičnu komediju ako takav žanr uoće postoji. Doslovno imate osjećaj kao da gledate opuštajuću ljubavnu komediju dok čitate ovaj roman.


Mia je uspješna glumica koja je u braku sa jednako uspješnim glumcem. Ona užasno pati, jer voli Davida, svog supruga, dok je on bezočno vara na sve strane ne poštujući Miu ni kao suprugu niti u jednom aspektu.

Ona zato odluči da joj je dosta i pobjegne u Pariz prijateljici Daisy koja vodi restoran. Ona se zaposli kod Daisy kao konobarica kako bi pomogla prijateljici koja je upravo ostala bez konobarice…ali i da time rastjera misli o Davidu…

“Ne, pravo je pitanje jesi li zaljubljena u njega kad te već čini ovoliko jadnom. Ili još bolje, jesi li zaljubljena u njega baš zato što te čini jadnom?”
.

“Ljubavne muke bole kao sam vrag, ali ni to nije najgore. Gore je kad ti je duša prazna kao pustinja.”
.

“Ne brinem se. Još gore: nadam se, a nema ništa okrutnije od nade.”

.

On nije ni htio objaviti svoj prvijenac, ali su njegovi prijatelji, simpatični par Arthur i Lauren poslali izdavaču njegov rukopis. Drugi put kad su odigrali sudobonosni preokret u Paulovom životu, bilo je kad su mu potajno napravili profil na stranici za upoznavanje i pretvarali se da su on dok su dogovarali spoj sa potencijalnom djevojkom.

Ta djevojka je bila Mia. Ona i Paul su se našli na večeri i od tada započinje njihova pustolovina u Parizu…Iako na početku čvrsto odlučuju da će biti samo prijatelji, sudbina i ljubav odigraju svoje karte i poremete im planove.

Iako je Paul zaljubljen u Kyeong, svoju prevoditeljicu za korejsko tržište, on ubrzo prema Miji počinje razvijati veliku naklonost, jer ipak – Kyeong je miljama daleko od njega, a ni na mail mu ne odgovara…

Iako se panično boji aviona, pristaje na nagovor svog francuskog izdavača da ode put za Koreju kako bi se družio sa fanovima, jer je njegova zadnja knjiga postigla nezamisliv uspjeh tamo i bila rasprodana u rekordnom roku. ali ne pristaje samo zbog fanova, on se nada susretu sa svojom Kyeong.

U međuvremenu i David se nacrta pred Mijinim vratima u Parizu pokušavajući je ponovno pridobiti za sebe…

Koliko god knjiga bila opuštajuća i humoristična, iz svake rečenice vidi se da je pisac iskusan i da je namjerno odabrao baš tu rečenicu. Ništa u knjizi nije slučajno i posvuda su skrivene kratke, a slatke istine koje mi često zaboravimo u svakodnevnom životu.

Bili su mi zanimljivi dijalozi između Paula i Mije gdje su raspravljali kako bi knjiga trebala završiti i koliko je krhak ego pisca;

“Ne misliš da u stvarnom životu ima dovoljno drame i bez knjiga? Da ljude ne muči dovoljno nedaća, laži, prijevara i spletki? Želiš im dodati još malo tereta? Želiš tratiti njihovo vrijeme pričom koja ružno završi?”

“Sad me već izazivaš…Nemaš pojma koliko je krhak ego jednog pisca. Tvoje aha možda me koštalo tri sata gledanja u prazan ekran”

Knjiga je prepuna humora koji je vidljiv i iz simpatičnih mudrih izjava glavnih likova;

.

“Tipovi koji za sebe tvrde da su spisatelji najčešće su još uvijek na prvoj stranici, negdje u kafiću s računalom pred sobom. Oni koji tvrde da su glumci, odslušali su nekoliko satova na javnom sveučilištu ili online, svaki koji ima gitaru misli da je Lennon i svi skupa traže nekoga od koga bi žicali lovu dok im karijera ne krene.”

.

“Osveta je jelo koje se poslužuje hladno, ali ja neću čekati da se ohladi!”

.

.

“Zašto je uvijek pravi ključ onaj koji zadnji probaš?”
.

Hoće li Mia ostaviti megazvijezdu Davida?

Hoće li Paul ostaviti svoju ljubav Kyeong?

Zašto Paulovi romani nisu popularni u Europi, pa čak ni u Americi (osim prvog), ali su megapopularni u Koreji?

Odgovore na ova gore pitanja saznat ćete ako zaronite u ovu toplu ljubavnu priču.


Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/ljubavni-erotski/p-s-iz-parisa

Jedna misao o “P.S. iz Pariza ★ Marc Levy

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s