Kako smo napisali erotski ljubić ★ Karina Halle

izdavač: Naklada Neptun

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevoditeljica: Tereza Milić

Humor, humor, humor…i još malo humora… Knjiga za opuštanje i vrištanje od smijeha…

Što se dogodi kad se vrući prizori sa stranica knjige presele u pravi krevet?

Sinopsis

Blake Crawford samo želi položiti kreativno pisanje, diplomirati poslovnu ekonomiju i preuzeti od oca obiteljsku tvrtku kako bi je pokušao izvući iz financijskih problema.

Amanda Newland samo želi diplomirati kao najbolja studentica na godini, dovršiti svoj roman i dokazati roditeljima da pisanje knjiga može biti ugledno zanimanje.

Ni Amanda ni Blake ne žele surađivati na završnom radu iz kolegija kreativnog pisanja, no to je upravo ono što su prisiljeni raditi nakon što ih profesorica natjera da zajedno napišu priču. Budući da Amanda Blakea smatra napadnim kretenom (neodoljivog smješka i britanskog naglaska), a Blake misli da je Amanda uštogljena štreberica (koja ima fenomenalnu guzu), njih se dvoje kolju do besvijesti, sve dok ne otkriju da im zajedničko pisanje zapravo ide prilično dobro. Možda su usput otkrili i da se sviđaju jedno drugomu… no to nije bitno.

Kad se njihova suradnja na studentskom projektu pokaže vrlo uspješnom, Amanda i Blake odluče potajno pokrenuti književnu karijeru, odnosno pisati zajedno pod pseudonimom i samostalno objavljivati romane popularnog i unosnog žanra — ljubavne erotike. Naravno, dok smišljaju toliko vrućih prizora za svoje knjige, polako počninju prakticirati ono o čemu pišu i u stvarnom životu. Da, i dalje se svađaju kao pas i mačka, no sada to barem završava divljim pomirbenim seksom.

No čak i kad se počnu zaljubljivati jedno u drugo, ostaje pitanje hoće li njihova svježa veza preživjeti razotkrivanje njihove skandalozne tajne ili su sretni završeci ipak mogući samo u ljubavnim romanima…

O autorici

Karina Halle bivša je putopisna i glazbena novinarka te autorica bestsellera New York Timesa i USA Todaya. Osim romana Kako smo napisali erotski ljubić (Smut), među njezinim popularnijim knjigama su i The Swedish Prince, The Pact, Love, in English, The Artists Trilogy, Bad at Love i preko 45 ostalih seksi, luckastih i romantičnih priča.

Karina živi na jednom otoku u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija, s mužem i udomljenim psićem po imenu Bruce, gdje uživa u ispijanju velikih količina vina i proždiranju velikih količina knjiga, a u dobroj se formi održava pješačenjem po prirodi.
 

Moj dojam

Amanda i Blake glavni su likovi ovog urnebesno smiješnog romana. Priča je pisana u prvom licu naizmjenično iz perspektive obaju glavnih likova. Njih dvoje spojeni su jedino kolegijem koje oboje pohađaju mada kao osobe ne mogu biti različitiji. Eh, da, naravno – i međusobno se ne podnose. Blake za Amandu misli da ima metlu u guzici i da ne zna ništa osim štreberaja, a ona pak o njemu misli da je muška kurva i da je krajnje neozbiljan i nepouzdan. Profesorica im zapečati sudbinu tako što ih spoji za neki završni zadatak koji se odrađuje u timu. Naime, kako je to kolegij kreativnog pisanja, njihov završni zadatak je napisati priču od toliko i toliko (sad se nemrem sjetiti koliko točno) riječi, ali caka je u tome da priču moraju napisati sa svojim kolegom koji im je dodijeljen od strane profke. Naš neslavni par to ne primi baš najbolje, ali unatoč svemu potrude se koliko mogu da odrade zadatak kak spada i u tome uspiju, čak štoviše – rasture, ali i shvate da su u tome cijelo vrijeme uživali. Blake primoran tražiti rješenje da spasi knjižaru koja je u vlasništvu njegova oca odluči napisati ono što tržište traži. A tržište traži ljubiće sa velikim porcijama erotike. Pošto nije vičan romantici, on predloži Amandi da taj dio piše ona, a on će ubacivati erotiku (područje koje mu je veoma blisko). I tako, malo po malo, poglavlje za poglavljem, oni se sve više zbližavaju, a kemija među njima prijeti eksplozijom… To bi bilo ukratko – ali ono što za ovaj roman nije toliko bitno je upravo radnja. Ovdje su u centru dijalozi i humor provučen kroz njih. A moram posebno pohvaliti prevoditeljicu Terezu Mijić na hrvatskim inačicama imena pseudonima koje su birali Blake i Amanda kada su se odlučili za samoizdavanje vlastitih erotskih ljubića na Amazonu. Morao sam uvrstiti taj dio. Možda vas neće toliko zainteresirati radnja, ali zato sam si dao truda i skinuo najjače dijaloge i citate da vam bacim bubu u uho 😀

“Samostalno objavljeni autori erotskih ljubića zarađuju brdo love.”

“Tržište romanse veće je nego ikad… A kolo vode kratke, prljave, nastrane knjige. Ti takozvani pisci koji se navodno svi služe nekim pseudonimom, pretaču svoje smeće na internet, prodaju to za jedan dolar i svejedno zgrću stotine tisuća dolara.”

“Oko pola knjiga među top dvadeset je jeftina erotika, u rasponu od 99 centi do 2 dolara 99 centi. K tome sve kao da prikazuju istoga muškarca, u različitim stadijima razgolićenosti. Te knjige imaju i slične naslove, Još zločestiji dečko i Drolje to smo mi, a autorice sve neka Milojka Glavić, Alica Narajcović i Usnija Kitić. I sve se dobro prodaju. Baš svaka.”

” U biti, koliko sam do sad shvatio, ako smislim pseudonim, pronađem na nekom internetskom servisu fotografiju nekog napumpanog gorile bez majice, napišem novelu od 20 do 30 tisuća riječi o nekakvoj romantičnoj ili seksualnoj zgodi i ubacim to na Amazon za 99 centi, mogao bih se domoći nešto love.”

“Zapisao sam sve uobičajene klišeje i osnovne elemente koji se moraju naći u našoj knjizi.”
Pogledam popis i čitam, naglas: “Alfa muškarac koji voli govoriti prljave prostote tijekom seksa. I ima ekstremno veliki p… A građen je kao Dwyne” The Rock” Johnson. Mora biti i milijunaš, ali je još bolje ako je milijarder. Obavezno mora donirat novac za Afriku ili se baviti nekakvim dobrotvornim radom iako se ponaša kao gad, ali to je zato što ima tešku prošlost. Mora imati meke i pune usne i intenzivan pogled koji prodire u dušu.”

“Glavna junakinja je prelijepa, ali nije toga svjesna. Ima savršeno tijelo, iako se stalno žali na preuski struk i velike sise.”

“On se naceri.” To te ja pitam! Dakle, nabrojali smo sve neophodne klišeje – svaku ćemo knjigu pisati po istom obrascu, mijenjaju se samo likovi.”

” Sve će knjige pratiti istu formulu: seks već unutar prvih nekoliko poglavlja. Zatim još seksa. Nakon toga se zaljube jedno u drugo. A onda prekinu. Pa se pomire. I na kraju je uvijek epilog u stilu ‘živjeli su sretno do kraja života’ s veličanstvenim prizorom seksa.”

“Još sam mlada, premlada, i nemam pojma tko sam zapravo. Znam samo da ova osoba koju trenutačno glumim ne želi život koji su mi moji roditelji tako očajnički željeli nametnuti. Ona želi nešto posve drukčije. Ona želi biti slobodna.”

“Pisanje je teško zvanje u kojem je lako razlučiti sanjare od radnika, one koji žele novac na brzinu od onih koji žele ostvariti karijeru.”

“Pisati je teško”, nastavi ona. “A još je teže kad ti pisanje postane karijera, svakodnevni posao, jer to onda više nije hobi, nije to onaj rukopis koji je godinama ležao skriven u ladici. Tvoje pisanje se odjednom pretvorilo u platformu s koje te cijeli svijet smije osuđivati. Tvoja duša je postala meta u koju kritičari odašilju strelice. “

“Stephen King je također lažljivac.” Namrštim mu se, no Blake nastavi: “On živi od laganja. Svi autori to rade, uključujući i nas.”

“Ne mogu reći da sam društveno neprilagođena, ali da budem iskrena, većina ljudi su totalni debili, a moja tolerancija za debile nije baš osobito visoka.”

“Dok preuzimam rukovanje novcem obavljajući transakcije sa šačicom redovnih mušterija, tata obilazi prostor, uređuje police i briše prašinu s knjiga. Radi to krajem svakog dana, kao da će slaganje knjiga posložiti i njegov život onako kako treba.”

Mene je zaista bolio trbuh od smijeha. Ovo je zbilja idealno ljetno štivo.

Ova knjiga je prepuna humora. Jesam li to već spomenuo? Nema veze ako i jesam – ponovit ću još stotinu puta . Nisam se prestajao smijati… Tople preporuke. Hvala mojoj suradnici na predivnim fotkicama.

Link za kupnju: https://www.nakladaneptun.com/smut-kako-smo-napisali-erotski-ljub

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s