IZBLIZA ★ Cara Hunter

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Maja Opačić

Impresivan debitantski roman.

IZBLIZA je prvi roman iz serije kriminalističkih romana o inspektoru Adamou Fawleyju.

O knjizi

Osmogodišnja Daisy Mason sinoć je nestala sa zabave u obiteljskome domu. Nitko od susjeda u njezinoj mirnoj ulici u predgrađu ništa nije vidio – barem tako tvrde.

Inspektor Fawley pokušava slučaju pristupiti bez predrasuda. Ali on dobro zna da je u devedeset posto slučajeva krivac netko koga je žrtva poznavala.

To znači da netko laže. I da Daisy vrijeme istječe.

Moj dojam

Awesome job, Cara!

Priča te zgrabi odmah na samom početku koji glasi ovako:

“Spušta se mrak, a djevojčici je hladno. Bio je lijep dan – svjetla i kostimi i vatrometi poput zvjezdanoga pljuska. Bilo je čarobno, kso u bajci, ali sad je sve upropašteno, sve je prošlo nizbrdo. Ona podiže pogled prema krošnjama; učini joj se da se njihove grane sklapaji nad njezinom glavom. Ne kao u Snjeguljici, niti Trnoružici. Ovdje nema princa, nema spasitelja na divnom bijelom konju. Ovdje je samo mračno nebo i čudovišta u sjenama. Čuje zvukove u raslinju, šuškanje sitnih životinja i ravnomjerne teške korake koji joj se približavaju. Obriše posljednje suze s obraza i svim srcem poželi da je poput kraljevne u crtiću Merida hrabra. Ona se ne bi bojala što je sama samcata ušumi. No Daisy se boji. Štoviše, Daisy se jako boji.”

… I drži te do posljednje stranice u napetosti i neizvjesnosti. To je i ono što je najjače u ovoj priči… U neizvjesnosti ste do samog kraja.

Kada detektiva Adama Fawleya pozovu usred noći, on zna da to ne može biti ništa dobro

Osmogodišnja djevojčica Daisy nestala je iz svog doma u Oxfordu. Posljednji put je viđena u vrtu svoje obiteljske kuće oko ponoći, gdje su njezini roditelji, Barry i Sharon imali zabavu.

Daisy je razborita i otvorena djevojčica plave kose i zelenih očiju. U trenutku nestanka nosila je kečke i bila je maskirana u cvijet.

Istraga uključuje mnoga kucanja na vrata svih susjeda obitelji nestale djevojčice, kao i ljudima koji su prisustvovali zabavi spornog dana.

Kako je mogla samo tako nestati? Netko je valjda morao nešto vidjeti ili čuti?

Je li moguće da joj je netko iz njezine vlastite obitelji naudio?

Ili je to bio stranac?

Je li ju oteo netko sa zabave?

Autorica je izvrsno portretirala karakterne osobine likova. U tolikoj mjeri ih je dobro okarakterizirala da mi je u nekoliko situacija došlo da uskočim u knjigu i puknem šakom posred face određene individuice.

Ovo je djelomično klasičan krimić s proceduralnom policijskom istragom, a djelomično psihološki triler.

Toliko je mnogo krimića napisano na ovu temu, tako da ćete možda pročitavši da je tema “nestanak djeteta” odmahnuti rukom, možda čak i zakolutati očima, ali dajte ipak priliku ovome. Uvjeravam vas da ovaj krimić ipak malo odskače od ostalih svojim “surprise” elementima i izdvaja se od mora ostalih njemu sličnima nekim zaista šokantnim faktorima.

Brzo se čita i nema puno stranica, pa vam neće oduzeti previše vremena…

O autorici

Cara Hunter stanuje u Oxfordu gdje i piše, u ulici ne previ#e različitoj od onih u kojima se odvija radnja njezinih kriminalističkih romana. Izbliza je prvi roman iz serije knjiga o inspektoru Adamu Fawleyu. Drugi U mraku izlazi uskoro.

Citati

“Ja mislim da je prijatelj netko tko će ti pomoći ako ti se nešto loše dogodi, i netko kome možeš povjeriti svoje tajne.”

.

“Reći ću to odmah na početku. Neće vam se svidjeti, ali vjerujte mi, previše sam puta to prošao. Kod ovakvih slučajeva – otmice djeteta – u devedeset posto slučajeva treba tražiti nekoga iz djetetova neposrednoga okruženja. Člana obitelji, prijatelja, susjeda. Nemojte zaboraviti.”

.
“Zanimljivo kako su u bajkama maćehe uvijek negativci. Nisam sigurna da bih se pristala udati za muškarca s malom djecom. Mislim da bih zauvijek bila u nemilosti.”
.
“Problem je što danas u svemu vidimo zlostavljanje djeteta.”
.
“Kod nestanka djeteta javljaju se razne emocije. Ljutnja, panika, samozavaravanje, grižnja savjesti.”

.

Preporučujem ljubiteljima psiholoških trilera i krimića. Oba žanra su sjedinjena u ovoj knjizi divne naslovnice. U iščekivanju idućeg slučaja detektiva Adama, uživat ćemo još koji put u ovom.

Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/pretprodaja-izbliza/