Izum Hugoa Cabreta ★ Brian Selznick

izdavač: Profil

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Miloš Đurđević

“Originalan i jedinstven, ovaj roman u riječima i slikama fantazija je i spomen na uzbudljive početke jedne umjetnosti, na maštu i snove, heroje i magiju prvih dana filma.”

O knjizi

“Priča koju ću podijeliti s vama zbiva se 1931. godine pod krovovima Pariza. Tu ćete upoznati dječaka koji se zove Hugo Cabret, a nekada je, vrlo davno, pronašao tajanstven crtež, koji mu je zauvijek promijenio život…”

Ovim riječima mađioničara, profesora Alcofrisbasa, počinje uzbudljiva priča o Hugou Cabretu, dvanaestogodišnjem nahočetu i lopovu, dječaku prepunu tajni. No nećete ovdje upoznati samo njega, malog urara, koji živi u sobičku skrivenu iza zidova pariškog kolodvora – tu su i jedna neobična djevojčica, i jedan zagonetni prodavač igračaka, i ključ za ne-zna-se-što, i mehanički čovjek koji za sve njih čuva poruku iz prošlosti.

Moj dojam

Priča započinje pripovjedačkim tonom. Radnja je smještena pod krovove Pariza u 1931. godinu. Pripovjedač nas odmah upoznaje sa dječakom Hugoom Cabretom koji je pronašao zagonetni crtež koji mu je promijenio život.

A onda nam pripovjedač sugerira da prije nego započnemo s čitanjem, da zamislimo da sjedimo u mraku, kao pred početak filma… Zatim da zamislimo ekran i na njemu svanuće novog dana, jurnjavu na željeznički kolodvor. U gomili ljudi da zamijetimo dječaka i da ga slijedimo. Kaže pripovjedač: “Slijedite ga, jer to je Hugo Cabret. Glava mu je prepuna tajni i on jedva čeka da njegova priča započne.”

•••

Hugo se osjećao odgovornim što je njegov otac poginuo u požaru jer je on htio da otac popravi stroj.

Nakon što mu je otac umro, stric Claude je preuzeo skrb o Hugou. Naučio je Hugoa kako se krade, što je Hugo mrzio više od svega. Svake noći, dječak je zaspao u suzama zbog požara, osjećaja krivnje zbog gubitka oca i novonastale situacije u kojoj je morao brinuti o satovima i krasti za strica.

Stric je počeo izbivati sve više od kuće i nakon što se jednog dana nije vratio, Hugo je odlučio spakirati svoje stvari i otići… I tako, malo pomalo, Hugo nas uvlači u svoju pustolovinu..

•••

Ovo je jedan originalan, jedinstven roman koji riječima i fantastičnim i ilustracijama čini pravo mali remek-djelo i spomen na uzbudljive početke jedne umjetnosti, na maštu i snove, heroje i magiju onih crno-bijelih, prvih dana filma.

Na platno su ga prenijeli Martin Scorsese, s Benom Kingsleyjem, Judeom Lawom, Sachom Baronom Cohenom u glavnim ulogama… Tako da, da, postoji i film. Ali knjiga je ipak knjiga. Makar knjiga govorila i o filmu…

Knjigu ćete brzo prelistati, jer ima više ilustracija nego riječi. Ali, oprez… Čarolija starog Pariza će vas posve obuzeti…

Ovako knjižnice diljem svijeta opisuju ovu posebnu knjigu:

” Knjiga je zapravo pravi crno-bijeli film pod vašim prstima.”

A u knjizi se zaista spominju filmovi koji postoje: Dolazak vlaka na željezničku stanicu (1895.), Putovanje na Mjesec (1902.), Dama koja nestaje (1896.), Napokon spas (1923.), Pariz spava (1924.)…

Sam autor kaže: “Georges Méliès je bio zbiljski sineast, ali njegovu sam osobnost u potpunosti izmaštao. On je zbilja postojao, ali Hugo i Isabelle plod su moje mašte. Zamislio sam dječaka koji je na smetlištu pronašao dijelove automatona, i to je bio trenutak kad su Hugo i priča o njemu došli na svijet.”

I zaista jest ovo jedan pravi mali film pod vašim prstima. Pripremite kokice, udobno se smjestite i prepustite se ovom filmu unutar knjige.

Bilješka o autoru

Brian Selznick, nagrađivani pisac i ilustrator, rođen je u East Brunswicku, u New Jerseyu. Za Izum Hugoa Cabreta dobio je ugledne nagrade Caldecott Medal i Silbert Honor. Brian Selznick živi u Brooklynu, u New Yorku i u San Diegu, u Kaliforniji.

Citati

“Nekad davno bio sam dječak koji se zvao Hugo Cabret, i očajnički sam vjerovao da će mi život spasiti razbijeni automaton. A sada, oslobođen čahure, pojavljujem se kao mađioničar Profesor Alcofrisbas i gledajući iza sebe, vidim da sam bio u pravu.”

.

“O čemu je riječ?” upitao je Hugo.

“O automatonu.”

“A što je to?”

“To je lutka na navijanje, poput glazbene kutije ili igračke, samo što je beskonačno složeniji. Ovaj umije pisati.”

.

“Jesi li zamijetila da su svi strojevi napravljeni s nekom svrhom?” upitao je Isabelle. “Napravljeni su da te nasmiju, kao ovaj miš, ili da pokazuju vrijeme, kao satovi, ili da te zadive, kao automaton. Možda me zato pokvareni stroj uvijek rastuži, jer ne može raditi ono za što je stvoren. Možda je tako i s ljudima. Ako izgubiš svoju svrhu…kao da si pokvaren.”

.

.

“Ponekad ovdje dolazim noću, čak i kad ne popravljam satove, samo da promatram grad. Volim zamišljati da je svijet golemi stroj. Znaš, strojevi nemaju suvišnih dijelova. Imaju točno one i u onim količinama koji im trebaju. Iz toga sam zaključio da, ako je cijeli svijet golemi stroj, onda mora postojati razlog zašto sam ovdje. A to znači da si i ti ovdje zbog nekog razloga.”

.

.

.

” Hugo podigne pogled i reče: “Tko je Profesor Alcofrisbas?”

“To si ti, dječače! Profesor Alcofrisbas je lik koji se pojavljuje u mnogim mojim filmovima, ponekad je istraživač, a ponekad alkemičar – osoba koja je u stanju sve pretvoriti u zlato.”

.

.

” Svjetlo se upalilo, a onda su slavljenika pozvali na pozornicu, gdje je okrunjen zlatnim vijencem. Okrenuo se prema publici ponosnim, emocijama ispunjenim glasom, rekao: “Dok vas gledam okupljene ovdje, želim vam reći da ne vidim prostoriju prepunu Parižana s cilindrima, dijamantima i u svilenim haljinama. Ne vidim bankare, domaćice i prodavače. Ne. Večeras se obraćam vama kakvi ste uistinu: čarobnjacima, sirenama, putnicima, avanturistima i mađioničarima. Vi ste istinski sanjari.” ”

.

.

“Vrijeme vas može zavarati na svakojake načine. Dok trepneš okom, u kolicima se pojave bebe, lijesovi nestaju u zemlji, ratovi se dobivaju i gube, a djeca se poput leptira pretvaraju u odrasle osobe.”

.

Preporučujem djeci, mladima i svim ljubiteljima crno-bijele kinematografije i ljubiteljima steampunk ozračja.

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-mlade/knjizevnost/izum-hugoa-cabreta