Ubodena i Uspavana ★ Neil Gaiman • Chris Riddell

Izdavač: Mitopeja

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Vladimir Cvetković Sever
Autor: Neil Gaiman
Ilustracije: Chris Riddell

Dvije poznate bajke zapletene u jednu drevno-modernu čaroliju perom bajkopisca Neila Gaimana, kistom čarobnjaka Chrisa Riddela i uvezom nenadmašne Mitopeje u prijevodu čudotvorca Vladimira.

O knjizi

Možda mislite da znate ovu bajku. U njoj se mlada kraljica sprema za udaju. U njoj ima dobrih, hrabrih, prekaljenih patuljaka. U njoj je dvorac, zavijen u trnje, a u tom dvorcu, priča se, princeza zauvijek spava zbog vještičje kletve.

Ali u ovoj se bajci neće pojaviti plemeniti princ na vjernom konju. Ispredena je nitima tamne magije, zavojite i prepletene i zakučaste i iskričave. U njoj se kraljica još možda pokaže kao junakinja, ako zatreba spasiti princezu.

Moj dojam

“Svjetlokosa djevojka u visokoj kuli je spavala. Svi su ljudi u dvorcu spavali. Svatko od njih čvrsto je spavao, izuzev tek jedne osobe…”

Da, to je dio priče… Ne, ovo nije priča o Uspavanoj ljepotici… Dobro, ne sasvim. Ovo je modernističko ispredena bajka koja u sebi objedinjuje bajku o Uspavanoj ljepotici i bajku o Snjeguljici. Da, Gaiman je uspio dvije bajke strpati u jednu i to na samo 69 stranica (od kojih većinski dio ipak zauzimaju raskošne, zlatom optočane ilustracije).

Prave bajke su u originalu mnogo mračnije od light verzija koje danas poznajemo. Gaiman je ovim poduhvatom zaronio u dubine, u tamu, do samih originala, od njih je uzeo suštinske elemente i pomiješao ih sa female empowering situacijama i začinio feminističkim twistom na samom kraju.

Dakle, ako ste umorni od klasičnih bajki koje u sebi nose predvidljive motive poput “princ spašava djevu u nevolji” i ako kolutate očima na klasični happy end tipa “i živjeli su sretno do kraja života”, onda je ova priča za vas.

Moram vas upozoriti samo da u priči Prince Charming uopće ne postoji, u biti postoji, ali on nije princ nego žena, Kraljica.

Ipak, stavite na stranu svoja očekivanja za karakterizaciju likova. U ovoj priči nema imena i nema ni karakterizacije koja bi dala određenu dubinu.

Priča teče ovako:

Nakon buđenja iz dugog, začaranog sna, njezina visost, Kraljica ima obvezu da se uda za mladog princa.

.

“Za tjedan dana bit ću udana.” To joj se činilo u isti mah i slabo izglednim i silno konačnim. Upita se kako bi joj bilo kao udanoj ženi. To bi joj okončalo život, zaključi, ako je život razdoblje odabira.”

.

U istom tom vremenskom okviru, na drugoj strani zemlje, bolest spavanja se širi Kraljevstvom.

Kada mračne novosti preko hrabrih patuljaka stignu do Kraljice, ona uzima svoj mač i kreće u spasilačku misiju.

Chris Riddel je priču popratio svojim očaravajućim, mračnim ilustracijana. Sve ilustracije u knjizi su crno-bijele sa ponekim zlatnim obrubima ili motivima ili poetski rečeno – optočane su zlatom.

O autoru

Neil Richard Gaiman, engleski je pisac i autor brojnih znanstvenofantastičnih i fantastičnih djela, uključujući i brojne stripove. Rođen je u Portchesteru, u Hampshireu, 10. studenog 1960.

Neil Richard MacKinnon Gaiman pretvorio je svoj životni poziv pripovjedača u profesiju koja mu je donijela priznanja u rodovima publicistike, stripa, romana, pripovijetke, scenarija i kratke internetske forme. Rado čitan, rado slušan i rado viđan, Gaiman u svim djelima ostaje vjeran svojoj uvelike jedinstvenoj poetici. Među nagradama koje je osvojio su Hugo, Nebula, Newbery, Carnegie, Mythopoeic, Bram Stoker i Will Eisner, kao i National Book za knjigu godine u Velikoj Britaniji.

Gaimanova puna bibliografija i filmografija na engleskom jeziku dostupna je na Wikipediji i na piščevoj mrežnoj stranici.

O ilustratoru

Chris Riddel rođen je 13. travnja 1962. U Kaapstadu (Južna Afrika). Izuzetno talentiran i plodan autor i ilustrator brojnih knjiga od 1986. godine do danas. Ovaj nagrađivani ilustrator svake nedjelje u časopisu Observer objavljuje strip vezan uz političke događaje. Za ilustracije naslovnica dobio je mnoštvo najvažnijih nagrada, prvi je put osvojio nagradu Kate Greenway medal 2001., a njegovi autorski roman The Goth Girl and a ghost of a mouse dobio je nagradu Costa Children’s Award 2013. Chris Riddell vrlo je aktivan u promicanju važnosti čitanja djece, spremno posjećuje škole, bori se protiv zatvaranja knjižnica, čak je sudjelovao u pralementarnoj raspravi o školskim knjižnicama.
Živi u Brightonu uz plažu sa ženom i troje djece.

Citati

“A onda legoh na postelju, i zaspah, i oni zaspaše, i dok svaki od njih spavaše kradijah im po tem mrvicu života, po tek mrvicu snova, i dok spavah vraćah si mladost i ljepotu i moć. Raščinih pustošenja vremešnosti i izgradih si svijet uspavanih robova.”

.

” Uvijek jedno te isto s vašim sojem. Treba vam mladost i treba vam ljepota. Svoje ste odavno iskoristili, pa se dovijate sve složenijim načinima da ih se domognete. “

.

Preporučujem od srca svim ljubiteljima bajki, fantasyja i kvalitetnog uveza, svim ženama, majkama, kraljicama, feministkinjama i borcima za jednakost spolova. Ovaj prekrasan primjerak ćete uvijek nanovo rado uzimati s police i s užitkom listati.
Luksuzno neograničeno i neobrojčano izdanje, izrađeno za sve čitatelje, a s kutijom dostupno samo izravno od Mitopeje. Link za kupnju vam je niže dolje.

Link za kupnju: https://mitopeja.com/proizvod/neil-gaiman-ubodena-i-uspavana/