Mali kafić u Kopenhagenu ★ Julie Caplin

Izdavač: Koncept izdavaštvo

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Ana Briški Đurđevac

Serijal “Little…” (“Little Bakery in Brooklyn”, “Little Patisserie in Paris”)

Ovo je divna, udobna, topla ljubavna priča, idealna za opuštanje.

Ako postoji hygge stil pisanja, uvjerena sam da upravo OVAKO izgleda; toplo, udobno, nježno, opuštajuće i zabavno. Ako ne postoji, vjerujem da ga je autorica pisanjem ove knjige upravo izumila.


O knjizi


Dobro došli u mali kafić u Kopenhagenu gdje sve miriše na cimet, vruća je čokolada glatka poput svile, a romantika čeka iza svakog ugla… Život u Londonu donio je Kate Sinclair upravo ono što je oduvijek željela: uspjeh, glamur i šarmantnog dečka. I sve je dobro dok joj taj dečko iza leđa ne ukrade posao za kojim je čeznula. Slomljena srca i nesigurna, Kate mora pobjeći i ponovno pronaći smisao života. Prilika se ukaže kada danski klijent ponudi Kate putovanje u Kopenhagen kako bi otkrila tajnu danske sreće i osmislila kampanju za njegovu novu robnu kuću u Londonu. Noćne šetnje prekrasnim ulicama danskoga glavnog grada, svijeće i udobni naslonjači pomoći će Kate da otkrije kako se živi na danski način. No hoće li joj tajne hygge donijeti ispunjenje za kojim je oduvijek tragala?


Moj dojam


Kate radi u PR kompaniji u Londonu. Nakon što joj unaprijeđenje preotme bivši dečko, ona dobiva priliku da se dokaže u tvrtci.

Lars Wilder, klijent iz Danske njena je prilika života… Nakon što ga uspije impresionirati, ona dobiva zadatak da nagovori šest novinara da odu s njom u Dansku, najsretniju zemlju na svijetu kako bi u pet dana boravka tamo doživjeli osobno što Dancima znači hygge.

Knjiga je napisana sa tako divnim stilom pisanja da ju je užitak čitati. U ovoj knjizi imate sve, djelomično self help, djelomično putopis najboljih mjesta u Kopenhagenu, djelomično komediju i djelomično toplu ljubavnu priču.

Zar treba tražiti više od toga?

Priča je prepuna komičnih situacija i pametno izvedenih humorističnih dijaloga koji su sebi skrivaju zrnca mudrosti.

I tako, pratimo našu družinu; Kate, Sophie, Conarda, Avril, Fionu, Davida i prekrasnog Bena u njihovim pustolovinama dok istražuju najsretniju zemlju na svijetu. Svaki od likova daje svoj pečat priči i naprosto ih je teško ne voljeti.

Oh da, postoji ipak jedan kojeg nije teško ne voljeti. Titulu bez imalo dvojbe osvaja Josh, bivši Katein dečko koji se svako toliko pojavljuje i kvari hygge.

Ben me posebno opčinio. A Kate mi je postala zaista draga. Voljela bih čitari još koju knjigicu o njih dvoje i njihovim iskricama.

I da ponovimo:

Ovo je divna, udobna, topla ljubavna priča, idealna za opuštanje.

Ako postoji hygge stil pisanja, uvjerena sam da upravo OVAKO izgleda; toplo, udobno, nježno, opuštajuće i zabavno. Ako ne postoji, vjerujem da ga je autorica pisanjem ove knjige upravo izumila.


O autorici


Julie Caplin ovisna je o putovanjima i dobroj hrani. Neprestano je u potrazi za savršenim džinom. Kad ne isprobava različite džinove, piše romane koje smješta u različite gradove koje je posjetila proteklih godina. Nekoć je radila kao voditeljica odjela za odnose s javnošću, pa je godinama putovala Europom i vodila vrhunske kritičare hrane i pića na putovanja na kojima su uživali u gastronomskim delicijama mnogobrojnih gradova Italije, Francuske, Belgije, Španjolske, Danske i Švicarske. Bio je to težak posao, ali netko i to mora raditi. Ta su joj putovanja donijela nadahnuće za Mali kafić u Kopenhagenu i druge knjige.Citati


“O važnosti hygge… i svemu što sam naučila u Kopenhagenu. O pažnji prema sitnicama. O tome koliko su važne, koliko je važno nekome ispeći kolač, koliko je važno odvojiti vrijeme za druženje, upaliti svijeće, pripremiti sve.”


“To je danska riječ.” Ponovno ju je izgovorila. Zvučalo je kao da je rekla nešto kao hu-ga, a meni se i dalje činilo kao da će upravo povratiti. “Piše se h-y-g-g-e.”

“Aha, tako se izgovara? Nisam znala. Dakle, o čemu je riječ? O danskom pristupu dizajnu interijera?”

Užasnuto me odmjerila. “Ma ne, mnogo više od toga. To je stav. Pristup životu.”


“Zar ne bi bilo divno imati nekoga tko bi se brinuo o meni? Posljednjih sam nekoliko godina imala osjećaj kao da sam Pale sam na svijetu i borim da se protiv vjetrenjača.”“To je danski način razmišljanja. Dokazano je da su ljudi sretniji kad vide nešto lijepo. Zato je cijela danska nacija toliko usredotočena na dizajn.”“To nije danski način života. Mi ne živimo da bismo radili. Kad su nam djeca odrasla, nadala sam se da će prestati toliko raditi. Godinama smo živjeli u Londonu i mislila sam da će usporiti kad se vratimo u Kopenhagen. Djeca su nam odrasla. Došlo je vrijeme da se posvetimo sebi, no on je i dalje u svojem uredu, radio je bez prestanka. Život je kratak.”“Baš čudno, kako samo podnosimo razne gluposti. A onda jednoga dana počnemo razmišljati o tome i… poduzmemo nešto, pa nam se promijeni pogled na život.”


Preporučujem svima kojima treba malo opuštanja, svima koji uživaju u toplim, ljubavnim pričama… Preporučujem svima kojima je potrebna jedna topla, udobna priča.


Link za kupnju:
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/ljubavni-erotski/mali-kafic-u-kopenhagenu