Poslušna žena ★ Kerry Fisher

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★ ★★

Prevoditeljica: Nada Mirković


Psihološka drama Poslušna žena donosi briljantno napisanu priču o izdaji i obmani, ali i ljubavi i opraštanju. Šokantna, uzbudljiva i potpuno nepredvidljiva, zaokupiti će vas već od prve stranice. Biste li pristali na sve zbog muškarca kojeg volite? Čak i kad znate da je učinio nešto jezivo…


Početak knjige mi nije obećavao, bio mi je pomalo dosadnjikav, prenaporan… Neko tamo vjenčanje i “štatijaznam” deset imena odmah se spominju kao i njihovi uzajamni odnosi i međusobne tenzije, pa mi je bilo teško pohvatati, ali kad sam pohvatao “ko tu koga” i u isto vrijeme priča se dobrano psihološki zahuktala, onda je sve poprimilo jednu novu dimenziju i knjiga mi se našla pri vrhu ljestvice trilera pročitanih ove godine…. Iako, po meni, ovo prvenstveno pripada nekoj vrsti psihološke drame sa tek natruhama psihološkog trilera… Cijela knjiga je pisana, poglavlje za poglavljem, iz perspektive dviju žena; Lare, i Meggie, poglavlje za poglavljem, naizmjence i tako do kraja što nam je dalo savršen uvid u psihološko stanje cijele obitelji i njezine strukture kroz oči tih dviju žena koje su udajom za dvojicu bogataške braće postale dijelom bogate obitelji, naoko zlatne i ulaštene, a iznutra duboko disfunkcionalne.

Ovo je knjiga iz koje možemo na vrlo elegantan način naučiti da kad imamo posla sa emocionalnim/psihičkim zlostavljačem, trebamo obratiti pozornost na:

  • ako se pored partnera osjećaš neadekvatno, kontrolirano ili ne možeš govoriti o nečemu
  • manipuliranje nabijanjem osjećaja krivnje
  • stalno si na udaru kritika što god napravio/napravila
  • ti možeš biti jako tužna ili uzrujana zbog nečeg što se dogodilo, a on uopće nema niti malo suosjećanja
  • kontrola tvojih financija
  • izolira te od obitelji i prijatelja
  • svi oko tebe primjećuju da si odjednom postala suzdržana, tiha, da se drugačije oblačiš itd…

Kad pročitate knjigu možete se zabaviti sa pronalaženje primjera za svaki od ovih točaka. Vjerujte mi, baš svaki je vjerno predočen u knjizi.O knjizi


Larin život samo je naizgled savršen. Njezin suprug Massimo jako je zgodan i uspješan u poslu, sinčić Sandro prekrasno je dijete, a dom im je kao iz bajke. No Lara zna nešto o Massimu. Nešto što ne smije nikome reći jer bi njihov život mogao biti upropašten. On bi izgubio posao, oni bi izgubili ugled, a možda i sina. Ta će tajna Laru pretvoriti u zatočenicu vlastitog braka. Maggie se udala za Massimova brata Nicoa i živi s njim unatoč neugodnostima koje joj priređuje njegova kći iz prvog braka. I ona, baš kao i Lara, saznat će najmračnije tajne svojega supruga. Jednog će dana pronaći pismo koje će joj otkriti šokantnu tajnu o Nicovoj prvoj supruzi. Treba li Maggie tu tajnu podijeliti s njim ili će procijeniti da je za njihovu ljubav bolje da je on nikada ne sazna.

O autorici


Kerry Fisher suvremena je engleska spisateljica. Studirala je francuski i talijanski jezik i radila kao učiteljica stranih jezika. Do sada je napisala sedam romana, a upravo s trilerom Poslušna žena postigla je najveći uspjeh. To joj je ujedno i prva knjiga prevedena na hrvatski jezik.


Likovi


Lara – supruga Massima po kojoj je ova knjiga dobila naslov. Od poslovne žene pred kojom je bila uspješna i blistava budućnost pretvorila se u depresivnu i ultra-bojažljivu osobu iz koje je Massimo isisao ne samo energiju nego i život sam.

“Moj bijes pak hranile su nepravda, ljubomora i odbojnost. Inače sam toliko vješta u skrivanju svojih osjećaja. Znam namjestiti lice i zadržati mir oko sebe. Ali dok je Massimo objašnjavao Maggie što se događa na pozornici, želudac mi se okrenuo kao da će sva ona kiselina u meni izbiti van u spektakularnoj eksploziji istine.”

“Massimo protiv Sandra, dok ja plešem između njih kao poludjeli lutak.”

“Massimo je jednostavno pribjegao svom starom triku – sve oko sebe obasipa krišom usluga, pa mu za mene ne ostaje šarma.”

Maggie – novopečena druga supruga Nica. Većinu vremena provodi u nastojanju da se sprijatelji sa Francescom, kćerkom Massima iz njegova prvog braka i pokušajima da se svidi svojoj svekrvi Anni…A i jedno i drugo izgleda kao znanstvena fantastika. Iz siromašne je obitelji i daje sve od sebe da obitelj svog supruga uvjeri da nije s njim radi njegova novca.

“Prihvatila sam da će joj trebati vremena i da ja možda nisam idealna glumica za ulogu Nicove žene – ovako oniža i pomalo zaobljena, kose koja naginje neuredno kovrčavoj i s prirođenom ljubavi za hpijevske, ručno bojene majice, rese i volane, ma koliko se trudila da ne bude tako.”

Nico – brat Massima, suprug Maggie i otac Francesce, djevojčice iz njegova prvog braka. Prva supruga mu je umrla, a dolaskom nove na svjetlost dana isplivavaju mračne tajne iz prošlosti koje prijete razaranju cijele njegove obitelji…

“Nico je umorno utonuo u stolicu. Iako mu je samo četrdeset godina i pet je godina mlađi od Massima, svatko bi ga proglasio starijim bratom. Tamna kosa prošarana mu je sijedima, u njemu ima nešto istrošeno i umorno, kao da je ono vitalno isisano iz njega u tim bitkama s Francescom, u ratovima koje ne može dobiti.”

Francesca – problematična kćerka Nica. Izvrsna plivačica. Teško se nosi sa majčinom smrću i na sve načine nastoji zagorčati život očevoj novoj supruzi – Maggie.”

“Dok sam zamišljala naš zajednički život, uvijek sam mislila da ću ja Francesci biti nešto poput prijateljice kojoj će se moći povjeriti, most između nje i njezina oca. Da ću pomagati Nicu da shvati um tinejdžerice. Umjesto toga, postala sam neprijatelj…”

Anna – majka Nica i Massima, zločesta svekrva Lare i Maggie s posebnim žalcem usmjerenim na Maggie. Ona samu sebe vidi na vrhu društvene hijerarhije. S visine promatra svih oko sebe, posebno siromašne, kao Meggie. Ona vješto iskorištava kolektivnu obiteljsku tugu za Caitlin, Nicovom prvom suprugom, kako bi manipulirala sinovima i ponižavala Maggie.

“Naravno, u njezinim očima, nikad nećemo biti jednaki. Vidjela me kad sam došla pokupiti mamu u svojoj staroj, ulupanoj Fiesti. Zna da živimo u socijalnim stanovima. Posve je lako zamisliti da je zaključila kako sam ja odmah shvatila da je Nico dobra lovina, čim sam vidjela njegovu kuću koja i u prizemlju ima veliku kupaonicu i posebnu prostoriju za perilicu i sušilicu rublja. Znala je da am skovala plan kako ga uloviti.”

Sandro – sin Lare i Massima koji od ranog djetinjstva živi u strahu…Od njega se očekuje da bude izvrsni plivač kao i njegov otac, a on se panično boji vode. Od njega se očekuje sportski duh, a on je u duši umjetnik…Mali dječak koji nastoji zadobiti odobravanje svog oca što ga na kraju dovodi u situacije opasne po život…

Massimo – Larin suprug koji pred svima stvara sliku sposobnog i brižnog supruga dok je prema svojoj obitelji zlostavljač na svim poljima. Iz njegova ormara uskoro počnu ispadati mračne tajne koje mogu razoriti sliku cijele obitelji…

“Massimo je stvarno u redu, ali želi biti glavni pas u čoporu. Noćna mora dok smo bili klinci. Što god sam ja imao, i on je to morao dobiti: moj bicikl, moje igračke, pa i moje prijatelje.”

Beryl – Maggieina majka… Siromašna, snalažljiva, štedljiva i veoma simpatična. Najdraži lik ikad, ne samo u ovoj knjizi.

“Srećom nas je sve umirila Beryl sa svojim dugim monologom o ženi koja je u Lidlu pala u veliku kutiju s lubenicama pokraj vrata i nekako je prevrnula pa su sve lubenice počele kotrljati niz brijeg. – Izgledalo je kao kakvo veliko kuglanje s lubenicama. Ljudi su bježali od njih. – Tada se počela tako hihotati da je i mene zarazila svojim smijehom.”

Sam – Maggie-in sin iz veze prije Nica, desetogodišnji neopterećeni, nestašni dječak…

“Moja mama Beryl obožava Sama, ali trebat će njemu malo više da uspije u životu od vještine izbjegavanja stanodavca na dan plaćanja stanarine.”“Dovoljno se dugo družim s Farinellijevima da znam kako Anna i Massimo nikad ne bi prihvatili poraz. Njihova ideja pobjede nije dobiti ono što želiš, nego protivnika baciti na tlo i gledati njegov zadnji izdisaj.”“Čim je Maggie spomenula sadržaj te kutije, učinilo mi se kao da je netko odjednom pritisnuo pedeset prekidača za svjetlo u mojoj glavi i osvijetlilo moj svijet i sve one zakutke mojega mozga napunjene paučinom, u koje sam slagala sva sjećanja i potom ih u njima gušila.”“Čak me i sad ponekad nazove svojom slatkom bebom curicom. To je šala, ali meni je divno što sam i danas, u ovim godinama, nečija beba.”“Uvjerila sam samu sebe da će se smiriti kad postanem njegova žena… A sad dobro znam da smiraj, kad je Massimo u pitanju, znači samo mir prije oluje. ”

I još jednom – dobro razmislite kad ulazite s nekim uvezu ili brak. Zapitajte se ova pitanja;

Da li on…

– Sramoti vas ili ismijava pred prijateljima i obitelji?
– Omalovažava vaša postignuća ili ciljeve?
– Tjera vas da se osjećate kao da niste u stanju donijeti vlastitu odluku?
– Sprečava vas da činite stvari koje ne želite – poput druženja s obitelji ili prijateljima?
– Koristi se zastrašivanjima ili prijetnjama da dobije vaše poštovanje?
– Govori vam da ste nitko i ništa bez njega?
– Grubo se odnosi prema vama – stišće, gura, ili baca stvari na vas?

(pitanja preuzeta sa net.hr)

Ova pitanja ukratko opisuju vezu glavnih likova ove knjige – Lare i Massima. I vjerujem da bi ova knjiga bila mnogo poučnija od mnogih suhoparnih self-help knjiga za žene koje se svakodnevno moraju boriti sa ovakvim likovima poput Massima.

Knjiga je, dakle, divna psihološka drama koja će vas uvući u zbivanja koja se događaju između zidova, a o kojima većina žena šuti… Svidjela mi se jako – iako imam jednu malu zamjerku… Nije do kraja rečeno što se na kraju dogodilo sa pesekom kojeg su udomili Massimo i Lara. Zahtjevam odgovor što je bilo sa psom. Drugo je sve pet i ova drama (nikako ne triler) – je za čistu peticu.Link za kupnju: https://znanje.hr/product/poslusna-zena/293465

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s