Devet potpunih neznanaca ★ Liane Moriarty

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Ira Martinović


Jedna kuća. Devet neznanaca. Deset dana koji će im promijeniti živote.


O knjizi

DEVET POTPUNIH NEZNANACA novi je roman Liane Moriarty, autorice hitova Suprugova tajna i Male laži.

Jedna kuća. Devet neznanaca. Deset  dana koji će im promijeniti živote.

Tranquillum House luksuzne su toplice koje obećavaju potpun preporod duha i tijela. Devetero gostiju iscrpljenih gradskim životom jedva čeka zbaciti teret viška kilograma i svakodnevnih problema, zaroniti u smireni svijet meditacije i masaža vrućim kamenjem. Kilometrima od najbližega grada, bez automobila i telefona, daleko su od svijeta: jedina zabava tijekom deset dana bit će im međusobno upoznavanje i spoznaja njih samih.

Njihov osobni razvoj nadzire upraviteljica toplica, odlučna žena s misijom – koja je drugačija od onoga što se na prvi pogled čini. Iza glamuroznog lica Tranquillum Housea krije se opasna tajna. Devet potpunih neznanaca pojma nema što ih čeka.
Moj dojam


Srećemo puno likova, ali lako je pratiti njihove životne priče. Budući da ih je puno, svaki od njih je jako dobro razrađen i na tome autorici čestitam.

Upoznajmo:

Frances Welty
Jessica Chandler
Ben Chandler
Heather Marconi
Napoleon Marconi
Zoe Marconi
Tony Hogburn
Carmel Schneider
Lars Lee

Frances je usamljena spisateljica ljubavnih romana koja je u menopauzi, pod stresom i na samom kraju svoje karijere.

Ben i Jessica su mladi par koji je dobio na lotu i od tad je počela njihova nesreća. Ben se zaljubio. U luksuzni auto koji si je kupio, a Jessica da bi pridobila njegovu pažnju, pretvorila se u plastičnu lutku što je njega još više odbilo od nje.

Obitelj Marconi tuguje za svojim sinom (bratom) koji si je oduzeo život.

Tony je bivši poznati nogometaš koji pati od usamljenosti i viška kilograma.

Carmel pati od manjka samopoštovanja zbog toga što ju je suprug ostavio radi mlađe.

Lars je prezgodni gay koji si je došao malo ugoditi skupocjenim retreatom, ali u procesu transformacije on shvaća da svog partnera shvaća previše zdravo za gotovo…

Devet gore navedenih neznanaca  idućih deset dana pripadaju njoj, Mashi,  predivnoj idealistici, vlasnici retreata, ženi zaluđenoj zdravim životom.

Karizmatična egotriperka Masha, žena je koja je nakon susreta sa bliskom smrću preokrenula svoj život naglavce i postala najbolja verzija sebe.

Ali kao i u svemu i u onome najzdravijem i najboljem mogu se prijeći granice. A tanka je granica između lijeka i otrova, kao i ona između genijalnosti i ludosti.

Masha je željela revoluciju. Željela je pomaknuti granice. Namjeravala je promijeniti tok povijesti.

Yao, jedan od Mashinih zaposlenika, opčinjen je njome, ali on ne dijeli njezine ambicije i ne želi ništa drugo osim pomagati ljudima.
Tranwuillum House mjesto je zbivanja radnje, mjesto na kojem će se promijeniti životi devetero neznanaca i troje zaposlenika.

Knjiga unatoč velikom broju stranica, brzo se čita. Ima elemente trilera, ali većinski je riječ o drami sa mnogo humorističnih elemenata.


O autorici


LIANE MORIARTY australska je spisateljica koja je našoj publici poznata po uspješnicama Suprugova tajna, Posljednja obljetnica i Male laži (po kojoj je snimljena istoimena nagrađivana serija). Suprugovu tajnu je knjigu britanski knjižni klub “Richard and Judy Book Club” proglasio najboljom u jesen 2013. Živi u Sydneyju sa suprugom, sinom i kćeri.


Citati


“Ponekad se život mijenja tako sporo da čovjek ni ne primjeti, a onda se samo jednog dana probudi i pomisli: Gdje sam ja to?
.
“Pij samo kad si žedna. Možeš umrijeti od previše vode, jer si ispereš svu sol iz tijela. Tako se dobije srčani udar.”
.
“Samo oni koji su mislili da će izgubiti sve znaju biti zahvalni na sreći koja ih je poslužila pri rođenju.”
.
“Mračna noć duše nužna je za brz duhovni napredak.”
.

Cijeloga života
gledate dolje.
Sad je trenutak da
pogledate gore,
da vidite zvijezde!
.

“Život je čista prijevara. Priviđenje i ništa više.”

.

“Nije mogla ne sjetiti se Zacha svaki put kad bi primila tek rođenog dječaka i zagledala se u te tužne, mudre oči. Sva su novorođenčad imala isti mudri pogled, kao da su upravo stigli iz neke druge stvarnosti i znali neku prelijepu tajnu koju nisu smjeli ni s kime podijeliti. “
.
“Oni koji su odrasli bez ljubavi, bez nečega što su trebali dobiti u obilju, kasnije su prema tome nepovjerljivi.”
.
“Je li moguće da su oboje uzimali jedno drugo zdravo za gotovo? Je li moguće da je to jedna od povlastica braka, da možete nekoga uzeti zdravo za gotovo a da vam to ne zamjeri?”
.
“Frances je razmišljala o tempu vlastitog života. Proteklo desetljeće kao da je ubrzalo. Ljudi su brže govorili, brže vozili, brže hodali. Svi su bili u žurbi. Svi su imali posla preko glave. Svi su očekivali brza zadovoljstva.”
.
“Pogledala je svoje tamnoružičaste nokte na nogama, obasjane mjesečinom. Da ima mobitel uza se, mogla bi fotograforati svoja i Benova stopala i staviti ih na Instagram: #meditacijapodzvijezdama #wellness #budističkikoan #zvijezdapadalica #kakozvučipljesakjedneruke
Ova posljednja ključna riječ bila bi doista intelektualna, produhovljena. Dobro je to, znala je Jessica; čovjek ne smije izgledati praznoglavo i površno na društvenim mrežama.”
.

“Trenutačno ste u podnožju planine – nastavila je Masha – i vrh vam se čini predaleko, kao da nećete stići gore, ali ja sam ovdje kako bi vam pomogla da se popnete na vrh.”
.

Žene i njihova tijela! Najgora, najotrovnija veza.
.
“Što je Jessica više mijenjala svoje lice i tijelo, to je manje bila sigurna u sebe.”
.
“Njezim um, duh i tijelo funkcionirali su kao različiti odjeli iste kompanije među kojima nema komunikacije.”
.
“Čudno je to, jer pišem ljubavne romane. Izmišljam likove, a sama sam pala na izmišljenog muškarca.”
.
“Taj auto voli više nego mene, pomislila je. Jednom ga je vidjela kako miluje poklopac motora i na tren doslovno osjetila ljubomoru na auto, na to kako ga nježno i senzualno dodiruje. Onako kako je nekoć dodirivao nju. Mora sve to reći bračnoj savjetnici. Ako savjetnica napiše knjigu, vjerojatno će to spomenuti. Jednom sam imala klijenta koji je bio nježniji prema svom autu nego supruzi. (Ne mora spomenuti da je dotični auto Lamborghini. Jer ako to spomene, sigurno će muški čitatelji reći: Pa to je skroz uredu.
.
“Ali ipak se osjećala kao da stoji na rubu litice, a pod njom su očaj i praznina kakve nikad u životu nije osjetila. Koji je smisao njezina postojanja? Nije majka, nije supruga ni ičija cura. Iza sebe ima dva razvoda i pola života, a pred sobom valunge i menopauzu.”
.
“Beznadno je pokušavala uhvatiti identitet za glavu ili rep, ali imala je osjećaj da joj klizi kroz prste poput vode.”


Preporučujem svima kao odmak od svojih problema, jer nakon što vidite kakvi ave problemi muče devetero junaka ove knjige, vaši će se problemi automatski činiti lakšima.Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pretprodaja-devet-potpunih-neznanaca/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s