Posljednja želja ★ Andrzej SapkowskiIzdavač: : Egmont Hrvatska/PULS – Čitaj najbolje
Ocjena: 5/5 ★★★★★
Prijevod: Mladen Martić
Serijal “The Witcher”, knjiga prvaNe mogu ovu knjigu dovoljno nahvaliti, ne mogu vam to ni objasniti, barem ne dovoljno dobro, jer ova knjiga zahtijeva da je se osjeti. Tek nakon što zaronite u nju, postat će vam jasno, uvući će vas u taj svoj čarobni svijet i postati ćete poput mene, opsjednuti ovim serijalom.

„To je bila druga vješčeva želja. Ostala mu je još jedna. Posljednja.“

Ova, prva knjiga serijala, pisana je kao antologija, kao kolekcija priča o…

…Geraltu, vješcu, čija misija je suočavanje sa čudovištima. Naslov knjige, kao i sama knjiga, služi kao okvir u kojem su rascjepkane manje priče (koje su prožete i nekim poznatim bajkama, kao i slavenskom mitologijom) i sjećanja glavnog protagonista. Poglavlja su obilježena zadacima poput onih na koje smo nailazili u starim grčkim mitovima.

Geralt je epitom muških likova koje obožavam. Kosa nijanse bjelokosti, muževan iznutra i izvana… Geralt je heroj. Heroj je zbog svog čvrstog moralnog kompasa. Njega ne vodi pohlepa, nego želja da pomogne ljudima. Pokazuje empatiju, poniznost, skromnost i nije bespotrebno okrutan što vrlo jasno vidimo i iz njegova pristupa prema “čudovištima” koje treba ubiti. On ih nikad ne ubija odmah. Svima daje šansu. Geralt je školski primjer jednog dobro razrađenog karaktera.

Općenito… Likovi su me se toliko dojmili da je to neopisivo. A tek taj čudesni magloviti svijet… Tako vjerno opisan… Tako brutalan… Tako čaroban… dok sam čitala u meni se budilo osjetilo za osjetilom, sve do tada nekako uspavano; budilo se…

Knjigu sačinjavaju i veoma mudri citati (izdvojeni su vam niže dolje) i pikantan humor koji nije uobičajen u ovom žanru.

Preporučujem ovu knjigu ljubiteljima mračnog fantasy žanra, ljubiteljima drevnih pripovjesti i njima šaljem preporuke velike kao kuća.„Moja drugačijost djeluje na djevojke kao afrodizijak.“ „Čarobnjaci”, objasnio je Krepp, “crpe svoju moć iz prirodnih sila, to jest, točnije, iz takozvana Četiri Počela, popularno zvana elementima. Zrak, Voda, Vatra i Zemlja.“
.

Link za kupnju: https://shop.egmont.hr/proizvod/posljednja-zelja/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s