Štićena osoba ★ Pavao Pavličić

Izdavač: Mozaik knjiga
Ocjena: 5/5 ★★★★★

Napetica iz pera poznatog domaćeg pisca trilera koja će vam držati pažnju od prve do posljednje stranice.O knjizi


Kad na novom automobilu Ive Remetina neočekivano otkažu kočnice, i on zamalo izgubi život, pomislit će da se radi o tvorničkoj grešci. To će mu potvrditi i slučaj koji se dogodio na istome automobilu u drugom dijelu grada, no taj je slučaj završio vozačevom smrću. Tehničkim pregledom dokazat će da se ne radi ni o kakvoj grešci nego da je netko na oba automobila onesposobio kočnice. To će biti polazna točka od koje će Remetin i policijski inspektor Šoštar krenuti istraživati povezanost tih dvaju slučaja. No, zaredat će se nova ubojstva za koja će se pokazati da imaju veze s tim automobilima…

Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše, prvo, mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Istražitelj-amater Ivo Remetin, nakon brojnih avantura u romanima Krvna veza, Tri petka u travnju, Crveno pile, Zmijska serenada, Tužni bogataš, Salon za plakanje i drugima i dalje je podjednako vispren i inteligentan detektiv koji to, zapravo, uopće nije, nego mu dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva. Remetin, kao hrvatski Hercule Poirot, rješava još jedan zamršen slučaj i romanom Štićena osoba nastavlja svoj uspješan niz napetih avantura.


Moj dojam


Ovo nam je drugi pročitani roman P. Pavličića. Prvi je bio Bakrene sove. I od tog prvog pročitanog romana, Pavao nas je oduševio. Ovaj drugi nam je za nijansu slabiji od Bakrenih sova, ali je isto tako – jako dobar.

Riječ je o krimi-trileru na domaćem terenu i sa domaćim akterima.

Pažnju vam zaokupi od prve do posljednje stranice. Ovo je jedan od onih krimi-trilera gdje radnja doslovno leti, nema puno filozofiranja i imate dojam kao da gledate film.

Pratimo novinara Remetina koji je, kako smo naknadno doznali, protagonist i u mnogim prethodnim romanima ovog autora. Remetin se postavlja u ulogu istražitelja i oslanjajući se na svoju intuiciju, povezivanje informacija i logičko zaključivanje, on podsjeća na neku verziju Poirota.

Ovo je napetica koju ćete progutati u jednom zalogaju. Zaronite u ovih 280 stranica čiste uživancije i podijelite svoj dojam s nama.O autoru


Pavao Pavličić rođen je 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1969. godine komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike. Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist. Objavio je velik broj pripovijetki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: “Vilinski vatrogasci”, “Dobri duh Zagreba”, “Slobodni pad”, “Vodič po Vukovaru”, “Prolazna soba”. Naravno tu je još veliki broj pripovijetki koje nismo sve naveli, ali možete zamisliti kako je riječ o zaista bogatom stvaranju i prije svega naslijeđu.Citati


“Eto, takvi su naši ljudi. Ili, bolje rečeno, takav je naš način života. Na sve se pokušava utjecati preko veze, uz pomoć prijatelja i susjeda, pa se nastoji utjecati čak i na ono za što postoje slabi izgledi da bi bilo podložno ikakvim utjecajima…”


“Gospođa Remetin bila je velika čitateljica krimića, i bio je to i glavni razlof što se nije bunila kad je njezin muž provodio dane i noći sa Šoštarom, kradući to vrijeme od nje i od obitelji. Ali, kao ljubiteljica toga žanra – koji je Remetinu išao na živce, jer mu se činilo da je u njemu sve čista izmišljotina – ona je imala i neke navike koje uz krimić idu. Tvrdila je kako je u svemu najvažnija logika, kako se ništa ne događa bez razloga i kako iza svakog zločina stoji nekakva priča, pa je zato sva mudrost u tome da se priča razotkrije, a onda će se sam od sebe rasvjetliti i sam zločin.”


Preporučujemo ovaj napeti domaći krimi-triler svim ljubiteljima toga žanra.Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/sticena-osoba/

Jedna misao o “Štićena osoba ★ Pavao Pavličić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s