Mala KME osvaja svijet – Majčinstvo bez filtera ★ Martina Frka Milotić

Izdavač: Naklada Fragment

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Zapratite Martinu: https://www.facebook.com/malakmeosvajasvijet/

Oaza utjehe svim novopečenim i reš-pečenim majkama u obliku satirom obojenih priča koje obiluju događajima iz svakidašnjeg života jedne majke.

O knjizi

Jedna kratka priča koja možda najbolje opisuje cijelu zbirku:

“Da mi se jedno jutro probuditi u reklami.
Gle ih samo! Mama i tata, dvoje klinaca, leže tamo u tom snježnobijelom krevetu i svojim savršeno čistim pidžamama, svi sretni, naspavani, nasmiješeni, eno ga, i pas doletio, i on se smije.
Pa j*bem im selo, prvo, koliki im je to krevet? 700×200?
Drugo, djeca u krevetu i snježnobijele plahte?
Treće, naspavani? Zaista?
Možda je stvar u meni.
Kod nas subota ujutro izgleda ovako.
Negdje oko 5 Cicachu odluči da bi napokon mogao malo odmoriti od cicanja pa mi okrene rit i hvalatiBoženanebesima ubije oko. Ja se smjestim na 2,5 cm kreveta koje mi je prepustio i zaspim sa smiješkom. I flekom na pidžami, cica procurila.
Oko 5:45 Mala Kme odluči da joj se više ne spava. Pokušava nam se uvaliti u krevet, budi i mačku koja sad traži van, i pasicu koja sad traži na krevet, ja šaptom urlam da je još noć, i da me ne zanima, i da izvoli spavati jer će probuditi Cicachua.
Vraća se u krevet, sad joj se piški, i dosadno joj je, i ustala bi, i mama, meni se ne spava no. 83647811.
Uspješno budi Cicachua koji je odjednom šmrkav, ma super, vraćam ga na cicu, Bože daj mi snage, neka zaspi opet, molim te, samo sat vremena sna u komadu, ne mogu.
Mama, kad će svanuti? NIKAD ako ima Boga. Izgleda da nema.
MM se pravi da ni njega nema, ali znam da u sebi psuje sve po spisku.
Sat vremena kasnije, svanulo je, Mau grebe po vratima, pasica gura dupe u moje noge, gospodična je smrtno uvrijeđena što ne smije ustati, on ima krcatu pelenu i žvače mi cicu, otpast će jednog dana majkemi, raščupana sam, nervozna k’o pas, mrzim svijet i svoj odraz u ogledalu, a i on mrzi mene.
Oni bi palačinke.
Volim ih više od života, očito, jer pečem fckn palačinke.
Da mi se samo jednom probuditi u reklami…”

Moj dojam

Nisam majka i ne mogu se staviti u tu ulogu, ali uživala sam u svakoj humorističnoj priči svakodnevnog života ispričanih u 133 stranica ovog simpatičnog dnevnika jedne mlade majke.

Ipak, prepoznajem se u puno situacija opisanih u knjizi gdje se satirično dočarava malj vremena i obaveza koji pritišću malog čovjeka i očekivanja koja društvo nameće.

Primjer:

“Strava i užas… Prolazim kraj ogledala i sledi mi se krv u žilama. Umjesto poznatog lika, gleda me neka nepoznata žena. Ispijena, podočnjaci do koljena, krvavih očiju i unezvijerenog pogleda, raščupane kose koja napola visi iz punđe, razvučene i flekave majice. S tri i pol slomljena nokta. Još veća strava me obuzela kad sam shvatila da sam to ipak ja.”

Unatoč tome, ova knjiga je pretežno namijenjena mladim ženam koje imaju namjeru postati majkama, kao i novopečenim i onim starijim, reš-pečenim majkama. One u njoj mogu naći razumijevanje i utjehu i najvažnije, uvidjeti da u tim prvim, najtežim godinama podizanja djeteta, nisu same!

“Znaš što ću ti reći: pun mi je kufer idealiziranja majčinstva, onih savršenih slika o savršenim obiteljima u kojima nitko ne urla, nitko se nije upravo ukenjao, svi se obožavaju i nitko nikome ne ide na živce. I govno im valjda na ljubičice miriše.”

Mala Kme osvaja svijet je simpatična zbirka priča u obliku ispovijesti sa istoimenog bloga (link vam je naveden na početku recenzije). Brutalno iskren, ogoljen, necenzuriran stil pisanja osvojit će i vas kao i više od 9500 stalnih pratitelja njezina bloga.

Na promociji knjige, u Rijeci 13.12., došla je u pidžami i bez šminke što sve govori o njezinoj brutalnoj iskrenosti s kojom pi#e svoje tekstove i njezinom necenzuriranom sadržaju koji pruža oazu utjehe za sve obvezama pritisnute majke.

O autorici

Martina Frka Milotić je mama, novinarka i blogerica rođena u Rijeci 1984. godine.

Tijekom studija prava okrenula se medijima i trajno zaglavila u novinarstvu – od Novog lista, preko Kanala Ri, Soundset Trsata, Index.hr-a do lifestyle portala Extravagant.com.hr, obila je solidan broj medijskih pragova i sa svakog ponijela dragocjena iskustva.

Kao mama sedmogodišnje djevojčice i dvogodišnjeg dječaka, čitav svoj mameći staž vodi blog Mala Kme osvaja svijet, s crticama iz obiteljskog života te društveno angažiranim temama, koji je pretočen u istoimenu knjigu.

U slobodno vrijeme čita, piše, recenzira knjige i smišlja priče.

Mala Kme osvaja svijet – Majčinstvo bez filtera je njena prva knjiga.

………………………………………………..

Tekst o autorici: https://extravagant.com.hr/predstavljanje-knjige-mala-kme-osvaja-svijet-majcinstvo-bez-filtera-veceras-u-castrumu/

………………………………………………..

Citati

“Fali mi ona mala što je imala vremena satima šetati uz more, gubiti se u mirisima starih knjiga gradske knjižnice, tražiti priče u oblacima, i sudbine u zvijezdama…”

.

“Ponekad se svjetovi koji još ne postoje na tren spoje s postojećima i onima koji su već nestali. Samo na tren, samo ako ih znaš gledati.”

.

Dvije Božićne priče:

Mameće pismo Djedu Božićnjaku

Dragi Djede,

opet sam bila dobra. Nisam puno kvocala zakonitom što redovito fula košaru s prljavom robom, ni Maloj Kme što nekad fula WC, a ni Cicachiu što nekad fula pelenu. Mislim da sam zaslužila da svratiš i do mene. Sorry, lista je ove godine poduža, al’jebiga, skupilo se. Dakle želim:

1. Jedan odlazak na WC u miru. Znači, da mi se dok, da prostiš, kenjam, nitko ne pentra u krilo, traži špangicu ili brijaći aparat po kupaoni.

2. Pola sata da se u miru božjem otuširam kao čovjek i operem kosu. Sumnjam da se negdje u dubinama grive možda skrivaju neke igračke koje je Cicachu zagubio.

3. Još pola sata da ukrotim šumovite predjele prije nego mi se grizliji nastane na istima.

4. Jedan obrok u miru. Bilo koji, samo da nisu ostaci s dječjeg tanjura.

5. Jedan dan u kojem će mi grudnjak služiti za bilo što drugo osim kao suspenzor protiv Cicachuovih zuba.

6. Jednu prospavanu noć.

7. Jedan dan bez pranja, vješanja i slaganja robe (ali ne tako da me dan kasnije dočeka dupla hrpa), pranja suđa i WC školjke.

8. Jedan razgovor s bilo kojom odraslom osobom o temama koje ne uključuju dojenje, pelene, kakicu i kašice.

9. Da mi očistiš onu fleku od flomastera s kauča i onu od kašice s najdraže košulje.

10. I za kraj, da mi spariš sve rasparene čarape, otpetljaš sve kabele, složiš sve legiće i nađeš sve izgubljene puzzle.

Keksi i mlijeko su ti na šparhetu. Izuj čizme kad budeš ulazio i ne mrvi mi po tepihu. Hvala! Voli te Mama.

.

U domu Djeda Mraza

Baka Mraz: “Nikad te nema doma! Čitavu godinu radiš k’o konj! Pa je l’to normalno! ‘Ajde nekad si drvene igračke izrađivao, ali sad ti, matori jarac, sve neke tablete, laptope i plejke slažeš! Šta si, serviser ili koji ku*ac?! Do kad tako???”

Djed Mraz: “Ali…”

Baka Mraz: “I to blagdansko vrijeme, sve ranije počinje! Ni noću te više doma nem! A Božić? Na Božić skićeš okolo! Ja ti kuham, perem, peglam, a ti po tuđim kućama desert jedeš, je l’?!”

Djed Mraz: “Ali…”

Baka Mraz: I onda ćeš meni doć’ kukat masne brade! I taj crveni d_emper, izgledaš k’ o gigantska bova! Na dijetu moraš! A ne bi pješke okolo poklone dijelio, je l’?! “

Djed Mraz: “Ali… “

Baka Mraz: “Samo ti probaj još jednom u tim čizmetinama u kuću uć’, sad sam pod oprala! I te vilenjake, dovučeš ekipu doma, pa i njima kuhat moram, je l’?!”

Djed Mraz: “Ali…”

Baka Mraz: “Dobro je meni mater govorila, onaj Nikola je bio bolja prilika… Mogla sam i bolje proć nego s karijeristom zaglaviti…”

Djed Mraz:,”Da, draga…”

“Nemoj ti meni draga!!”

Djed Mraz: …

(U pozadini svira)

* Jingle bells, jingle bells Jingle all the way…

.

Preporučujem svim budućim, novopečenim i reš-pečenim majkama, i i tatama, bakama, djedovima… “Mala Kme osvaja svijet – Majčinstvo bez filtera” je, kažu, idealno štivo za sve roditelje i buduće roditelje, ali bake, djedove te sve koji se nalaze u sličnim ulogama.

Link za kupnju: https://nakladafragment.com/knjige/knjige/mala-kme-osvaja-svijet-martina-frka-milotic/