Krvava naranča ★ Harriet Tyce

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 3 /5 ★★★

Prevoditeljica: Andrea Marić

“To što sam činila bilo je pogrešno. To što je radio on, bilo je daleko gore.”

Vjerojatno će vas moj dojam razočarati, jer vidim da mnogi lajkaju knjigu, ali volim biti u potpunosti iskren kod svojih recenzija unatoč mogućnosti da me se razapne radi toga.

Dakle, imamo par likova koji su u ovoj priči ključni. To su Alison, njezin suprug Carl, njezina kćer Matilda i Patrick, kolega s kojim Alison ima aferu.

E, sad… Najveći problem u ovoj knjizi je što tu nema niti jednog lika s kojim bi se psihički zdrav čovjek mogao poistovjetiti, nikoga koga bi mogao zavoljeti i nikoga s kime bi mogao suosjećati, što knjigu čini napornom za čitanje. Ne moraliziram ovdje o tome što Alison nabija rogove svom suprugu, ali da barem te rogove nabija s nekim boljim likom koji će se pokazati vrijednim toga da njega stavlja ispred vlastite kćeri koju svjesno zapostavlja.

Ako niste do sad, iz ovog ste glatko mogli zaključiti da tu od trilera ima vrlo malo. I to malo prosuto je u samom startu, u prvom poglavlju da potakne čovjeka na čitanje sa detaljem naranče koji je vješto uvršten i u naslov knjige iako sa samom radnjom knjige veze nema.

Dakle, ovdje se ne radi o trileru, ovdje je riječ o psihološkoj drami u kojoj je fokus na probleme s alkoholom, afere na poslu, zapostavljanje djeteta i erotiku. Da, da, ima puno erotskih scena.

Razlozi zbog kojih se Alison opija, vara supruga i zapostavlja svoju curicu, meni su apsolutno plošni i neprihvatljivi:

“Stignem pred zgradu… Mogu pronaći kakvog god hoću krivca u bilo kakvim izvanjskim prilikama, ali ostaje činjenica da mi je brak sjeban. Carl me ne može pogledati, a meni je njegova samoproglašena pravednost postala tako zamorna. Možda se bolje brine za Matildu nego ja, ali on ima i više prakse. On se igra tatice-domaćice, dok ja odlazim zarađivati novac za sve.”

“Carl je izgubio posao i moj prihod nam je bio potreban… A da sam bila kod kuće, možda bih i njemu posvetila više pozornosti i on se ne bi onako ohladio od mene, tjerajući me da se osjećam neželjenom i nevoljenom do te mjere da sam u vrijeme kad me je Patrick počeo opsjedati bila već očajna od želje za nečijom naklonošću i ljudskim kontaktom i tako sam ga pustila u svoj krevet, a katkad i srce…”

Sinopsis

Alison ima sve: dobrog muža, predivnu kćer, karijeru u usponu – kao odvjetnicu obrane, upravo je dobio svoj prvi slučaj ubojstva. Ali sve nikad nije onako kako izgleda… Još samo jedna noć. A onda ću prekinuti s tim. Alison previše pije. Zapostavljanje obitelji. Ja u ljubavnoj je aferi s kolegom koja je sklonost pomicanju granica za nju ipak možda malo previše. Ja sam to učinila. Ubila sam ga. Treba me zaključati. Alisonina klijentica ne poriče da je odabrala svog muža – želi se izjasniti krivom. Ali ipak s njezinom pričom nešto ne štima. Spašavanje te žene možda će biti prvi korak da Alison spasi sebe. Gledam te. Znam što radiš. Ali netko zna Alisonine tajne. Netko tko želi da plati za sve što je učinio, netko tko neće stati dok ona ne izgubi sve …

O autorici

Harriet Tyce je rođena i odrasla u Edinburghu. Diplomirala je englesku književnost na Sveučilištu Oxford 1994. nakon čega je stekla kvalifikacije u pravnoj struci. Kao odvjetnica bavila se kaznenim pravom deset godina, sve do rođenja svog prvog djeteta. Završila je poslijediplomski studij  kreativnog pisanjea - kriminalistička fikcija. Krvava naranča njezin je prvi roman.

Citati

“Gulaš je bio kuhan do savršenstva u trenutku kad su Carl i Matilda došli kući, ali Matilda je samo jednom pogledala u lonac i rekla kako je gladna, ali da ne želi jesti meso.

” Jučer si jela janjetinu”, kažem.

“Kad sam danas razgovarala s tatom, pitala sam ga kako se ubijaju pilići i ne sviđa mi se što je rekao.

” Ali ti ne voliš baš jesti mnogo povrća”, kažem.

“Znam, ali ne želim da životinje umru.”

I još završni detalj, naranča koja već čeka na tanjuru. Podigneš nož, onaj oštri, s drvenom drškom, s nazupčanom oštricom i gurneš ga u voćku. Polovica, četvrt. Osmina. Guliš naranču, u sredini je bijelo, meso prema kori krvari u tamno crvenu, spektar zalaska sunca. To su sve teksture koje ti trebaju. Peckanje dima u zraku, tijela koja se kreću na ekranu pred tvojim očima. Meka podstava svile na gruboj površini užeta. Tutnjanje krvi u ušima dok stižeš bliže i bliže, slatka eksplozija citrusa na jeziku da te vrati odande natrag ovamo prije nego nastupi točka bez povratka. “

Ne znam što vam reći za kraj. Ako volite psihološku dramu sa obiteljskim intrigama i erotskim nabojem, ovo je priča za vas. Ako očekujete triler, preskočite ovu knjigu.

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/krvava-naranca

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s