Prešućena žrtva ★ Caroline Mitchell


Izdavač: Stilus knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★
Prevela: Andrea Marić

.

“Neke istine previše su strašne.”
.


O knjizi


Emma je voljena supruga, brižna majka i… nehotični ubojica. Godinama je skrivala tijelo učitelja koji ju je zaveo kao tinejdžericu. Ta bi tajna možda i ostala skrivena kada Emmin život ne bi bio tako savršen. Promaknuće njezina supruga Alexa omogućilo im je preseljenje u veći dom. Za njihovu staru kuću već su se javili zainteresirani kupci, ali ne može otići, a da ne ukloni i posljednji trag svojeg čina… Ipak, Emmin će se plan izjaloviti kada u vrtu stare kuće pronađe prazan grob. Uspaničena otkrićem, odlučila je suprugu priznati što je učinila. Uskoro će se Alex suočiti sa spoznajama o svojoj supruzi koje će zasigurno htjeti zaboraviti.

Moj dojam


Prvo da pohvalim Stilus za prekrasni cover knjige.

Emma ima neke zastrašujuće, mračne tajne… koje ne mogu dugo ostati zakopane.

Ovo je triler koji ima toliko obrata da će vam se zavrtjeti u glavi. Svaki detalj je bitan i  utkan u priču tako da čini cjelokupnu tapiseriju uzročno posljedičnih događaja.

Priča vas tjera na pogađanje kraja, ali kraj je baš neočekivan. Grand finale!

Besprijekorno pisanje oplemenjeno je odličnom karakterizacijom likova.

Moj apsolutno najdraži lik u ovoj knjizi je, naravno, Alex. Taj dragi, hrabri čovjek konjskih živaca. Iako je njegov brak sazdan od opeka laži, on i dalje staje uz svoju suprugu i njezin je oslonac, potpora i snaga unatoč svemu što je ona učinila.

Ali može li on zaista vjerovati svojoj ženi?

Je li ona zaista Emma kakvu on poznaje?

Što biste vi učinili da saznate da  vaš životni partner nije osoba kojom se predstavljao/la pred vama?

Moje mišljenje je da Emma nije ta koja je “Prešućena žrtva”. Jedina prava prešućena žrtva ovdje je Alex.

Ok, sad da objasnim zašto Alex i što me u knjizi izbacilo s tračnica…

** Spoiler (ne čitajte dalje ako niste pročitali knjigu, tj scrollajte samo ovaj dio do slike) **

Ovo je dio zbog kojeg ovom trileru dodijeljujem četvorku. Dio kada saznajemo da je glavna protagonistica prevarila svog muža spavajući s nasilnim sociopatom koji ju je proganjao kako bi s njim začela bebu koju će kasnije podvaliti mužu kao njegovo dijete.

Jednostavno nevjerojatno!!!

Kao da autorica nije mogla pustiti Lukea da siluje Emmu, pa eto, nije do nje, viša sila, sudbina itd… I onda bi taj čin šutnje u vezi djeteta kod nje bio razumljiv, pa čak i prihvatljiv, ali to da ona dobrovoljno pristane na seks sa svojim progoniteljem s namjerom da zatrudni, to mi je baš neuvjerljivo i čitajući taj dio, ostadoh bez teksta.

Samo zbog tog twista dala sam knjizi četvorku jer je taj preokret zaista na neki način ubio priču.

Smatram da je puno gore to što je tim činom i namjerom uradila nego to što se predstavlja kao najveći problem priče – to što je u naletu adrenalina, u prirođenom aktu samoočuvanja maznula Lukea lopatom…


O autorici


Caroline Mitchell, autorica bestselera New York Timesa i USA Todaya, bivša je policijska detektivka koja se potpuno posvetila pisanju.

Citati“Počinila sam smrtni grijeh. Vruće suze kajanja kotrljaju mi se niz lice. Javlja mi se opet jedna te ista misao, koja mi ponavlja da nisam imala izbora.”
.

“Natjeralo me da se zamislim. Što bi ti napravio da si u braku s nekim i da je ta osoba učinila nešto stvarno loše?”
.

“Više muha ćeš uloviti na med nego na ocat.”
.


“Kad imaš nešto što je dragocjeno, uvijek postoji realan strah od gubitka.”


.

“Moraš se smijati da ne bi plakao.”


.

“Ja sam bila prešućena žrtva. Ali više neću biti.”
.

Preporučujem svim muškarcima (da vide kakvih sve žena ima, pa da više cijene svoje “bolje” polovice), svim ženama da umjesto izgleda na muškarcima, u opis idealnog muškarca uvrste na sam vrh osobine Alexa. I naravno, preporuke svim ljubiteljima psiholoških trilera.

.

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/presucena-zrtva