Muza ★ Jessie Burton

Izdavač: Profil

Ocjena: 4/5 ★★★★

Preveo: Dražen Čulić

Pjesnički opisi i ljepota pršte iz gotovo svake rečenice ovog nadahnjujućeg ljubavnog romana. Ovo je priča o ljubavi i umjetnosti.


O knjizi

Inspirativan roman o umjetnosti, ljubavi, prijateljstvu i ženskoj emancipaciji šezdesetih. Odelle je mlada imigrantica u Londonu, bistra i talentirana, ali nezadovoljna svojim monotonim životom. To će se promijeniti kada upozna svoju novu šefice Marjorie, glamuroznu, tajanstvenu ženu koja vjeruje u Odelle, te muškarca koji u njihovu umjetničku galeriju donosi sliku obavijenu tajnom. A tada se priča vraća 30 godina unazad, na jug Španjolske uoči građanskog rata, gdje se mlada umjetnica Olive bori za svoje mjesto u svijetu umjetnosti kojim tradicionalno vladaju muškarci.


Moj dojam


Priča prati dvije žene koje su odvojene mjestom i vremenom. Odelle, karipska imigrantica koja živi u Londonu u 1967. godini i Olive koja živi 1937. godine u Španjolskoj.

Odelle je draga djevojka, pametna, znatiželjna i snažna na onaj neki tihi i mirni način. Ne kažu bezveze da tiha voda brege dere.

Olive je snažna žena koja želi dokazati nešto, ali na kraju ispadne previše egocentrična i naivna.

Emocije su dočarane kroz likove na veoma realističan način.


Radnja je pomalo predvidljiva, ali kraj nije ništa manje dojmljiv zbog toga.

Najkvalitetnije u cijelom dijelu je upravo bogatstvo poetskog izričaja kroz prozu. A tu je i sama naslovnica koja je u potpunom skladu s ljepotom pisanja.

O autorici


Jessie Burton, 32-godišnjakinja, napisala je ovo čarobno, ganutljivo remek-djelo koje mene toliko podsjeća atmosferom (ne i temom, barem ne potpuno) na “Djevojku s bisernom naušnicom”. Kao u “Djevojci”, i u “Minijaturistu” imamo Johannesa na čelu obitelji, imamo i Corneliu, ali u drugačijim ulogama, a imamo i činjenicu da su oba Johannesa više opsjednuta nekim svojim drugim potrebama nego djevojkama koje stoje ispred njih i maštaju o njima… Ipak, Johannes Brandt mi je puno, puno draži od Vermeera. Picador je knjigu objavio prvi puta u 2014. godini u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Harper Collins iste godine u SAD-u i Kanadi. Tijekom ove godine, knjiga će postati dostupna na još 33 jezika. Knjigu “The Miniaturist” je Waterstones proglasio knjigom 2014. godine, a izvrsna prodaja knjige dokazuje neopadajuću popularnost.

Citati“Ne prođemo svi onako kako zaslužujemo. Mnogi trenutci koji mijenjaju život – na primjer, razgovor s neznancem na brodu – ovise o čistoj sreći. Pa ipak, nitko vam neće napisati pismo ili se baš vama povjeriti bez dobrog razloga. Ona me tome naučila: ako želiš srrću, na nju moraš biti spreman. Moraš odigrati svoju ulogu.

.

“Neće biti savršeno. Osobno, i ne želim da bude. Opet bih proživio onu strašnu vožnju, samo zbog sreće što sam nakon toliko vremena čuo tvoj glas.”


“Srpanj je u Arazuelu bio dobar mjesec. Mirisala su polja kadulje i ružmarina, gušteri su prelazili po zidovima kao da nose neke tajne, brzi i neurotični, oprezni zbog grabežljivaca s neba. Ali kada bi se zaustavili i sunčali, postajali su nepomični, ti prirodni pragmatici, upijajući vrelinu sunca. “

.

“Ja zapravo stvarno ne znam što bih željela da kažeš ili ne kažeš”, priznala sam.” Samo znam da me rastužilo kada sam čula da si jadan. I shvatila sam da sam i ja bila jadna. Pa sam se pitala bi li možda bilo lakše kada bismo bili jadni zajedno. ”
S druge strane opet tišina.” Zoveš  li ti to mene na spoj, Odelle? “
Nisam ništa odgovorila – nisam mogla.” Dobro, uvijek postoji prvi put”, nastavio je Lawrie. “Hvala. Samo da provjerim svoje obaveze… ah, nema potrebe. Slobodan sam.”

.

“Inovativnost je ono što neke umjetnike izdvaja od ostalih. Inovativnost pravi razliku. Možeš biti sjajan crtač, ali to ne znači ništa ako svijet ne vidiš drukčije.”

Preporučujem ljubiteljima poezije, povijesti, umjetnosti i ljubavnih romana starog kova.


Link za kupnju knjige: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/ljubavni-erotski/muza

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s