Princeza od papira ★ Erin Watt

izdavač: Stilus knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevoditeljica: Marija Perišić

Ovo je moderna inačica klasične priče o Pepeljugi.

Vrlo bogat čovjek s pet sinova usvojio je otuđenu kćerku svog najboljeg prijatelja koji je poginuo u jednom od svojih avanturističkih poduhvata.

Ella je sve ono što njezina nova “braća” nisu; samostalna je, skromna, prizemna i posjeduje nevjerojatne instinkte preživljavanja. Ella Harper je borac u pravom smislu te riječi, ne onakav borac kakav se viđa u ringu , iako ima i takvih trenutaka kad se fizički sukobljava u novoj školi ne dopuštajući da ju nitko ponizuje, ona je borac u svakom smislu te riječi. Mala fajterica koju niti siromaštvo niti bolest i smrt njezine majke nisu uspjeli slomiti. No.. Hoće li Royalima to ipak poći za rukom? Hoće li ju Royali uništiti? Nakon što joj bolest uzme majku, Ella nema više nikoga. U školi fejka dokumente potpisujući se na upisnici kao njezina majka, a za život zarađuje kao striptizeta izdajući se za osobu od trideset i nešto godina koristeći pritom osobnu svoje preminule majke. I sve to nekako i funkcionira dok se ne pojavi Callum Royal i doslovno ju otme objašnjavajući joj da je on prijatelj njezinog oca kojeg nikad u životu nije imala priliku upoznati. On je smjesti u svoju otmjenu kuću nalik na palaču i upozna ju sa svojih petero sinova koji momentalno zamrze Ellu misleći da je ona tu kako bi otela novac njihovom ocu.

“Moj talent, ako ga uopće imam, nije ples nego sposobnost vjerovanja da sutra može biti bolji dan. “

“Nema mnogo poslova koje sedamnaestogodišnjakinja može raditi par sati na dan i od toga zaraditi dovoljno za račune. I nijedan od tih poslova nije legalan. Krijumčarenje droge. Prostitucija. Striptiz. Ja sam odabrala ovo posljednje.”

“Opet bježim. Priča mog života. Mama i ja uvijek smo bježale. Od njezinih dečki, njezinih šefova perverznjaka, od socijalne službe, od siromaštva.”

Iz priče saznajemo… (spojleri!!!) Callum Royal izgubio je suprugu i sada živi s četvoricom samoživih sinova koji se pomalo otimaju kontroli. Pet (najstariji)i ih posjećuje samo vikendom, jer je na studiju. Sve djevojke i žene im se doslovno bacaju pred noge, jer su zgodni, moćni, utjecajni i bogati. Callumu se jedna takva uvukla pod kožu, u kuću i u sve pore života, sponzoruša Brooke ima puno važniju ulogu nego se u početku čini… Iako Callumovi sinovi ne prihvaćaju Ellu, smatrajući da je poput Brooke, s vremenim ih zaintrigira to što je ona zapravo potpuno drugačija od svih tih žena. Ella ne trči za novcem i ne čeka da joj padne s neba… Iako joj je Callum pinudio sve na dlanu, ona je pronašla posao koji obavlja revno uz sve svoje školske obveze. Smatrajući da Ella igra neku igricu kako bi im ipak uzela “komad Royalskog kolača”, oni joj svejedno timski zagorčavaju život kako u školi tako i doma… No Ella je već previše toga prošla u životu da bi se dala smesti nekakvim igricama razmaženih bogataša, bez obzira na to koliko su privlačni i utjecajni. Ipak, postoji jedan mali problem: Reed Royal joj je zapeo za oko i nešto je snažno vuče k njemu. A on je najopasniji od svih i pun je tajni… Reed joj neprestano govori i pokazuje joj na sve načine da ne pripada Royalima. I kad na kraju uspije u svom naumu; nejasno je jesu li Royali uništili Ellu ili je njezin odlazak uništio njih…

“Toliko je zgodan da mi se usta osuše i počnem osjećati trnce na mjestima za koja bih mislila da ih seronja poput njega nikad neće probuditi. Ali još jedna lekcija koju sam naučila od mame je da ti tijelo može voljeti stvari koje tvoja glava mrzi.”

“Mladi Royali nisu što sam očekivala. Ne izgledaju poput bogatih pizdeka u šminkerskoj odjeći. Izgledaju poput zastrašujućih huligana koji bi me mogli slomiti kao grančicu.”

“Igraš opasnu igru”, kaže on promuklim glasom.

Kao da ne znam. Ipak ne smijem dopustiti Reedu da vidi koliko utječe na mene. Povučem ruku i savijem prste u pesnicu. ” Ne znam je igrati nikako drukčije.

O autoricama


Erin Watt je kreacija dviju autorica bestselera koje je povezala ljubav prema odličnim knjigama i ovisnost o pisanju. Iako nijedna prije nije pisala o tinejdžerima, opsjedale su ih ideje o napetoj sapunici sa snažnim elementima romanse i zabranjene ljubavi. Njih dvije dijele iste stvaralačke ideje. Što im je najveća ljubav (nakon njihovih obitelji i kućnih ljubimaca, naravno)? Smišljanje zabavnih i katkad otkačenih priča. A najveći strah? Da će se razići.

Ovo je tek prvi dio u nizu pet knjiga (uskoro možda i šest). To su redom: „Princeza od papira“, „Slomljeni princ“ i „Izopačena palača“ ( koje spadaju u trilogiju o Elli i Reedu), zatim; „Fallen Heir“ i „Cracked Kingdom“. (koje prate mlađeg brata Eastona i njegovu potragu za savršenom djevojkom). Te zadnje dvije još nisu prevdene kod nas, a trilogiju o Elli i Reedu možete naći u izdanju Stilus-a. No, tu je još jedna poslastica o Royalima u pripremi, kratka novela „Tarnished Crown“ (priča o Gideonu i Savannah), koja će najvjerojatnije biti objavljena u obliku e-knjige.

“Sudbina je za slabiće – one koji nemaju dovoljno snage ili volje da oblikuju život u ono što od njega trebaju.”

“Toliki luksuz i ljepota na mene djeluju poput prijetnje jer, iz mojeg iskustva, za nečim lijepim obično slijedi gadno iznenađenje.”

“Da, nije mi problem priznati da nemam srama”, odgovorim mu. ” Sram i principi su za ljude koji se ne moraju brinuti oko malih stvari, na primjer koliko hrane mogu kupiti za jedan dolar da imam što jesti cijeli dan, da li da platim mamine račune za liječenje ili da kupim travu da izgura jedan sat bez bolova. Sram je luksuz.” (…) “Neki klinci maštaju o putovanjima, o brzim automobilima ili velikim kućama. A ja? Ja želim svoj stan, hladnjak pun hrane i stalan posao, po mogućnosti nešto da ne može biti dosadnije.”

“Život ti se iz temelja promijenio, je li tako?

Kao da si princeza iz bajke.

Ali bajke nisu stvarne. Kad bal završi, djevojke poput nas uvijek se opet pretvore u bundevu.” 
(…) 
“Ovo nikad neće biti moj dom. Ne pripadam raskoši, pripadam siromaštvu. To je ono što poznajem. To je ono u čemu se osjećam ugodno jer ti siromaštvo ne laže. Ono nije umotano u ukrasni papir. (…) Ova kuća je iluzija. Ulaštena je i lijepa, ali san koji Callum pokušava prodati tanašan je poput papira. Ništa na ovom svijetu ne ostaje zauvijek sjajno.”

“Misliš li stvarno da postoji muškarac koji ti neće nanositi bol? To je ono što muškarci rade, Ella. Nanose ti bol. (…) Trebala bi otići odavde. Royali će te uništiti.”

Unatoč tome što je priča o tinejdžerima (a ja nisam fan teen pričica) – ovu lajkam sa big lajk prstom. Unatoč tome što je priča pomalo ženskasta (a ja nisam fan ženskastih priča) – ovu lajkam sa big lajkom. Unatoč tome što je i u samom naslovu “princeza” (a ja nisam fan priča o princezicama – ovo je priča koja princezu ima samo i jedino u naslovu i simbolički gledano moderna je verzija Pepeljuge, zato ovu priču lajkam sa big lajkom. Uglavnom, imate moje preporuke (bili vi muškarci, žene, bili vi neki od onih sa predrasudama ili bili vi od onih koji su već odavno prošli teen godine… Ovo nije priča rezervirana samo za mlade i moj savjet je da pokušate dati priliku Royalima.

Royali vas neće uništiti, osvojiti će vas.

Link za kupnju:
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-mlade/knjizevnost/princeza-od-papira

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s