Kyland ★ Mia Sheridan

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★


Roman Kyland je priča o nadi i očaju, ljubavi i žrtvi, boli i oprostu, ali nadasve priča o dubokoj i beskrajnoj ljubavi.


Tenleigh Falyn svakodnevno se borila za preživljavanje u siromašnom rudarskom gradiću u kojemu je živjela sa sestrom i duševno bolesnom majkom. San da će dobiti stipendiju za koledž, koju dodjeljuje mjesna rudarska tvrtka, i tako izbjeći surovost života, davao joj je snagu da ide dalje.


“U zimskim mjesecima vjetar bi tako snažno zavijao kroz nju da bi se naša kućica žestoko njihala, toliko da sam bila uvjerena da ćemo se prevrnuti. Ali nekako se ipak održala. Zapravo, svi smo se mi na toj planini uspjeli nekako održati. Zasad.”


Jednom prilikom ona spašava dečka koji je krao sendvič u mjesnoj trgovini gdje je radila poslije škole. Ona je odlučila progledati dečku kroz prste i time je dobila otkaz. Kasnije se ispostavilo da je taj dečko bio Kyland, a sendvič koji je ukrao bio je za gladnu ženu iz njihovog sela.

Kyland se od tad osjećao odgovornim što je ona dobila otkaz i pokušao joj je uzvratiti uslugu nudeći joj svoju pratnju do kuće svaku večer.

Kyland Barrett također je živio u brdima, na rubu skapavanja od gladi i silno usamljen. Imao je težak život kroz koji se sam probijao.

Po opisu Tenleigh, on je uvijek imao napet i ozbiljan izraz lica na snažnoj čeljusti. Imao je ravni nos, sočne pune usne, očaravajući osmijeh i kratku smeđu kosu boje karamele koja mu se kovrčala na zatiljku. Bio je razvijenog, mišićavog tijela i širokih leđa. Mirisao je na čisti planinski zrak, borove i na sebe.

Unatoč svemu što je proživio, i on je radio na tome da dobije stipendiju od rudarske tvrtke Tyton Coal koja bi mu omogućila da ode iz grada prepunog bolne prošlosti i bijede. Ali nakon što sve više upoznaje Tenleigh, njegovi ciljevi i planovi dobiju sasvim nove dimenzije…


“Pogledala me milo, zbunjeno se osmjehujući, i poželio sam privući je u naručje i preklinjati da više nikada ne ode. – Tenleigh, kad kažem da je moj izbor bio postupati tako kako sam postupio, žrtvovati svoj odlazak odavde kako bi ti mogla otići, želim reći da sam to s radošću učinio. Ozbiljno to mislim. Istina, patio sam, ali shvatio sam da ću rado patiti zbog tebe, jer to znači voljeti nekoga. Biti spremam učiniti sve za nj, žrtvovati se na sve načine, patiti samo da taj ne mora. Volio sam te tada i još uvijek te volim.”


Kylandov opis Tenleigh;


“Žestoka je. Odana je. Borac je. Miriše na divlje cvijeće i miješa planinski govor sa stručnim riječima. I nevjerojatno je lijepa.”

Kyland se gotovo odmah zaljubio u Tenleigh. Bio joj je prvi koji ju je poljubio…Bio joj je prvi s kojim je spavala…Ali on, unatoč svojoj ogromnoj ljubavi prema njoj, ili možda baš zbog te ljubavi, nije želio za nju da završi s njim…Isprva zbog toga što je namjeravao zauvijek napustiti to mjesto…Ali poslije zbog toga što je želio da ona ima bolji život…“Imali smo sve što nam je trebalo. Nije to bilo ništa veliko. Većina toga bila je obična. Ali u tom trenutku znao sam da veličina nečije kuće, automobila i novčanika nema baš nikakve veze s veličinom nečijeg života.”Oboje su odlučni u tome da se neće vezivati, ali taj jedan trenutak potpune ljubavi, promijenio je sve.

Samo jedna osoba može dobiti stipendiju…

Samo jedna osoba ima priliku za bolji život…

Prekrasni opisi, prekrasna dubina emocija i nesebične ljubavi ostavit će vas bez daha…“- Kako dan za danom silaziš dolje u vlastiti pakao?

– Činim to svakog dana. Zbog tebe. Odlazim u pakao. Svakog dana. Zbog tebe.”“Postoji u njoj rečenica koja kaže da uvijek u sebi treba održavati malu vatru, ‘ma koliko malu i ma koliko skrivenu’.”

.
Pomislim katkada na tu rečenicu. Pomislim kako je ta mala vatra – nada. Pomislim kako je trebaš održavati da gori da ti pomogne prebroditi one teške trenutke, one koji ti se učine toliko bolnica da više ne želiš nastaviti živjeti.”Tenleigh;


“Ako mi je hladno, zajedno ćemo se zagrijati. Budem li gladna, naći ćemo već izlaz, kao što smo ga uvijek nalazili.

Ljubav mi je bila potrebna i bila sam spremna boriti se za nju.”


Kyland;


“Imaš priliku, priliku za stvaran život, i odbacila bi je zbog tričavog životarenja sa mnom. Oboje bismo se borili i škrtarilo živeći u oskudici, sve dok ne bismo zamrzili jedno drugo.


“Živjet ćemo od ljubavi? Barem bi ti od svih ljudi trebala znati kako je to glupo reći, jer nitko ne živi od ljubavi. Ali živi od hrane. Od topline. “Knjigu toplo preporučujem svima koji vole realizam, dramu, ali i koji vjeruju da ljubav pobjeđuje sve teškoće…Svim sanjarima i svim ratnicima ljubavi koji kroz život nose nadu kao štit od svih nedaća i koji vitlaju svojom ljubavlju kao s mačem pobjeđujući svakog neprijatelja.


Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/kyland/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s