Izopačena palača ★ Erin Watt

izdavač: Stilus knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevoditeljica: Marija Perišić

Od smrtnih neprijatelja do neočekivanih saveznika… Dvoje tinejdžera pokušava zaštititi ono što im je najvažnije…

Za početak; svi koji nisu pročitali prethodne dvije knjige odmah da vas stopiram. Spojleri slijede i to veliki kao Godzilla. Stoga, zaustavite se sada dok je vrijeme i ovoj recenziji se vratite nakon što riješite prethodne dvije knjige; “Princeza od papira” (1. dio) i “Slomljeni princ” (2. dio).

Evo još jedna slika da ne stignete pročitati niti jedan jedini spojler 😀

Eto, sad kad smo se riješili znatiželjnika koji bi malo virnuli i spojlali si prva dva dijela, da se bacimo na posao (vi koji ste pročitali prethodna dva dijela, naravno)… Prvo da kažem kako mi baš leži što je knjiga, kao i prethodna, pisana iz perspektive dvaju glavnih junaka; Reeda i Elle. To nam daje jako dobar uvid u njihova unutarnja previranja, emocije i sveukupni doživljaj knjige…

Dakle “Slomljen princ” je završio kaotičnim krajem; Brooke je mrtva i pojavio se Steve, otac Elle za kojeg su svi smatrali da je mrtav. E, pa, Ellin se otac Steve definitivno “vratio iz mrtvih”, točnije – nikad i nije bio mrtav. Nahrupio im je u kuću kao furija, a izgledao je kao Tom Hanks u Brodolomu života. Kasnije doznajemo da mu je otkazala oprema za letenje onoga dana kad je nestao. On smatra da to nije bila igra slučajnosti niti sudbine nego da je tu prste imala njegova pohlepna žena Dinah koja ga se tim potezom nastojala riješiti kako bi svo bogatstvo pripalo njoj. Je li ili nije, nije do kraja razjašnjeno, ali svakako se cijela radnja okreće oko njega, Dine, Elle, Reeda i Calluma… Dakako, tu se uz konstantni krešendo dvaju obitelji O’Halloran I Royala, upliću i razni drugi likovi; kao što su korumpirani sudac, odvjetnik koji savjetuje Reedu da prizna Brooke-ino ubojstvo itd… Galvninu radnje pratimo dvoje mladih koji se ovaj put na istoj strani bore za svaku minutu koju mogu provesti zajedno dok im odvajanje u vidu zatvorske kazne za Reeda visi nad glavom poput sjekire koja će ih razdvojiti… Kosturi ispadaju iz ormara… Ništa nije kako izgleda. Neki ljuti neprijatelji mogli bi se pokazati kao saveznici, a članovi obitelji kao neprijatelji. Kome se može vjerovati? Tko ne govori istinu? Je li osoba koju su smatrali najvećim nevinašcem, zapravo bila svetica kakvom su je doživljavali?

Hoće li Reed završiti u zatvoru?

Tko je ubio Brooke i zašto?

Čije je dijete nosila Brooke?

Hoće li Ella i Reed imati sretan kraj?

“Jednom sam rekla Val da smo ti i ja poput zrcala”, šapne mi Ella. “Da se na neki čudan način nadopunjujemo.” Točno znam što misli. Komplicirani osjećaji koje imamo prema svojim majkama, zbog njihovih slabosti i krhkosti, zbog njihovih skrivenih snaga i ljubavi koje su nam davale, zbog njihove sebičnosti koja je utjecala i na nas… sve je to dio onoga što nas je zapetljalo iznutra, ali nekako su se svi ti zapetljani konci naposljetku spojili i opet smo postali čitavi. S Ellom sam čitav. I ona je čitava sa mnom.

“Tajne iz ove kuće napunile bi ocean. Ali ja sam završila s njihovim čuvanjem. Čuvanje tajni nije nam donijelo ništa dobroga.“

Ovaj, treći roman u serijalu o Royalima zaokružuje priču Elle i Reeda. Jesu li imali bajkoviti kraj ove moderne Pepeljuga priče, provjerite sami… Sljedeće dvije knjige će biti Easton u glavnoj ulozi. On je mlađi Reedov brat koji mi se do sada u ovoj trilogiji činio kako najemotivniji i najzanimljiviji lik. Dalo se naslutiti u ovom dijelu da je Easton postao čudan u onom smislu kao kad se zaljubiš, pa očekujem da je našao curu dostojnu toga da se i njega, švalera nad švalerima, zavrti oko malog prsta. Kod nas prijevod četvrtog dijela bi trebao biti izdan do kraja godine.

Ovo je, dakle, treći dio u nizu pet knjiga. A koliko ih ima? Za sada pet, a uskoro možda i šest. To su (još jednom da ponovimo) redom: „Princeza od papira“, „Slomljeni princ“ i „Izopačena palača“ ( koje spadaju u trilogiju o Elli i Reedu), zatim; „Fallen Heir“ i „Cracked Kingdom“. (koje prate mlađeg brata Eastona i njegovu potragu za savršenom djevojkom). Te zadnje dvije još nisu prevdene kod nas, a trilogiju o Elli i Reedu možete naći u izdanju Stilus-a. No, tu je još jedna poslastica o Royalima u pripremi, kratka novela „Tarnished Crown“ (priča o Gideonu i Savannah), koja će najvjerojatnije biti objavljena u obliku e-knjige.

O autoricama

Elle i Jen, dvije autorice pod pseudonimom Erin Watt, koje su majstorice intrigantnih young adult djela zaslužne su za ovaj napeti serijal koji je osvojio cijeli svijet. 
Iako nijedna prije nije pisala o tinejdžerima, opsjedale su ih ideje o napetoj sapunici sa snažnim elementima romanse i zabranjene ljubavi. Njihovi likovi su potpuno razgrađeni kako osobinama, tako izgledom i emocijama koje proživljavaju u napetim radnjama i dramama koje se provlače kroz knjige.


Ovaj serijal vam preporučujem od srca, zaista je serijal savršen odmor od težih tema. Jedan savršen omjer obiteljskih intriga, mladenačke ljubavi, prijateljstva začinjen jednim ubojstvom i mrvicama trilera.

Royali vas neće uništiti, osvojiti će vas.

Recenzije prethodna dva dijela:

Princeza od papira

Slomljeni princ

Link za kupnju:
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-mlade/knjizevnost/izopacena-palaca

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s