29 SEKUNDI ★ T. M. Logan

Izdavač: Stilus knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Koliko možete izgubiti u 29 sekundi?

IMG_20190308_190350_615

Ovako započinje uvod, u kratkim crtama objašnjava suštinu knjige;

“Dobila je tri uvjeta.

Morala je odgovoriti u roku od 72 sata.

Ako odbije, neće dobiti novu priliku. Nikad.

Ako pristane, ne smije se predomisliti. Ne smije ustuknuti.

IMG_20190302_122133_413

Promatrala je neznanca pred sobom, čovjeka kojeg je tek bila upoznala i kojeg nakon ove večeri više nikad neće susresti. Moćnog, opasnog čovjeka koji se smatrao njezinim dužnikom.

Ponuda je bila jedinstvena i jednokratna.

Mogla bi joj promijeniti život. Sasvim sigurno će promijeniti barem još jedan život.

IMG_20190302_123211_505

Sarah je bila na korak od dogovora s vragom.”

PicsArt_03-29-08.17.53

Sarin šef Lovelock je ljigavi gad kojeg zovu “pancirka” jer je nedodirljivi. Nitko mu ne može ništa, a on koristi svoj ogromni utjecaj kako bi svih iskorištavao, a posebno žene. Nad ženama vrši mobing i ucjenjuje ih poslom i napredovanjem kako bi legle s njim u krevet.

“Alan Lovelock ima dva lica. Jedno je za javnost; lice uglednog akademika, popularnog zbog televizijskih nastupa, lice šarmantnog i karizmatičnog gospodina. to je lice koje pokazuje ljudima. Drugo lice je rezervirano za žene na koje on “baci oko”. To je lice predatora, ljigavca, zlostavljača i ucjenjivača.

PicsArt_03-29-08.52.03

Jednog dana ona slučajno spasi djevojčicu moćnog Rusa koji joj odluči dati neponovljivu ponudu.

U isto vrijeme Lovelock koji ju već tlači dvije godine insinuiranjem na sex i traženjem istog ako želi promaknuće, počinje ju ucjenjivati da će je proglašiti viškom i dati joj otkaz. Sarah, očajna, razmišlja kako je praktički samohrani roditelj, jer muž joj je pobjegao kod ljubavnice i kako si ne može dopustiti da dobije otkaz, pogotovo nakon što je cijelu sebe uložila u posao. Uvijek je radila više nego njezini kolege, sve samo da dobije napredovanje, a sad joj je prijetio otkaz i to samo zato što nije htjela svoje tijelo dati na korištenje ljigavcu koji joj je bio nadređeni. Sav taj rad – svi sati, mjeseci i godine, sada su padali u vodu radi tog čovjeka.

Prije tjedan dana veselila se novom koraku u karijeri. Trajnom zaposlenju. Stabilnosti za djecu, za sve njih. A sad joj je to izmaklo iz ruku. Možda čak i ostane bez posla. Ako Lovelock ne dobije to što želi.

Znala je da je u bezizlaznoj situaciji. Da nema rješenja. Ili možda ipak ima.

Kako bi izgledao njezin život da Lovelock nestane?

Sjetila se ponude moćnog Rusa Volkova i jednokratnog mobitela koji joj je dao. Imala je još  malo više od sat vremena prije isteka ponude. Upalila je mobitel i ugledala samo jedan broj, sjetila se Volkovih riječi…

“Dajte mi ime. Jedno ime i prezime. I ta će osoba nestati.”

Bez posljedica.

Bez dokaza.

Bez straha od otkrića.

PicsArt_03-29-08.44.26

“Osjećala se poput putnika koji tisućama kilometara hoda istom ravnom cestom misleći da će do kraja biti ravna, a tada naiđe na račvanje. Nađe se pred izborom koji nije očekivao. Nije čak ni znala misli li Volkov sve ovo ozbiljno.”

PicsArt_03-29-08.55.39

“Život može biti kompliciran ako mu dopustimo. Ali ne mora biti.”

“Jedan poziv. Manje od pola minute. Možda će tih 29 sekundi biti trenutak koji je podijelio njezin život na stari i novi, na nedužnost i krivnju. Trenutak u kojem je njezin život iskočio iz tračnica i nastavio u novom smjeru. Ili je možda sve ovo bio trik, mala šala moćnog čovjeka na njezin račun?”

“Izgleda da nije mogla povući svoju odluku.  Pokušala je zamisliti kako će joj život izgledati bez Lovelocka i jedino što je mogla predvidjeti bili su osjećaji. Kajanje. Nemir. Strah. Sićušna iskra olakšanja, to da. Ali sve skupa i dalje se činilo kao san”

PicsArt_03-29-08.46.26

“U životu sam naučio da dobar vođa, velik čovjek ne smije samo kazniti svakoga tko radi zlo. Mora nagraditi i svakoga tko čini dobro, nagraditi odanost, hrabrost, pamet. Inače se neće izdići iznad ostalih.”

PicsArt_03-29-08.58.30

“Istinski dobro djelo je nesebično, nešto što napravite ne očekujući ni nagradu, ni pohvalu. I zbog toga dug za takvo dobro djelo ne može biti ni plaćen. Nikada.”

PicsArt_03-29-09.03.55

U životu uvijek imaš tri opcije Sarah.

Prva opcija je očita: odustani i zbriši.

Druga je teža: vjeruj u sustav.

Treća je najteža: ostani i bori se. 

IMG_20190302_124236_096

Iako mi je malo prenategnut bio onaj dio u kojem nju kroz nekoliko poglavlja prati tajanstveni tip sa ožiljkom, pa ju onda otmu, odvuku onom Rusu…i to sve samo da bi on zahvalio za spašavanje svoje kćeri i želio podmiriti dug svojom ponudom…Koja se na kraju raspline kad se i policija uplete u cijelu priču…Nekako mi je taj dio suviše naivan i pomalo pretjeran. Knjiga kao knjiga me uvukla u priču. Više puta mi je došlo da nakautiram Lovelocka, ali i onog njezinog muža koji je ostavio ženu i dvoje djece i trčao za skunjama…Sve u svemu, dobar triler. Petica zbog dinamike radnje, zbog razrađenih psiholoških profila likova. Nisam ni skužio da sam u svega par sati progutao 424 stranice, toliko je brzinska dinamika radnje priče.

IMG_20190308_190446_018

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/29-sekundi?gclid=Cj0KCQjwhPfkBRD0ARIsAAcYycEtk7t20FQ0JdijRiTJE1RaIHKANJXxU0k2vSvKxY6-L5Z3tXuvi0EaAuZGEALw_wcB

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s