Ljubavno posredovanje za početnike ★ Maddie Dawson

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 3/5 ★★★

Prevela: Aleksandra Barlović

Ljubavna drama koja se brzo čita i u vama probuđuje dvojake osjećaje… Ako volite ljubavne drame i imuni ste na nepravde, navalite na ovu priču…


Naš dojam (sadrži spojlere)


Khm… Otkud početi? Stvarno smo htjeli da nam se svidi ova knjiga. Pročitali smo ju kao i svaku, od korice do korice. Ali… Khm….Khm…Uh….huh…

Da, pa… Ajmo krenuti…

Priča je ispričana iz perspektive starice Blix koja ima moć da vidi idealne parove (nešto poput srodnih duša). Ona boluje od karcinoma i jednog dana, na zabavi pred vjenčanje svog nećaka Noe, ona upoznaje njegovu izabranicu, mladu ženu Marnie te otkrije da Marnie posjeduje istu sposobnost kao i ona. Smatra ju svojom nasljednicom. I one tu kliknu. Veliki dio knjige je ispričan i iz perspektive Marnie.

Sve ono što ne valja (u ovoj knjizi) počinje tim vjenčanjem… Noah, mladoženja, se pojavljuje kasno na vlastitom vjenčanju s namjerom da dadne pedalu svojoj izabranici Marnie i ostavi ju pred oltarom. Ona na to ne reagira kao svaka normalna žena pri zdravoj pameti tako da mu spiči jednu zidarsku, jedan udarac u prepone i da ode visoko uzdignute glave, nope – ona, baš nasuprot; moli ga i nagovara da je oženi i da će se lako rastati za mjesec dana ako on to bude i dalje želio. Ugrhh… I tako se oni vjenčaju…

Tu nam je već lagano postajalo jasno u kojem smjeru vjetar puše. Sve je mirisalo na južinu.

No vratimo se priči… I tako, oni su se vjenčali i odlepršali na honeymoon.

No… Da poniženje bude na entu, Noah, kraljčina, dadne još jednu pedalu Marnie, i to na medenom mjesecu. I ona počne cvilit umjesto da ga gurne u more. Ali, jbg, Noah je kraljčina jer mu se može. Nije on toliko negativan lik koliko je Marnie pasivna likuša. Ona, kao glavna protagonistica knjige trebala bi biti utjelovljenje simpa lika s kojim se čovjek može poistovjetiti, a ne da zbog nje(ga) osjeća susramlje, ona bi trebala biti lik koji stvara radnju, a ne pasivni lik oko kojeg se sve događa dok on sjedi i čeka.

Dijalozi nisu dobro razrađeni. Malo ih je teže za pratiti. Iako ima i svijetlih točaka.

No, ajmo dalje…

Nakon svega, Marnie se kao Lessie vraća kući u roditeljski dom gdje se spetlja sa bivšim dečkom Jeremyjem kojeg, saznajemo dalje, je ostavila radi sexa sa drugim frajerom još kao mulica. I onda gledamo reprizu te epizode iz njezine mladosti u njezinoj sadašnjosti (zrelijim godinama).

Jeremy i ona se zaozbiljno spetljaju. Dogovore da će se vjenčati i Marnie mu potom nabija rogove sa našim starim frendom, kraljčinom, Noahom koji se nekako opet ugura u cijelu priču…

I da, tu je i Patrick. Samozatajni, dobrodušni mladić, introvert unakaženog lica  i traumatične prošlosti koji bi trebao biti drugi protagonist ove priče, ali isto tako ispada kao neki sporedni likson. On je taj, idealna polovica za Marnie, barem bi trebao biti. (Nije!!! Iako u knjizi je.)

Uglavnom…

Marnie nije zavrijedila ni Patricka, ali pogotovo ne Jeremya, koji je, btw, najveća žrtva ove ljubavne drame. Marnie je ženska verzija Noe i njih dvoje su idealni par. (Iako u knjizi nisu)

A priča kao priča ima puno teško probavljivih elemenata, iako ima i ponešto zabavnih. Nas nije oduševila, ali to ne znači da neće i vas.

Za vas smo, kao i uvijek, izdvojili najjače adute knjige u citatima niže dolje.

Sinopsis


Marnie MacGraw želi običan život – supruga, djecu, veći automobil i kuću u predgrađu. Pred udajom je za muškarca iz svojih snova, uvjerena je da je i takav život pred njom. A tada Marnie upoznaje Blix Holliday, neobičnu pratetu svojeg zaručnika sklonu ljubavnom posredovanju, i sve se odjednom mijenja – baš onako kako što joj je Blix rekla da hoće. Kad joj kola krenu nizbrdo Marnie će pomisliti da za nju više nema nikakve izgledne prilike, da je život već iza nje… No tada će je zapanjiti činjenica je naslijedila Blixinu kuću u Brooklynu, kao i sve njezine nezavršene “projekte”: ekscentrične prijatelje ranjenog srca te susjede koji bježe od sreće. Marnie ne vjeruje da je posebna, ali Blix je nekako znala da je ona savršena osoba koja će nastaviti njezin rad na poslovima ljubavnog posredovanja. Blix je bila u pravu i u pogledu onoga što Marnie mora naučiti na teži način: ljubav je teško prepoznati, a onima koji je odguruju često je najpotrebnija.

O autorici


Maddie Dawson bavila se raznim poslovima prije nego što se odlučila posvetiti pisanju. Danas sa suprugom živi u Guilfordi u Connecticutu. Roman Ljubavno posredovanje za početnike prvi je njezin romab preveden na hrvatski jezik.


Citati


– A ti – kaže. – Ti moraš izvesti čuda, dijete drago. Molim te, pokušaj to upamtiti za mene, može? Svijetu su potrebna tvoja čuda.


“Kad god me je nešto nasmrt uplašilo, to mi je bio znak da se moram baciti u to.”
– Doista? – Ona naginje glavu i smiješi se dok razmišlja o tome. – Razveli ste se od muškarca zato što je bio dosadan? Nisam znala da je to pravna osnova.

– Morala sam. Ubijalo me je to koliko je bio dosadan. Kao da je umro prije no što mu je život završio i kao da me vuče za sobom.

Preporučamo ako zaista volite drame i imuni ste na nepravdu. Možda vam se i svidi, tko zna?


Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/48347/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s