Sezona borovnica ★ Mary Simses

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Ellen Branford ambiciozna je njujorška odvjetnica koju će iz svakodnevne životne rutine izbaciti posljednja želja njezine bake. Baka je traži da pronađe muškarca kojeg je nekada voljela i grubo odbacila te da mu uruči pismo s objašnjenjem zašto je to učinila. Ellen se nađe u uspavanom gradiću Beaconu koji ju je dočekao hladno i to doslovno. Ellen je pala s dotrajalog mola u ledeno more i od sigurne smrti spasio ju je naočit muškarac Roy kojeg je u tom trenutku kad ju je spasio, impulzivno poljubila. Kako je to malo mjesto, slika je izašla i u lokalnim novinama, a Ellen je pokupovala sve primjerke u panici da se vijest ne proširi dalje od Beacona, pošto je zaručena za Haydena, uspješnog i bogatog odvjetnika iz New Yorka. Iako je u New Yorku nestrpljivo čeka Hayden za kojega se treba uskoro udati, Ellen će se u Beaconu morati zadržati duže no što je očekivala, jer svaki dan razotkriva neku novu tajnu njezine bake. Potraga za bakinim misterioznim muškarcem potrajat će duže nego što je mislila. Kao pouzdan suputnik u toj avanturi pokazat će se upravo muškarac koji ju je spasio iz ledenog mora.

Knjiga mi se izuzetno svidjela. Obiluje tako divnm opisima prirode i mjestašca koje doslovno vuče da ga posjetiš. Borovnice se provlače kroz cijelu priču i na kraju dobivaju svoj veličanstveni i sretni kraj. Ovu priču bih mogao čitati uvijek kad se osjećam loše, jer doslovno ima tu neku sposobnost da oraspoloži čovjeka i da ga podsjeti da materijalne vrijednosti nisu i nikad neće biti važnije od toga da čovjek uživa u slatkim malim sitnicama koje život znače. Ova priča je dobar podsjetnik da ne potratimo svoj život i kao stari ljudi onda brojimo novce žaleći što nismo radili ovo i ono dok smo to mogli – dok smo bili mladi. Novac nije Bog. Novac nije svemoćan i novac, koliko god nam trebao i bio nam primamljiv, ne može kupiti ljubav, ne može kupiti sreću i ne može kupiti vrijeme. Uglavnom, ovo je laganica koja opušta i osvještava, i poželjno ju je uzeti u ruke s vremena na vrijeme…

Sezona borovnica predivan je ljubavni roman koji donosi toplu priču o neispunjenim snovima i propuštenim prilikama koje se, ipak, jednom ostvaruju. Samo ne na način na koji bismo očekivali.

“Vozila sam pokraj zelenih polja, borova i dvorišta u kojima su se djeca igrala lovice te sam, vozeći, zamišljala kako bih fotografirala svaki prizor da imam svoj fotografski aparat. Prošla sam pokraj farmi borovnica i štandovima na kojima su se iz cestu prodavale košare krcate borovnicama i na kojima je cvijeće bilo aranžirano u šarenim buketima na stolovima.”

Mary Simses odrasla je u Darienu u Connecticutu. Najveći dio života provela je u Novoj Engleskoj, gdje je radila u novinskom izdavaštvu. Godinama je pisala prozu i objavljivala u književnim časopisima. Sezona borovnica je njezin prvi roman. Roman je na hrvatski jezik prevela Aleksandra Barlović.

– Ellen, koje boje vidiš ondje?

Pokazala sam jedrilicu žutog trupa. – Žutu – rekla sam joj.

– Ah, i još koju? – upitala je. – Koje još boje vidiš? U onom je odrazu mnogo boja. 

– Tada sam pogledala bolje i vidjela druge boje: narančastu i zelenu, ljubičastu i malo sive, zlatnu i čak ružičastu. Navela sam sve te boje, a ona je rekla: – Tako je, ako nastaviš gledati, vidjet ćeš ih još i još. To znači biti promatrač, Ellen. Uvijek postoji više no što misliš.

Neke stvari opstaju bez obzira na to što se događa oko njih.

“Možda je Roy bio u pravu kad je rekao da me je baka poslala ovamo kako bih otkrila njezine tajne. Možda me je poslala ovamo kako bih otkrila i svoje.”

Ukratko: imate moje preporuke. Knjiga me oduševila, a pristupačnija je cijenom od mnogih razvikanih knjiga koje cifru koju su im nametnuli nimalo ne zaslužuju.

Link za kupnju knjige:
https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/sezona-borovnica/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s