Prijestolje od stakla ★ Sarah J. Maas

Izdavač: FOKUS na hitOcjena: 5/5 ★★★★★

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Maja Vrbanc

Dodir magije. 
Natruha tajni i skandala. 
Krvava ubojstva. 
Hardcore borci. 

Ovo je, dakle, tek prva u serijalu od osam knjiga. Koji žanr bi pripadao ovoj knjizi? Hmmm… Da vidimo… Chick-lit fantasy/Romance young adult fantasy sa daškom avanture zapakirane u tu epic fantaziju…

Ova knjiga, ma cijeli serijal, ako jednog dana dopadne u ruke Anthony Russo-a, Joe Russo-a ili Petera Jacksona , bit će to masterpiece… Na prvoj sam knjizi tek i već sam uvučen u taj čarobni svijet… A u njemu… Ništa nije slučajno. Sve ima svoj cilj.

Sinopsis:

Tijekom izdržavanja kazne – ropstva i napornog rada u rudnicima soli u Endovieru – 18 godišnja ubojica Celaena Sardothien prihvaća izazov koji joj ponudi prijestolonasljednik kraljevstva Adarlana.
Princ Dorian nudi joj izlaz, ali pod jednim uvjetom: mora pristati sudjelovati na natjecanju kao njegov kandidat, pobijediti sve protivnike i tako zaraditi status kraljevog ubojice. A onda kasnije, i potpunu slobodu. Protivnici su joj redom muškarci, lopovi, ubojice i ratnici iz cijelog kraljevstva, a svaki od njih pod pokroviteljstvom je jednog od člana kraljevskog vijeća.

Celaena prihvaća izazov, no ujedno i shvati kako joj opasni muškarci na Prijestolju od stakla nipošto nisu jedini neprijatelji…

O autoru

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

SARAH J. MAAS autorica je serijala Prijestolje od stakla koji se sastoji od knjiga Prijestolje od stakla, Kruna ponoći, Nasljednica vatre i Kraljica sjena, kao i prethodnice serijala pod naslovom Ubojičina oštrica.
Zahvaljujući ovom serijalu, dospjela je na vrhove top lista New York Timesa i USA Todaya te na brojne druge diljem svijeta.
Prvu knjigu serijala Prijestolje od stakla napisala je već sa 16 godina. Taj njezin prvijenac preveden je na 35 jezika, a i danas ruši rekorde u prodaji. Sarah je rođena u New Yorku, a trenutačno živi sa suprugom u Pennsylvaniji.
http://www.sarahjmaas.com

Moji dojmovi

Početak je malo usporen., ali je zato kraj epski. Doslovno sam mogao vizualizirati slike borbe koja se odvija na samom kraju knjige. Bilo je to kao da vrtim film u glavi. Zveket mačeva, atmosfera… Ludnica…Svijet koji je autorica stvorila je nevjerojatan, posebno stakleni dvorac i njegove odaje. Najviše me se pak dojmila (pogađate 🙂 ) – ogromna knjižnica s milion knjiga… Ali i potresni moment mi je bio:

“Još uvijek je mogla nimirisati vatre koje su bjesnjele dvije godine, u vrijeme kad je njoj bilo osam i devet godina. Još je osjećala miris spaljenih knjiga punih povijesti i neprocjenjivog znanja…”

Stakleno prijestolje je fascinantno za zamisliti (puno elegantnije od željeznog prijestolja 😛 ), pa tajanstveni prolaz u dvorcu koji vodi u skrivenu grobnicu, opis vodoriga… Jednostavno ne znaš što je ljepše… Opisi su opširni, ali ne preopširni. Zlatna sredina.

Priča prati mladu djevojku, ubojicu, imena Celaena koja iz zloglasnog rudnika, gdje je bila zatvorenica i ropkinja, biva deportirana u stakleni dvorac kralja koji je i bio odgovoran za njezino uhićenje i služenje kazne. U dvorcu je po želji mladog i naočitog prijestonasljednika Doriana koji ju je doveo da bude njegov borac u natjecanju koje je organizirao njegov otac. Natjecanje je to koje broji 23 boraca, a pobjednik postaje Kraljev Borac na 4-5 godina, za to vrijeme prima i izdašnu plaću, a po završetku službe, dobiva slobodu.

“Između Celaene i slobode nalazila su se dvadeset i trojica muškaraca. Većina je imala dovoljno snage da dobiju drugu šansu, ali kad je promotrila njihova lica – uplašena, prištava ili jednostavno gnjusna – nije vidjela iskru u očima, niti neku osobitu pamet. Izabrali su ih zbog mišića, a ne zbog pameti.”

“Tijekom sljedećih trinaest tjedana, živjet ćete i natjecati se u mome domu. Trenirat ćete svaki dan i polagati ispit jednom tjedno – ispit nakon kojega će jedan od vas biti eliminiran.”

No, naravno, nije sve tako jednostavno,,, U dvorcu se krije nešto mračno i zlo. Nešto što ubija borce, jednog po jednog. Na mjestima krvavih ubojstava, pojavljuju se misteriozni nadnaravni znakovi zabranjenog jezika…

Erileja

Preko prve dvije stranice svake knjige ovog serijala imamo mapu Erileje, izmišljenog svijeta Sarah J. Maas. Jedan dio pomalo podsjeća na Star Wars kad autorica objašnjava da Erileju na okupu drži sila Wyrd. A autorica dodaje da ta sila ne drži samo Erileju na okupu već i brojne druge svjetove.

LIKOVI;

Celaena

Celaenu ili voliš ili mrziš. Ja sam u klubu koji je voli. Dobro, bilo je momenata kad me zaista nervirala svjetski, pa mi je došlo da kick ass heroinu kiknem in da ass.. jer se nimalo nije ponašala kao najbolji svjetski ubojica (kako je predstavljena) nego više kao razmažena tinejdžerka. Ali opraštam joj te sitne propuste jer; pod 1. – to je Celaena, pod 2. – to je Celaena…Ok, shvatili ste.. Zato i kažem; ili ju volite ili ju mrzite… Ja sam njezin top fan. Dakle, toliko je volim da bih rekao da mi je ona omiljena badass heroina.

“Djevojka je još uvijek bila odjevena i, premda je bila prekrasna, nije uspjela zamaskirati Ubojicu koja se nalazila ispod te vanjštine. Vidio je to na njezinoj čeljusti, u obliku obrva i savršenoj mirnoći njezina tijela. Ova je djevojka bila nabrušena oštrica koju je nabrusio osobno Kralj Ubojica, u svoju korist.”

“Od osme godine su je trenirali da postane ubojica, od onoga dana kad ju je kralj ubojica pronašao polumrtvu na obali smrznute rijeke.”

Celaena nije samo izvrsna ubojica, ona je i izvrsna glazbenica što saznajemo iz dijela gdje svira glasovir, a Dorian je očarano sluša. Nešto što me se posebno dojmilo bilo je Celaenino prijateljstvo sa princezom Nehemijom.

Nehemia daje Celaeni ime Elentya što znači “Duh koji se ne može slomiti.”

“Imena nisu važna. Važno je ono što se nalazi u vama.”

Chaol

Chaol mi se puno više sviđa nego princ. Hrabar je, odlučan i romantičan (ali ne na riječima romantičan već djelima). Njegovo konstantno prepiranje sa Celaenom je osvježavajuće i zabavno, daje baš divan touch samoj knjizi i priči čineći čitatelja da se opusti i nasmije.

“Kapetan straže nevoljko otvori vrata. Vidjela je kako su mu se napeli mišići na leđima dok je gurao istrošena hrastova vrata.”

Dorian Havillard

“Prinčevi ne bi trebali biti zgodni! Oni su cmizdrava, glupa i odbojna bića!”

Dorian i Chaol su nekako podjednaki za mene.. Oboje su likovi sa savješću koje ujedno krasi i dobrota iako su u nekim nijansama različitih karaktera. Njihova najjveća razlika je izgled. Dorian je tipični zgodni momak koji je uz to i utjecajan, moćan i bogat, a Chaol je njegov nabolji prijatelj, pomalo grublje i neurednije vanjštine koja na pvi pogled nije klasično atraktivna, ali zato njegova samozatajnost, šarm i postupci nadoknađuju, ako ne i nadmašuju samog princa i sve njegove kvalitete.

Dorian mi se zamjerio u nekoliko stavki: ravnodušno bi dao ubiti štence jer nisu poslušni i jer su mješanci, ide u lov na nevine životinje iz zabave i nakon silne ljubavi koju osjeća za Celaenu, nije ni prstom mrdnu kad ju je ona mrga tukla i na kraju skoro i ubila.

Citat: 

“Neće se više baviti politikom i intrigama. Volio ju je. Ni jedno kraljevstvo, ni jedan kralj, pa ni strah, neće ga više udaljiti od nje. Ne. Ako mu je pokušaju uzeti, golim će rukama raskomadati svijet.”

“Nešto jako zlo obitava u ovom dvorcu, nešto dovoljno opako da i zvijezde drhte od njega. Njegova zloba odzvanja u svim svjetovima.”

Ok, sad kad sam nabrojao sve moguće kvalitete koje su me se dojmile kod moje nove ljubimice, a sad ajmo malo i o onim aspektima nje koji su me naživcirali:

Moja omiljena junakinja, Celaena, nakon što dođe iz zloglasnog Endoviera, umjesto da fokus prebaci na zaista bitne stvari, ona piz*i radi svog izgleda, pa čak i u nekim momentima imam dojam da postane opsjednuta sa svojim izgledom. neprestano se ogledavajući u zrcala…

Drugo, ta mala, tj, the greatest assassin in the world dok spava snom pravednika i hrče ko konj, u sobu joj ulazi i izlazi tko hoće. Ono, mislim, zar nisi ti ono the greatest assassin in the world, Celaena? Zar ne bi trebala skočiti kao ninja na najmanji šum i prisloniti onaj ručno izrađeni nož na grlo intrudera? To je bilo najmanje što sam ja očekivao od nekoga tako badass koji je preživio godinu dana u rudniku smrti…

Treće, jednog jutra joj se na krevetu našla vrećica puna slatkiša i ona se niti jednom ne zapitavši da bi koji slatkiš unutra mogao biti otrovan, što bi se svaki pravi assassin prvo zapitao, ona smaže pola kile slatkiša u rekordnom roku.

Celaena mi se pomalo čini kao lik koji je autorica stvorila prema idealiziranoj slici same sebe. Ameri imaju naziv za to “Mary Sue”. To nije ništa neobično niti ništa novo. Mnogi slikari su u svoje poznate slike umetali svoj portret. Npr, Sandro Botticeli je sebe umetnuo u sliku ” Adoration of the Magi”.

Ok, sad kad sam sve naveo, moram dodati da bih ja Celaenu smazao istom brzinom kao i ona onu vrećicu sa slatkišima 😀 A sad ajmo mi malo fokus prebaciti na citate koje sam izdvojio:

“Elena, prva kraljica Adarlana, imala je čarobnu amajliju. U borbi s Mračnim Lordom, i Gavin i Elena su shvatili da su nemoćni. U trenutku kad je htio ubiti princezu, pojavio se duh i dao joj ogrlicu. Kad ju je stavila, Erawan joj više ništa nije mogao. Vidjela je pravo lice Mračnog Lorda i nazvala ga njegovim pravim imenom. Toga je toliko iznenadilo da se zbunio pa je Gavin iskoristio taj trenutak i ubio ga. (…) Ogrlicu su nazvali Elenino oko; već je stoljećima izgubljena… ”

“Lišće je sjalo poput dragulja – malim kapljicama rubina, bisera, topaza, ametista, smaragda i granata, a šumoviti, bogato obloženi tepih, prostirao se oko drveća.”

“Stajala je na tri metra od kralja Adarlana. Na ovom stolu leže njezina sloboda ili smrt. Njezina prošlost i budućnost nalaze se na prijestolju od stakla.”

“Tama u njegovim očima bila je hladna i čudna, poput pukotina između dviju zvijezda. Može li jedan čovjek uništiti svijet? Je li ga toliko obuzela vlastita ambicija?”

Sloboda ili smrt?

I za kraj.. Moje tople preporuke. Svih 432 str su doslovno proletjele in a blink of an eye.

Link za kupnju knjige: https://fokusnahit.com/proizvod/sarah-j-mass-prijestolje-od-stakla/

Jedna misao o “Prijestolje od stakla ★ Sarah J. Maas

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s