SAVRŠENA MAJKA ★ Aimee Molloy

Izdavač: Stilus knjiga

Prijevod: Andrea Marić

Ocjena: 5/5 ★★★ ★ ★

Jedan od najiščekivanijih trilera godine i uskoro na velikom ekranu.

Večernji izlazak.

Nekoliko sati zabave.

To je sve što se trebalo dogoditi.

Koliko sam shvatio, ovo je autoričin prvi roman. A u samom romanu daje se naslutiti da je spisateljica u jedan ženski lik utkala komadić svog života, barem onaj spisateljski, što ćete, vjerujem shvatiti kroz samu priču. Ovo je priča koja se izuzev Prologa i Epilog, odvija kroz trinaest napetih dana. Trinaest dana u kojima upoznajemo kompleksnost ženskih likova i prodiremo u žensku psihu u najčarobnijem i najtežem razdoblju ženskih života. Likovi su uvjerljivi i realno psihološki ocrtani sa svim njihovim tjeskobama, strahovima i psihozama. Veoma dobro prikazan odnos društva prema mladim majkama i pritiscima s kojima se dotične moraju susretati. Vješto zapletena priča s neočekivanim krajem.

Priča je ispričana u trećem licu, ali poneka poglavlja su pisana u prvom licu i ona se odnose na psihološki profil otimačice. Prolog započinje Majčinim danom, a Epilog završava Danom neovisnosti godinu dana nakon što se izdešavalo sve i svašta. Svako poglavlje započinje mailom Villagea grupici Svibanjskih majki u kojemu oni daju dnevni “tip” novopečenim majkama o brizi za dijete. Tu ima hrpa korisnih savjeta, pa je tako ovaj triler ujedno i neka vrsta priručnika za novopečene mame.

Tko su one?

Nell – žena s napadnom tetovažom preko ramena koja skriva burnu prošlost iza sebe

Yuko – žena koja doji u kafiću, a da se i ne pokrije pred muževima drugih žena

Francie – žena koja je predložila da se počnu redovno sastajati nakon što su se priključile mrežnoj stranici Village

Token – tata na rodiljnom dopustu, blaženi među ženama. (…”pa token znači znak, simbol, shvaćate, a on je jedini od svog roda među nama…”)

Winnie – poznata glumica koja je izbrisala svoju prošlost

Colette – spisateljica iz sjene

Scarlett – Winnieina susjeda koja ima poneki problem psihološke prirode

One se nazivaju Svibanjskim majkama, jer su skupina mama koje su svoje bebe rodile tijekom istoga mjeseca.

Dvaput tjedno sastaju se u bruklinskom Prospect Parku zbog podrške i druženja.
Kad odu zajedno na piće u hipsterski bar u svome kvartu, žele samo mali, veseli prekid dnevne rutine.

Ali te vruće noći na Dan neovisnosti, 4. srpnja, nešto je strašno pošlo po zlu: jedna od beba nestala je iz kolijevke.

Winnie, samohrana majka, zapravo nije željela ostaviti svoju sedam tjedana staru bebu s dadiljom, ali nagovorile su je prijateljice, Svibanjske majke.

A sada ga nema.

Ono što slijedi je bjesomučna potraga za bebom Midom, tijekom koje će se razotkriti tajne, brakovi staviti na kušnju, a neka prijateljstva zauvijek prestati.

Je li netko iz grupe kriv/a za otmicu bebe Mide?

Nell je tu noć izbrisala Winnie aplikaciju iz mobitela pomoću koje je mogla pratiti kamerom u sobi što se događa s bebom. Nell je popila nekoliko pića, a dijela večeri se uopće ne sjeća…

Je li kriva Alma, dadilja, ilegalna imigrantkinja koju joj je preporučila jedna od svibanjskih majki?

Token? Čovjek koji ima kriminalnu prošlost koja je usko vezana uz Winnie…

Winnie? Ona je Midina majka…Ali bila je depresivna i…

Policija uskoro pronađe tijelo čovjeka koji se brinuo o Winnienom vrtu, a nešto kasnije pronađu i plavu Midinu dekicu s kapljicama Midine krvi.

Njegova majka je oslobođena majčinstva baš na Dan neovisnosti, 4. srpnja. Je li to ima neko simbolično značenje?

Je li moguće da je za nestanak Mide kriva njegova majka?

Zajedno s bebom nestali su i njegova francuska igračka Žirafa Sofija i svijetloplava dječja dekica.

“Zašto svi imaju potrebu govoriti budućim majkama što će dobiti? Zašto nam nitko ne želi pričati o tome što ćemo morati izgubiti?”

“Ti. Beba. Moja knjiga. To je sve što sam ikad želio”.

U ovoj knjizi sam nešto i naučio. Prvi put sam čuo za to da bogataši plaćaju enormne svote novca kako bi se sačuvale pupčane vrpce njihove djece, jer im one navodno mogu, u slučaju opake bolesti, spasiti život.

Saznao sam i da u Kanadi žene imaju pravo biti godinu dana na plaćenom rodiljnom, a u Americi dobivaju samo tri mjeseca plaćenog rodiljnog dopusta.

“Gdje ste bile te noći? Što znate?

Ovisi o tome što smatraš opisom mjesta.

Fizički: mislila sam da znam, ali više se ne mogu sjetiti. Noć je nestala, u smislu da više ne postoji. Kao da je nikad nije bilo.

Emocionalno, duhovno: to znam. Bila sam u paklu. Izgubljena. Izmučena. Nemajući pojma kako ću se provući kroz to. Kako da se nosim s tim. Ta tuga koja prožima sve. Promašaj. Krivnja što sam tako nesavršena majka.”

Neki citati koje sam smatrao zanimljivima za izdvojiti;

“Moja grupa mamica. Nikad nisam voljela taj izraz. Mamica. Toliko opterećen, tako politikantski. Nimo mi bile mamice. Mi smo bile majke. Ljudi. Neznanke koje su odlučile – za dobro svojih beba i spas vlastitog mentalnog zdravlja – postati prijateljicama.”

“Nisam ja kriva. One su. Zbog njih je Mida nestao i zbog njih sam opet izgubila sve. Čak i sad, godinu poslije, sjedim sama…misleći o tome kako je sve moglo ispasti drukčije da nije bilo njih. Da se nisam prijavila u njihovu grupu. Da su izabrale drugi datum, ili drugi bar, ili nekog drugog, a ne Almu, da čuva dijete te noći…”“Zašto svi imaju potrebu govoriti budućim majkama što će dobiti? Zašto nam nitko ne želi pričati o tome što ćemo morati izgubiti?”

“To je problem s ljudima na selu. S takvom lakoćom zabadaju nos.”

“Svako malo neko dijete nestane u Africii u unutrašnjosti Amerike, ali za to očito nitko ne mari. Te priče nikad ne dođu na naslovnicu New York Timesa.”

Knjigu preporučam. Iako meni osobno nije previše legla, to je isključivo zato što sam em muško, em nisam majka, em nisam čak ni tata još 😀 Tako da teško da se mogu poistovjetiti sa glavnim aktericama ovog romana. Ali zato vjerujem da će žene, majke, kraljice uživati u ovoj ženskoj triler poslastici. Dao sam ocjenu na osnovu kvalitete romana, a ne mojih osobnih afiniteta.

Link za kupnju knjige:
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/savrsena-majka
h

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s