Slomljene djevojke ★ Simone St. James

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Andrea Marić

Atmosferična priča obavijena maglom misterije i daškom gotike.

“Uvijek je znala da su čudovišta stvarna.

I da su ovdje.

Djevojka je pogledala u tamu i kriknula.”

O knjizi

Vermont, 1950. Postoji mjesto za djevojke koje nitko ne želi. Ondje se školuju izgrednice, nezakonite kćeri, učenice koje su u to doba bile pretjerano pametne da bi se uklopile u društvo… To je mjesto Idlewild Hall, ženski internat za koji mještani vjeruju da je opsjednut. Četiri djevojke u mističnom internatu izgradile su čvrsto prijateljstvo zasnovano na svojim tihim strahovima i podržavale jedna drugu – sve dok jedna od njih nije misteriozno nestala. Vermont, 2014. Koliko god se trudila, novinarka Fiona Sheridan ne može prestati razmišljati o okolnostima smrti svoje starije sestre. Prije dvadeset godina njezino je tijelo pronađeno u zapuštenim poljima u blizini ruševina Idlewild Halla. Iako je sestrin tadašnji dečko osuđen za njezino ubojstvo, Fiona se nikako ne može oteti dojmu da slučaj nije razriješen do kraja. Nakon što je otkrila da je anonimni dobrotvor pokrenuo obnovu Idlewild Halla, Fiona odlučuje napisati priču o ovom tajanstvenom mjestu. Šokantno otkriće tijekom renovacije otkrit će poveznicu sa smrću Fionine sestre i na površinu iznijeti tajne koje su trebale ostati u prošlosti – ali i glas koji ne želi biti ušutkan.

Moj dojam

Da ne prepričavam radnju koja je ukratko i fino opisana na poleđini knjige i gore iznad ovog dijela u sekciji “O knjizi”, ono što vam ja želim reći je zbog čega mi se knjiga svidjela.

Atmosferična je do bola. Idlewild Hall je ukleta zgrada, kao što to obično biva sa zgradama u gotičkim romanima. Misterij koji je dobro razrađen, povijesni elementi koji su prije pisanja ovog romana dobro istraženi, žensko prijateljstvo, elementi strave i elementi trilera isprepliću se u savršenu priču koja teče paralaleno (u Vermontu) ; jedna u godini 1950., a druga u godini 2014.

U 1950. godini upoznajemo četiri djevojke koje su cimerice u spooky Internatu: Katie, CeCe, Robertu i Soniu.

U 2014. godini upoznajemo Fionu, loknu reporterki koja saznaje da se tada već napušteni Idlewild Hall restaurira. Idlewild Hall je mračnom prošlošću povezan sa Fionom i traumom s kojom se od tad bori.

Likovi su kompleksni, a priča je puna emocija i dubine.

Koju creepy priču kriju zidine Idlewild Hall-a i je li prekasno da se razotkrije istina?

O autorici

Simone St. James svjetski je poznata i nagrađivana autorica romana: Slomljene djevojke, The Sun Down Motel, Lost Among the Living i The Haunting of Maddy Clare. Svoju prvu horor-priču napisala je još u srednjoj školi.

Citati

“Bio je olujno sivi dan, sunce se otimalo iza oblaka. Lišće se ostavilo svojih vibrantnih boja, poprimilo blijedosmeđe tonove i u većini slučajeva napustilo i stabla. Šačica listova javora, koje je nosio vjetar, sletjela je na Fionino vjetrobransko staklo.”

.

“Policajci i novinari bili su prirodni neprijatelji.”

.

“Nije to bilo ugodno mjesto nijednoj od tih djevojaka, mislim. Tamo su poslane zato što su bile problematična djeca. Koliko zasad mogu reći, nitko nije planirao obilježavanje godišnjica, bar nema dokaza o pokušajima. Ni Facebook, naravno, ne nudi ništa.”

.

“Deb je bila njezina karta svijeta i njezin putokaz prema onome što i sama želi biti i, kad je umrla, nestali su mapa i putokazi, a Fiona je ostala u zrakopraznom prostoru.”

.

“Trudile su se što su bolje mogle zaboraviti i vratiti se normalnom životu.”

Preporučujem ljubiteljima gotičke atmosfere, horor pričica i naravno, ljubiteljima trilera.

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/slomljene-djevojke