Taj Hejt U Glavi ★ Angie Thomas

Izdavač: FOKUS na hit
Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevoditeljica: Ivana Šarić

“Slušaj T-H-U-G L-I-F-E. Taj hejt u glavi kojim truješ djecu, na kraju sve sjebe. Znači, ono što nam društvo da kao klincima, to im vraća kad podivljamo. Kužiš?”

Kad čitate knjigu poput ove, vi čitate nečiji vrisak koji para tišinu.

Postoje te knjige koje su važne u određenom vremenskom periodu i odjekuju poput gromoglasnog vriska koji para tišinu, stvara valove ujedinjenja i pokreću revoluciju.

“Jednom davno živio je jedan dječak svijetlosmeđih očiju, s rupicama na obrazima. Zvala sam ga Khalil. Ostali su ga zvali ološem. Živio je, ali ne dovoljno dugo, i cijeli ću život pamtiti kako je umro. Ovo nije bajka. Ali nisam odustala od sretnog kraja. Bilo bi mi lako odustati da se radi samo o meni, Khalilu, onoj noći i murjaku. Ali tu su i ostali. Seven. Sekani. Kenya. De Vante. I Oscar. Aiyana. Trayvon. Rekia. Michael. Eric… Tu je čak i onaj dečko iz 1955. godine, kojeg nitko nije prepoznao – Emmett. Znate što je sjebano? Ima ih puno, puno više. Ipak mislim da će se to jednog dana promijeniti. Kako? Ne znam. Kada? Tek to ne znam. Zašto? Zato jer će se uvijek netko boriti. Možda sam sada ja na redu. Ali i drugi se bore. (..) Ljudi se bude, viču i prosvjeduju. I zahtijevaju. Ne zaboravljaju. Mislim da je to najvažnije.”

Na zabavi srednjoškolaca u privatnoj kući, Starr, šesnaestogodišnja crnkinja nabasa na svog prijatelja iz djetinjstva Khalila kojeg nije vidjela dugo vremena. Khalil je isto tako šesnaestogodišnji crnac, i to naglašavam jer je bitno za ovu priču. Oni začuju pucanj negdje na zabavi, pa joj Khalil predloži da ju odveze sa svojim autom kući. U njihovom kratkom razgovoru u autu doznajemo da je Khalil počeo ponovno prodavati drogu jer ga je težak život na to prisilio. Njegova majka je bivša narkomanka, a baka, jedina osoba koja se brinula za njega, teško je oboljela (dobila je rak) i treba im novac za njezino liječenje. Njihov razgovor na putu za doma naglo prekida policajac koji ih zaustavi. I tu priča završava i započinje pokret. Pokret za prava koja i danas neki oduzimaju drugima samo zbog boje kože, Pokret čiji glas odjekuje cijelom ovom knjigom, knjigom koju bi trebali uvrstiti u obaveznu literaturu.

Priča je ovo o mladoj djevojci koja svjedoči po drugi put ubojstvu svojih prijatelja. Priča je ovo o djevojci koja diže glas za svog nevinog prijatelja ubijenoga rukom policajca samo zato jer mu je boja kože bila – crna. Priča je ovo o djevojci koja ljubi bijelca i koja spaja sve ljude, neovisno o boji kože ovom ispovijedi. Poslušajte njezin glas koji odjekuje ovom knjigom. Krik boli za gubitkom. Nemoć koja se provlači u potrazi za pravdom. Ali i nepokolebljivost da se mali glas čuje.

Ova knjiga je šamar društvu u kojem živimo i hladni tuš za sve ljude koji nisu svjesni problema oko nas.

Ovo je knjiga koja grije dušu i slama srce. Knjiga koja u fokus stavlja nepravdu. Knjiga koja u fokus stavlja problem rasizma, iskreno portretiran u duhu ovog našeg moderno doba.

“Crna djeca, bijela djeca, i djeca svih mogućih nijansi, igraju se na pločnicima i dvorištima.”

“Tamo odakle mi dolazimo mnogi ne dožive osamnaest.”

“Dobre namjere uvijek bolje izgledaju na papiru negoli u stvarnosti.”

“Sva ona miroljubiva kumbaya sranja očito više ne prolaze. Slušaju nas samo ako nešto uništavamo.”

Sažetak

Šesnaestogodišnja Starr Carter spretno balansira između dva svijeta – sirotinjskog crnačkog geta u kojem odrasta i perspektivne ‘bjelačke’ škole u predgrađu, u koju su je upisali brižni roditelji.
No, cijeli njezin svijet prsne u milijardu krhotina one noći kad joj bijeli policajac pred očima ubije najboljeg prijatelja iz djetinjstva.
Khalil nije bio naoružan i nije predstavljao nikakvu prijetnju. Bio je samo dječak. S dvije jamice na licu. I golemim teretom odrastanja u crnačkoj četvrti.
Starr je svjesna da bi svojim svjedočenjem ugrozila sebe, obitelj, status koji je stekla u skupoj školi I sve ono što njezini roditelji godinama pomno grade.
Međutim…
Čemu nam uopće služi glas ako ćemo samo šutjeti?

O autoru

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas američka je autorica, rođena 1988. u gradiću Jackson u državi Mississippi, u kojem je odrasla i živi i danas. Njezin debitantski roman ‘Taj hejt u glavi’ (The Hate U Give) izazvao je golemu pažnju čitatelja i kritike odmah po objavljivanju, te je zaposjeo prva mjesta top lista prodaje i u Americi i u svijetu. U rekordnom roku, roman je ekraniziran – prava na njega kupila je jedna od vodećih američkih filmskih kompanija. U 2019. godini Thomas bi trebala objaviti novi roman – ‘On the Come Up’.

“Možeš uništiti drvo i ciglu, ali ne možeš pokret.”

Gospođa Brenda makne ruke s lica. Njezine crvene oči podsjete me na nešto što mi je Khalil rekao kad smo bili mali… Da mu se mama pretvorila u zmaja. Rekao je da će jednog dana postati vitez i pretvoriti je natrag u mamu.

“Moja bebica”, reče Brenda plačući. “Ubili su moje djetešce.”
“Znam, Bren”, kaže moja mama.
“Ubili su ga.” 
“Ali Bren, moraš se srediti”, moja će mama. “On bi to želio.” 
“Ne mogu. Nema mog sina.” 
“Da, možeš. Imaš Camerona, on te treba.”

I Khalil te trebao, želim reći. Čekao te i plakao za tobom. A gdje si ti bila? Ne možeš sada plakati. Ne. Prekasno je za to. 

Sumnjam da je Khalila briga za to koje će se pjesme pjevati i što će o njemu reći svećenik. On je u lijesu. A to ništa ne može promijeniti.

Khalile, nikad te neću zaboraviti. Nikad neću odustati. Neću šutjeti. Obećavam.”

“Voljela bi da nemaju predrasude prema crncima?”

“Naravno. Ovo se dogodilo samo zato što je on…”, ne mogu izgovoriti policajčevo ime, “pretpostavio da nešto muljamo. Zato jer smo crni i živimo tu gdje živimo. Mi smo samo dvoje klinaca koji su išli svojim putem, znate? Njegova je predrasuda ubila Khalila. A mogla je ubiti i mene.”

“Da policajc Cruise sad sjedi tu s nama”, kaže gospođa Carey, “što bi mu rekla?”

“Pitala bih ga je li mu žao što nije ubio i mene.”

“Svi žele da ispričam kako je Khalil umro”, kažem. Ali nije stvar u tome kako je umro. Stvar je u tome kako je živio. Njegov život je važan jer Khalil je živio!”

Preporuka ne samo da svatko pročita već da se i uvrsti u školsku lektiru.

Link za kupnju: https://fokusnahit.com/proizvod/taj-hejt-u-glavi/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s