NAPUŠTENA ★ Linda Howard

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 5 /5 ★★★★★

Prevoditeljica: Mirna Roksandić

Priča počinje pomalo sporo, ali nemojte da vas prvih par stranica obeshrabri, tek nakon njih počinje prava pustolovina.

Akcija, avantura i romansa začinjene humorističnim situacijama i dijalozima dobitna su kombinacija za savršeno ljetno štivo. Nije pretjerana romansa, jer ipak je ovo “war zone” priča, ali ima vatre, uh, itekako ima – vatrrreee.

Većinu radnje sačinjava fizički trening kojim uredsku štrebericu Jinu, tajni vojni tim naočitih vojnika pokušava dovesti u top formu kako bi ona išla s njima na misije i “čuvala im guzice” navigajući s dronom.

Jina smatra svog šefa idiotom što ju je uvalio u tu nevolju, jer smatra da hrpa lijenčina koji samo sjede za računalima (ona i neki njezini kolege iz ureda) i igraju igrice nisu kompetentni za teren.

Karakterizacija likova je iznimno živa i bogata. Doslovno ti se svaki lik uvuče pod kožu.

Kroz cijelu priču provlači se i jedna podpriča u kratkim poglavljima koja nam potpiruje znatiželju i mami nas da okrećemo stranice brzinom munje gutajući i humor i opise treninga, napete misije i međusobna kemijom nabijena peckanja dvoje alfa junaka, Jine i Levija. Ali podpriča nas svako toliko podsjeti da neka žena iz sjene vreba i pokušava nauditi našim glavnim junacima.

Jina aka “Babe” i Levi aka “Ace” (alfa, vođa tima koji ju obučava) polako izgaraju kroz cijelu knjigu budući da je njihova ljubav “zabranjena”. Mnogo kemije i žudnje, naravno, rezultura erupcijom vrelih akcija, ali tek na samom kraju. Nema puno romantike, ali ima akcije, napetosti, kemije koja ključa, humora – ako mene pitate – top kombinacija. Seksualne tenzije tek na kraju doživljavaju svoje oslobođenje i to mi je poprilično osvježenje naspram mnogih knjiga u zadnje vrijeme koje sam imao priliku vidjeti, a gdje se praše na gotovo svakoj stranici, a na ostalima se svađaju, prekidaju, opet se nalaze. Itd… Uglavnom, znate šablonu ;))) E, ovo je osvježenje. Ovakve romane zapakirane u akciju, avanturu i kemiju doslovno – obožavam i bit ću vam zahvalan ako mi preporučite neki roman sličan ovoj knjizi.

Sažetak knjige

Jina radi u Upravi za komunikacijsko-informacijske sustave paravojnog tima. Voli novac, voli osjećaj hladnokrvnosti. Sviđa joj se što može isprašiti tur teroristima, bez da uopće napusti klimatiziranu udobnost kontrolne sobe. No kad Jina postigne najbolje rezultate u testovima snalaženja u prostoru i akcijskim testovima, premjeste je da na terenu radi kao operater drona, s jednim od timova ZSS, elitnim paravojnim jedinicama. Jedini problem jest što, blago rečeno, nije baš u fzičkoj kondiciji, a kako bi bila spremna za rad na terenu, morat će naučiti kako trčati i plivati kilometrima, iskakati iz aviona, pucati iz pištolja… ili će ostati bez posla. Vođa tima Levi, kodnog imena Ace, nema baš puno povjerenja u Jinu. Posljednje što mu treba je neki tehnički geek koji oklijeva, ometajući ih da izvrše opasnu, tajnu operaciju. Međutim, u nekoliko sljedećih mjeseci nitko nije više iznenađen od njega kada Babe, koja prezire znoj, počinje napredovati u novom okruženju, pokazujući ustrajnost i hrabrost, čime zasluži divljenje svojih kolega iz tima, grubih ratnika prekaljenih u bitkama. Ono što još više iznenađuje jest da disciplinirani vođa ZSS tima ne može prestati razmišljati o tome kako ljubi njezina drska, tvrdoglava usta… ili o rastućoj kemiji i napetosti između njih.

“U timu alfa-mužjaka, on je bio najveći alfa, supervisokooktanski alfa. Kao jedina žena u timu – i samim time alfa-ženka – prema biologiji, antropologiji i sigurno puno drugih – logija, unutar njihove male skupine, nije bilo druge mogućnosti nego izabrati ga kao svojeg partnera. “

Jina

“Tiho je sebi priznala da se previše navikla na njega, ali nije znala što učiniti s tim. Bio je vođa tima, a safa i vladar njezina svemira.”

Levi

“Možda je tako i bolje jer je nije trebao nositi; i previše mu se svidjelo imati ponovno ruke na njezinu tijelu. Bolje da nastave ovako, ona s ovakvom naravi kojom ga drži na udaljenosti, a on držeći svoje nagone na uzdi poput kromanjonca…”

Opis 😁😂🤣;

“Nije se mogao suzdržati; njegova je muškost bila uperena prema njoj poput ptičara kada spazi lijepu, tustu prepelicu, pa mu nije bilo prirodno zapovijediti si da se obuzda.”

O autorici

LINDA HOWARD nagrađivana je autorica bestselera New York Timesa, uključujući Up Close and Dangerous, Drop Dead Gorgeous, Cover of Night, Killing Time, To Die For, Kiss Me While I Sleep, Cry No More i Dying to Please. Živi u Alabami sa svojim suprugom i
dva zlatna retrivera.

Jedina zamjerka autorici je naslov koji u originalu izgleda ovako “The Woman Left Behind”. Bolje bi pristajalo ime “The Woman Trained Hard” ili “Misija”, “Izazovni posao”, “Utrenirana” etc. A 24sata Knjige su malo fulali s naslovnicom. Ovakva naslovnica daje sasvim drugačiji dojam knjige. Trebali su staviti neku žensku koja trenira ili hrpu vojnika ili poligon.

Ovo je baš “my cup of tea” knjiga i zato je posjedam na tron svojih najdražih knjiga. A Linda Howard se ovime popela na top listu mojih najdražih spisateljica. Sad samo da se dočepam i ostalih njezinih knjiga.

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/napustena

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s