Kako preskočiti Božić ★ John Grisham

Izdavač: Algoritam

(2001. prvo izdanje)

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Damir Biličić


Zabavno blagdansko štivo u koje ćete rado svake godine u božićno vrijeme uranjati i slatko se smijući situacijama u koje upada glavni protagonist.O knjizi


Zamislite godinu bez Božića. Bez gužve u trgovinama, bez otrcanih božićnih domjenaka, bez kolača i bez neželjenih darova. Upravo tako su ga zamislili Luther i Nora Krank i odlučili da će Božić jednostavno – preskočiti. Njihovo dvorište će biti jedino bez snjegovića, za Badnjak neće imati goste, a neće čak ni okititi drvce.Moj dojam


Nakon odlaska dvadesettrogodišnje im kćeri Blair na dvogodišnji dobrotvorni rad u Peru, Luther i Nora Krank osjetili su nezamislivu prazninu u svojem domu i srcima pojačanu sveprisutnim predbožićnim raspoloženjem. Božić bez kćeri nije onaj pravi, te su Krankovi odlučili doskočiti tome, tako da ga – preskoče! Naime, odlučili su otputovati na krstarenje Karibima i osloboditi se domjenka na Badnjak, snjegovića u dvorištu, pa i kićenja drvca. Bila je to ideja Luthera, mrzitelja blagdanskih troškova, ali ubrzo je uspio u svom naumu da suprugu privolji na svoj plan.

No, da li je to tako jednostavno kako, u prvi mah, i zvuči?Dom Krankovih jedini je u susjestvu koji je mračan. Njihovi susjedi sve marljivo ukrašavaju i pripremaju se za dolazak Djeda Mraza, ali Krankovi sve redom odbijaju. Nema drvca, nema svjetala, nema ni Snješka na krovu, zapravo to je jedina kuća u ulici u kojoj je Snješko u podrumu.

Nasmijat ćete se. Zaljubit ćete se. Opustiti ćete se. Uživat ćete…

Ovo je brzočitajuća priča prepuna urnebesno smiješnih situacija. Luther je spoj Dr Scroogea i Grincha.

Po mojem skromnom mišljenju, ovo je pravo božićno štivo. Zaboravite Božićnu pjesmu ili neke druge blagdanske klasike, ovo je moderni klasik koji savršeno dočarava naš, sve više i više, konzumeristički Božić.O autoru


John Ray Grisham, Jr., američki pravnik i pisac, rođen je 8. veljače 1955. Najpoznatiji je kao autor popularnih pravosudnih trilera. Od 1983. do 1990. je služio kao demokratski zastupnik u skupštini države Mississippi. Napisao je brojna književna djela od kojih su mnoga doživjela i ekranizaciju.


Citati


“Kakvo uludo trošenje svega. Zašto toliko jedemo i pijemo u slavu Kristova rođenja?”


“Kako bi bilo lijepo izbjeći Božić. Pucneš prstima i već je 2. siječnja. Nema drvca, nema kupovanja, nema besmislenih darova, nema napojnica, nema nereda i omota, nema zakrčenih ulica i gužvi, nema biskupskog kruha, nema alkohola i šunke koje nitko ne treba, nema ni Rudolfa ni Snješka, nema proslave u uredu, nema u vjetar bačenog novca.”


“Zašto je tako teško s vremena na vrijeme, zapravo vrlo rijetko, plesati uz vlastitu glazbu? Učiniti nešto što se još nitko nije usudio? Čemu sva ta ogorčenost?”


“Kvaka ne može biti jednostavnija. Nećemo imati Božić. Uštedjeti ćemo novac i za promjenu ga utrošiti na sebe. Ni centa na hranu koju ne jedemo, odjeću koju ne nosimo, darove koje nitko ne treba. Ni pišljivi cent.”


“Posve je moguće u Božiću uživati bez čestitaka, bez zabava i večera, bez nepotrebnih darova, bez mnogih stvari koje su zbog nekog razloga pridodane bez božićnog drvca?”Preporučujem svima u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme. Ova knjiga je poput filma “Sam u kući”. Svake godine se može iznova čitati.Link za kupnju:

Kako preskočiti Božić