Božićna kutija ★ Richard Paul Evans

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Preveo: Vojmir Špoljarić


Blagdanski klasik koji ćete rado izvlačiti s polica svakog Božića.O knjizi


Kad je Richard Paul Evans pisao knjigu Božićna kutija, zamislio ju je kao osobni izraz ljubavi prema svojim dvjema kćerima Jenni i Allyson. Premda im je često govorio da ih voli, smatrao je da neće zaista postati svjesne dubine njegovih osjećaja dok ne budu osjetile radost podizanja vlastite djece, a dotad će se njihov odnos zauvijek promijeniti.

Pišući Božićnu kutiju nadao se da će u jednome trenutku u budućnosti one pročitati knjigu i spoznati očevu ljubav. Kad je Evans počeo pisati, zaprepastilo ga je nadahnuće koje je obuzelo njegovo srce i um. Dovršio je dirljivu priču o udovici i mladoj obitelji koja dolazi živjeti s njom u manje od šest tjedana i dao uvezati dvadeset primjeraka kao božićne darove za obitelj i prijatelje.

Tijekom sljedećih tjedana tih je dvadeset primjeraka kolalo od obitelji do obitelji, od prijatelja do prijatelja i ono što je počelo kao pripovijetka za dvije djevojčice postalo je poruka čuda, nade i ozdravljenja za ljude diljem svijeta. Otkad je izdana, više je od sedam milijuna ljudi dirnula čarolija Božićne kutije, blagdanskoga klasika koji je omiljen u naše doba kao što je Božićna priča bila u Dickensovo. Sada, zahvaljujući izvrsnom prijevodu na hrvatski, u njoj možete uživati i vi!

Moj dojam


“Moji romantični prijatelji, osobito oni koji vjeruju u Djeda Mraza, nagađaju da je ornamentiranu božićnu kutiju načinio sam sveti Niko od trupca prvoga božićnog drvca, donesenoga s hladnih prosinačkih snjegova prije mnogo godina. Drugi vjeruju da je majstorski izrezbarena i ulaštena od tvrdog i raskoljenog drva s čije je grube površine Gospodin Božić pokazao svoju bezgraničnu ljubav prema ljudskome rodu. Moja supruga Keri tvrdi da čarolija kutije nikako ne proizlazi iz njezine fizičke strukture, već je tajna u sadržaju skrivenu ispod mjedenih šarki u obliku božikovine i srebrnih kopči.


Ovako započinje ova kratka i poučna priča o prvom božićnom daru, o pravom značenju Božića…

Priča je ovo koja govori o potrazi čovjeka za uspjehom u kojoj čovjek, ne shvaćajući mijenja dijamante za kamenje, svoje dragocjeno vrijeme za novac. Priča je ovo o starici MarryAnne Parkin i mladoj obitelji Evans koja se javlja na staričin oglas i dolazi živjeti s njom u raskošnu viktorijansku kuću. U zamjenu za gostoprimstvo koje im je spremna pružiti, oni su se obvezali da će joj pomoći u pripremanju obroka, laganim kućanskim poslovima te održavanju vrta. Među njima se ubrzo razvija topao obiteljski odnos, pa je gđa Parkin više nalik brižnoj baki nego stanodavki. A tu je i čarolija Božićne kutije… Nastala kao božićni poklon za obitelj i prijatelje.

Ova kratka priča od samo stotinjak stranica kao stvorena je za hladne zimske večeri, obiteljsko blagdansko vrijeme i ušuškavanje u krevet dok udišete fini miris cimeta i božićnih kolača.


“Ma što bilo posrijedi, čini mi se da se o svakom Božiću priča o božićnoj kutiji sve manje priča, a sve je potrebnija. Stoga je sada zapisujem za sva buduća pokoljenja koja je mogu prihvatiti ili odbaciti, kako im drago. Što se mene tiče, ja vjerujem”O autoru


Richard Paul Evans je autor osam romana uključujući trilogiju Božićna kutija i trilogiju Medaljon, kao i dječjih knjiga Ples, Božićna svijeća, Teleskop i Kula. Dosad je tiskano više od 11 milijuna njegovih knjiga.

Svi prihodi od prodaje Evansovih knjiga za djecu odlaze njegovoj organizaciji Christmas Box House International, koja osniva prihvatilišta i pruža utočište zlostavljanoj djeci. Evans i njegova obitelj žive u Utahu i Italiji.

Posjetite autorovu web-stranicu:
www.richardpaulevans.com

Citati

“Kutije od hrasta, kutije od srebra; na radost žena, kutije za šešire i kutije za cipele, i na radost svih onih koji robuju slatkome – kutije za slatkiše. Ljudski životni ciklus nesumnjivo se vrti oko kutije, od otvorene kutije zvane dječja košara pa pa sve do borove kutije koju nazivamo lijesom, kutija je naša prošlost i, jednako sigurno, naša budućnost.”


“Mirisi Božića mirisi su djetinjstva.”


“Negiranje je možda neophodan mehanizam da se čovjek nosi s bolnim stvarima u životu.”


“Prvi je božićni dar bila ljubav. Roditeljska ljubav. Čista poput prvih božićnih snjegova.”


“Premda mrzli vjetrovi života mogu zalediti mnoga srca, ta će poruka sama štititi srce od životnih oluja.”


Preporučujem kao idealnu literaturu za blagdansko vrijeme. Ovu knjižicu biste mogli izvlačiti tradicionalno svakog Božića poput bora i blagdanskih ukrasa.


Knjigu možete kupiti još jedino preko oglasa, u antikvarijatima ili preko knjiških grupa, jer su sve knjigice rasprodane.