Zamračenje ★ Ragnar Jónasson

Izdavač: Znanje

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Zrinka Pavlić

SERIJAL
Mračni Island (treći dio)

Pripremite se na atmosferičnu detektivsku priču obogaćenu predivnim opisima Islanda, začinjenu opasnostima i obavijenu maglom misterija.

“Sljedeći ću ti put pokazati kako ćeš umrijeti.”

Sinopsis


U unutrašnjosti predivnog fjorda na sjeveru Islanda jednoga je ljetnog dana pronađen leš muškarca koji je premlaćen do smrti. Ispostavi se da je to građevinac koji je radio kao kooperant na probijanju novog tunela, često išao na daleka putovanja i bio vrlo angažiran u lokalnim humanitarnim aktivnostima. Dok se sunčane arktičke noći pretvaraju u tamu zbog oblaka pepela uslijed vulkanske erupcije na jugu zemlje, iz Reykjavika stiže mlada novinarka da bi samostalno istražila slučaj, ne znajući da se istodobno jedna nevina osoba bori za život. Inspektor Ari Thór i njegovi kolege u policijskoj postaji u Siglufjör?uru za to vrijeme muku muče sa sve zamršenijim slučajem, a njihova osobni problemi sve to još samo dodatno otežavaju. Kakve je tajne skrivao ubijeni muškarac i što prešućuje mlada novinarka? Dok im prijete nijeme sjene iz prošlosti, a tama nad Islandom postaje sve gušća, svi oni ulaze u utrku s vremenom – moraju pronaći ubojicu dok još netko drugi ne izgubi život…

Moj dojam


Ovo je treća knjiga iz serijala “Mračni Island”. Prva je bila “Snježno sljepilo”. A druga je dostupna trenutno samo na engleskom jeziku, “Nightblind”.

Kako prvi dio nisam čitao, drugi još manje (budući da još nije preveden), ovaj treći me naveo da barem prvi nabavim, jer mi se jako sviđa klasični, starinski način pisanja ovog talentiranog pisca. Jónassonov stil pomalo podsjeća na Agathu Christie koju je on godinama prevodio, pa vjerujem da mu je njezin stil pisanja nekako ušao u uho.

Evo, ovo je školski primjer kako dobri autori godinama mogu služiti kao dobra baza za građenje svog stila u pisanju i stvaranje novih “masterpisa” .

Uglavnom, ovo je jako dobar krimić sa atmosferičnim opisima predivnog Islanda i sa mnogo onih dobrih, starih misterioznih momenata koji radnju prožimaju tim predivnim starinskim štihom neizvjesnosti i napetosti.

Island je zemlja poznata po svojoj umjetnosti, kulturi, obrazovanju, liberarnim zakonima i niskom stopom kriminala. Upravo zato je ova serija romana atraktivna, jer spaja donekle nespojivo.

Radnja je užarena, ali i ujedno sporogoreća. Dakle, napetost vas ne napušta od prvog do zadnjeg poglavlja. Poglavlja su kratka i sama knjiga je ultra kratka i zaista se proguta u trenu.

Ovo je poput praline sa sočnim punjenjem, misterija unutar misterije.

Jónasson vješto ispreda radnju posipajući ju dozirano sa naznakama tragova kako bi nas mamio stranicu za stranicom.

Ari Thór je dobro razvijen lik kojeg ćemo još dugo pamtiti.
Najviše mi se sviđa što priča ima puno preokreta i taj ugođaj Islanda obavijem maglom misterija.


O autoru


Ragnar Jónasson (Reykjavik 1976.) islandski je pisac i prevoditelj. Najpoznatiji je po serijalu trilera Mračni Island koji započinje romanom Snjóblinda (Snježno sljepilo) iz 2010. i čija prava na TV adaptaciju je otkupila britanska produkcijska kuća “On the Corner”. Preveo je na islandski četrnaest romana Agathe Christie, nekoliko mu je kratkih priča objavljeno u njemačkim i islandskim književnim časopisima, a radio je i kao izvjestitelj za Islandsku nacionalnu radioteleviziju.

Citati


“Njemu su, pak, najsjajnije bile upravo one najmračnije noći. I dobro je znao zašto je tomu tako.”
Knjigu preporučujem ljubiteljima onih pravih detektivskih romana i misterija. Ovo je dašak starine na moderan način.


Link za kupnju: https://znanje.hr/product/zamracenje/274569

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s