Kratki Osvrt ★ BEZ IZLAZA ✶ Taylor Adams

Izdavač: Znanje

kds – izdanje

Oteta djevojčica zaključana u kombiju na osami, okovanoj snijegom i ledom. Pomoći niotkuda. Nema signala za mobitel kilometrima uokolo i auto vam ne može ni kilometar više napraviti. Dolazi mećava…

Što biste vi učinili?

Brz, oštar, nemilosrdan triler u kojemu akcija teče od početka do kraja u nekoliko prevrata eskalirajući u neočekivanom vrhuncu. Prvi preokret me malo manje iznenadio, možda zato jer sam navikao na američke trilere u kojima je posve očekivano po nekim indicijama kakav će preokret biti, ali zato me drugi preokret dočekao nespremnim kao i sve ono što je slijedilo nakon njega.

Mlada studentica Darby žuri cestom kroz mećavu da izgladi odnose sa svojom majkom za koju joj je sestra javila da ima rak gušterače i da je čeka operacija. No, Darby se na putu ispriječi mećava i prisili je da se ode zgrijati u prvo najbliže odmaralište. Igrom slučaja, odmaralište nosi ime “Veliki vrag”. U tom odmaralištu susreće četvero putnika koji su se također tamo sklonili budući da su ceste postale neprohodne. Tragajući za signalom za mobitel, ona ispred odmarališta zamijeti djevojčicu zaključanu u kavez za pse u stražnjem dijelu sivog kombija.

Bez signala na mobitelu, ne može pozvati pomoć. Čiji je kombi? Tko je od četvero ljudi u odmorištu – otmičar?

O piscu;

Taylor Adams diplomirao je režiju na Sveučilištu Eastern Washington i redatelj je hvaljenog kratkog filma I Feel Fine. Njegov redateljski rad prikazan je na Nezavisnom filmskom festivalu u Seattleu, a nagrađen je i prestižnom nagradom Edmund G. Yarwood. Napisao je nekoliko romana, a za filmsku adaptaciju romana Bez izlaza producenti 20th Century Foxa već su kupili prava.

Likovi su baš onako filmski karakterizirani…Oni koji često gledaju trilere, razumijet će što ovime mislim. Onako tipično američki likovi sa svim svojim (većinom) predvidljivim reakcijama i tipičnim karakternim crtama…Znate ono – uvijek je tu neki sociopat kojeg je takvim od malena napravio neki lik kontinuiranim “pranjem mozga”…

“Zašto sam se uplela?”

“Zašto sam ja ovakva? Zašto uvijek krećem sama i sukobljavam se s ljudima? Zašto sam ovdje, kilometrima od kuće, borim se za život na zamrznutom parkiralištu u Coloradu, dok mamu liječe od raka…”

“Kad su se vrata iza nje zatvorila, prebrojala je tri moguća sumnjivca: brbljavog Ashleya, tužnookog Eda i njegovu šlampavu ženu. Tko je vlasnik sivog kombija? (…) Zatim je na vratu osjetila topao ah. Netko je stajao iza nje.”

Da zaključimo; ovaj triler nije loš, ali meni kao filmskom triler fanatiku nije predstavljao preveliki zalogaj niti me je pretjerano očarao. U svakom slučaju ako volite trilere – ovaj roman je povoljan, kratak i brzo-čitajući…Ne možete pogriješiti…Ali ako tragate za nečim potpuno novim, ostat ćete možda i razočarani…

“Nikad prije nije rukovala oružjem da ne spominjemo pucala, ali sada bi prodala dušu da ima pištolj.”

“Trebala je znati. Ovo je Amerika u kojoj i policajci i pljačkaši nose oružje.”

Darby je oduvijek bila grozna u razgovoru s djecomJoš od dana kad je čuvala tuđu djecu, nedostajao joj je majčinski instinkt. Djeca su bila tek razuzdana, ratoborna mala stvorenja koja su je izluđivala. (…) Uglavnom nije voljela razgovarati s djecom. Kad god je bila zarobljena sa svojim nećakinjama ili mlađom braćom i sestrama svojih prijateljica, odnosila bi se prema njima kao malim, glupljim odraslima. Ali sada, ispalo je lako. Nije morala birati riječi.”

Jedna misao o “Kratki Osvrt ★ BEZ IZLAZA ✶ Taylor Adams

  1. Knjigu sam pročitala u jednom dahu! Doslovno sam je nosila za sobom. Toliko napeto štivo nisam već dugo pročitala. Likovi su izuzetno dobro dočarani,osobine istih toliko različite,nema predaha od stalne akcije i ništa nije kako pretpostavi čitač. Film bi bilo jednako dobro pogledati,zato se nadam da će izaći u skoroj budućnosti.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s