Prašina ★ Patricia Cornwell

Nemojte da Prašina dugo skuplja prašinu na polici.

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 4 /5 ★★★★

Prevoditeljica: Mija Žužul Krunić

S neusporedivom neizvjesnošću visoke napetosti i najnovijom forenzičkom tehnologijom, Patricia Cornwell sa svojom 21. knjigom o Scarpetti dokazuje svoju iznimnu sposobnost da iznenadi i zaokupi čitatelja. Ovo je meni prva knjiga Crornwellice koja mi je dospjela u ruke.

Prvo da vam kažem, iako se knjige mogu čitati zasebno, za stvarni užitak čitanja, potrebno je pročitati sve prijašnje knjige u kojem se razvijala karakterizacija glavnih junaka ove priče, pogotovo glavne likuše, doktorice Kay Scarpette.

Dakle, glavna medicinska istražiteljica u Massachusettsu, Kay Scarpetta, upravo se vratila na posao zbog jednog od najgorih masovnih ubojstava u povijesti SAD-a primivši poziv detektiva Petea Marina u ranim jutarnjim satima. Start knjige je dobar mamac za daljnje poniranje u priču.

Tijelo dvadesetdvogodišnje djevojke, zamotano u neobičnu tkaninu, upravo je otkriveno unutar sportskih terena sveučilišta MIT-a. Sumnja se da je to tijelo studentice računalnog inženjerstva, Gail Shipton. Čini se da je ubijena iako na prvi pogled nema vidljivoga traga onoga što je moglo ubiti nesretnu djevojku. Ono što je najčudnije od svega, tijelo joj je prekriveno finom prašinom koja pod ultraljubičastim svjetlom briljantno sjaji u tri fluorescentne boje.

A misteriozni ubojica?

On ne može odoljeti, a da sve ne promatra iz prikajka, čak i dok se vrši očevid . On mora biti svjedok “spektakla” koji je kreirao.

Ubojstvo Gail Shipton ubrzo vodi duboko u mračni svijet dizajnerskih droga, tehnologije, forenzike, organiziranog kriminala i šokantne korupcije na najvišim razinama.

Ova knjiga slatki je zalogaj za sve ljubitelje krimića. Knjiga je ovo prepuna forenzičke, psihološke i znanstvene terminologije ukalupljene u napetu krimi priču.

Najbolje u ovoj knjizi su jaki start i dobar kraj. Mene je mrvicu umorilo ono između toga, jer je prepuno terminologije koju ne poznajem, a uz to i nisam vičan kriminalističkoj literaturi, ali baš zbog toga recenziram ovo s neutralne točke gledišta, a ne vodeći se svojim osobnim afinitetima. A objektivno je da je ovo sasvim dobar krimić iz pera poznate autorice kriminalističkih romana.

O autorici

Prvi kriminalistički roman Patricije Cronwell, Obdukcija, objavljen je 1990. i postao je prvi roman koji je osvojio sve glavne nagrade za kriminalistiku u toj godini. Godine 2008. Cornwellova je primila nagradu Galaxy British Awards za triler godine – i tako postala prva osoba iz Sjedinjenih Američkih Država kojoj je ta nagrada dodijeljena. Godine 2011. za poseban doprinos u književnosti primila je viteški orden francuskog reda umjetnika i pisaca. Patricia Cornwell utemeljila je Virginijski institut za forenzičku znanost i medicinu, jedna je od osnivača Nacionalne forenzičke akademije. Knjige Patricije Cornwell prevedene su na trideset šest jezika u više od pedeset zemalja i ova se autorica danas smatra jednom od najprodavanijih spisateljica na svijetu.

“Što se češće događa, to će se češće i ponavljati. Umorstva, silovanja, mučenje, kanibalizam, pa čak i javna pogubljenja kojima su Rimljani zabavljali gledatelje u Koloseju. Ali ništa u našoj povijesti nije poput ovoga sada. Pokolj u školi kao da je riječ o videoigrici. Ubijanje djece, spektakl radi stjecanja slave. “

~ Patricia Cornwell

“Strah je prisutan čak i u mrvicama prašine.”

~ T. S. ELIOT, Ničija zemlja, 1922.

“Kako bilo tko od nas zna što ga u budućnosti čeka?”

“Ljudi razočaraju sami sebe, sve se u našim životima izjalovi, ona magija u koju vjerujemo odmalena polako nestaje i mi počnemo sumnjati sami u sebe. Nama ovlada strah i počnemo umirati iznutra i sve u nama blijedi, izumiremo i pretvaramo se u prah.”

“Za vrijeme groznice doživjela sam prosvjetljenje i shvatila sam smisao svega – života koji se prema Bogu sastoji od čestica koje su dio materijalnog na svijetu i smrti koja je čista suprotnost tome. Kad sam gorjela u temperaturi od 40 stupnjeva, sve mi je postalo još jasnije jer mi je sve točno i sažeto objasnio čovjek s kapuljačom koji je stajao pokraj mojeg kreveta. Da sam barem mogla zapisati sve što mi je bio rekao, neuhvatljivu formulu prirode i smrti koja sve to oduzima i to još od velikog praska. Hrđa, prljavština, bolesti, ludilo, kaos, korupcija, laži, pobune, ruševine, oljuštene stanice, mrtve stanice, atrofija, smrad, znoj, otpad, da smo prah i da ćemo se u prah pretvoriti, da smo na subatomskoj razini i da se od nas stvara nova tvorevina i sve to ide tim redoslijedom u beskonačnost. Nisam mu mogla vidjeti lice, ali bila sam svjesna da mi se blago i uljudno obraća u smislu znanosti, poezije i to vatrom koja nije stvarala toplinu. Nevjerojatno jasno shvatila sam o čemu je zapravo riječ kad se govori o zabranjenom voću, izvornom grijehu i odlasku u svjetlost, o cestama popločanima zlatom, izvanzemaljskom, aurama, duhovima, raju, paklu i reinkarnaciji, o tome što znači ustati iz mrtvih, vratiti se na zemlju kao gavran, mačka ili anđeo. Božji plan, vrhovni fizičar koji je milostiv, pravedan i duhovit. Koji je kreativan. Koji je sve ono što smo mi. Vidjela sam i spoznala sam. Ovladala sam čistom istinom. Zatim je sam život reafirmirao sam sebe i ukrao mi istinu, a ja sam još uvijek ovdje i prisutna uz ponoć gravitacije. Nesvjesna same sebe. Ona koja uvijek daje iste odgovore jer je uvijek pitaju ista pitanja.”

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/prasina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s