Dijete Roberta Postea ★ Stella Gibbons

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Mirna Čubranić


Dijete Roberta Postea (1932.) jedan je od najomiljenijih komičnih romana svih vremena.

O knjizi


Kad razborita, profinjena Flora Poste s devetnaest godina ostane bez obaju roditelja, zaključi da joj ne preostaje ništa drugo osim otići rođacima u srce Sussexa. Na farmi prikladno nazvanoj Hladna utjeha upoznaje uklete Starkadderove: rođakinju Judith, ucviljenu zbog neizrečenoga grijeha; Amosa, koji propovijeda oganj i prokletstvo; njihove sinove, pohotnog Setha i očajnog Reubena; Elfine, dijete prirode; i poludjelu staru tetku Adu Doom, koja već dvadeset godina ne izlazi iz svoje sobe. Ali Flori ništa nije draže od organiziranja drugih ljudi. Oboružana zdravim razumom i tvrdoglavošću, odluči dovesti u red sve članove obitelji.


Moj dojam


Mnogo je toga što mi se u ovoj knjizi svidjelo.

Mnogo je toga što me u ovoj knjizi nasmijalo.

Ma gdje li se ovaj dragulj skrivao od mojih knjiških ticala svih ovih godina?

Knjiga je napisana davne 1932 . godine u duhu satire prema popularnim britanskim novelama toga vremena.

Ovo je brzočitajuća, lepršava, old fashioned humoristična knjiga koja liječi reading slump. Da, knjiga je zaista lijek za sve one koji su umorni od suvremene fikcije.

Likovi su krajnje komični, njihova imena, razgovori, postupci, kao i imena životinja s farme. Pa tako imamo krave: Trapavu, Uzaludnu, Netomarnu, Besmislenu i Bijesnu.

Priča obiluje britanskim šarmom u ruralnoj idili čiji epicentar čini Flora, pametna mlada žena koja je, nakon smrti roditelja, odlučila ne raditi.
Flora Poste ne podnosi nered, ali ne voli ni raditi. Nakon što se ukrpa rođacima na njihovu neurednu farmu Hladna utjeha i zađe u njihove neuredne živote, ona odluči da sve dovede u red.

Flora uspijeva u svojoj misiji da transformira živote svojih zapuštenih rođaka i nakon samo pet mjeseci ona preobrazi farmu i ljude na njoj.

Prema ovoj knjizi izašla je i filmska adaptacija “Cold Comfort Farm”, 1996. godine sa Kate Beckinsale u glavnoj ulozi.

Hoćete li ili ne, doznati odgovore na dva pitanja koja se nameću kroz cijelu knjigu, neću vam otkriti. Otkrijte to sami, ali jedno sigurno hoćete… Doživjeti ćete užitak za sva vaša knjiška osjetila.O autorici


Stella Gibbons (1902. – 1989.) engleska je književnica, novinarka i pjesnikinja. Roman Dijete Robertab Postea prvi je koji je napisala i do danas se smatra jednim od najznačajnijih djela engleske književnosti prošloga stoljeća. Od 1932. godine redovito je u prodaji i osvaja brojne nove čitatelje, a prema njemu su snimljeni i film i televizijska serija. Iako je poslije napisala i objavila više od dvadeset naslova, od kojih su neki bili i nastavci ove uspješnice, ni jedan nije uspio postići ni približnu popularnost ovoga remek-djela.

Citati


– Mislim da se ponašaš sramotno – uzviknula je gospođa Smiling za doručkom. – Zar doista nikad ne namjeravaš ništa raditi?

Njezina je prijateljica razmislila pa odgovorila:

– Kad budem imala pedeset i tri godine, voljela bih napisati roman dobar kao Uvjeravanje, ali smješten u suvremeno okruženje. Sljedećih tridesetak godina prikupljat ću građu za njega. Ako me itko upita čime se bavim, reći ću da skupljam građu za roman. Tome nitko ne može prigovoriti. Osim toga, stvarno ću je i prikupljati.
.
“Stao je uz stol okrenut Flori i snažno puhao u čaj zureći u nju. Flori to nije smetalo. Bilo je zanimljivo: kao da pije čaj s nosorogom. Izgledao je kao da u životu uživa najmanje od svih Starkadderovih. Većina članova obitelji ipak je u nečemu uživala. Amos u vjeri, Judith u Sethu, Adam u tetošenju glupe marve, Elfine u plesanju u magli Downsa u neobičnoj zelenoj haljini, a Seth u bekrijanju. Ali činilo se da Reuben baš ni u čemu ne uživa.”
.

“Duge riječi na njemačkom i latinskom bile su svečane i zašiljene kao egipatski obelisci; a kad je čitatelj pomnije zavirio u značenje njihovih slogova koji su odjekivali kao zvona prošlosti, shvatio bi da su prekriveni mrazom trezvene, neporecive mudrosti. Pred njima se Strast sa strahopoštovanjem povlačila u svoj brlog, a božanska Razboritost i njezina sestra Ljubav zagrljene podizale glave da prime vijenac Sreće.

.

Većina mladića preplaši se kad čuju da mlada žena piše poeziju. U kombinaciji s raščupanom kosom i ekscentričnom haljinom, to priznanje gotovo je pogubno.
.

“Svi su bili ondje. Uživali su. Zabavljali se. I to su činili na običan, ljudski način. Ne zato što su nekog silovali ili mlatili, bili vjerski fanatici ili osuđeni na šutnju mrzovoljnim, primitivnim ponosom… Ne, jednostavno su uživali u običnom ljudskom događanju, kao svi drugi milijuni običnih ljudi na svijetu. Stvarno, kad se sjeti kakvi su bili prije samo pet mjeseci… Pognula je glavu. Njezin trud urodio je sjajnim rezultatima i na mnogočemu je mogla biti zahvalna. A danas će njezina postignuća biti okrunjena.”


Preporučujem ovu knjigu svim ljudima kojima treba predah od suvremene literature i svima onima kojima treba malo smijeha. A smijeha nikad dosta.


Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/dijete-roberta-postea/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s