Zlatarovo zlato ★ Zdenko Bašić • Tanja Konforta

Izdavač: Spiritoso d.o.o.

Zahvaljujemo: Profil – u na primjerku ove divote

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Autorica teksta: Tanja Konforta, prema istoimenom romanu Augusta Šenoe

Ilustrator: Zdenko Bašić


Magična kulisa velike, nesuđene ljubavne priče Dore i Pavla ispričana je na djeci pristupačan način u raskošno ilustriranoj knjizi koja oduzima dah, čuva kulturnu baštinu i podsjeća nas na istinske vrijednosti.O knjizi


Prema motivima Augusta Šenoe. Povodom 180 godina od rođenja Augusta Šenoe njegov romaneskni prvijenac, ujedno i prvi hrvatski povijesni roman, ali i moderni roman uopće predstavljen je u obliku slikovnice za djecu.

Prvi susret s književnim klasicima iznimno je važan i osjetljiv čitateljski događaj koji nerijetko utječe na oblikovanje kasnijeg interesa za književnost i stvaranje čitalačkih navika. Namjera ovog projekta jest najmlađoj publici približiti jedan od kanonskih tekstova hrvatske književnosti. A Zlatarovo zlato svojim uzbudljivim ispreplitanjima ljubavne i povijesne naracije pruža bogat materijal za slikovnicu.

U ovom raskošnom izdanju očaravajuće ilustracije omiljenog i višestruko nagrađivanog umjetnika Zdenka Bašića magična su kulisa velike, nesuđene ljubavne priče Dore i Pavla. Uz to što će se upoznati s pričom ispričanom na djeci prihvatljiv način, mali čitatelji otkrit će i brojne detalje o Zagrebu i njegovoj okolici koje je pripremila autorica teksta i urednica Tanja Konforta: od izrade paprenjaka, preko zagrebačkih znamenitosti do zanimljivosti o Medvedgradu i Samoboru.Moj dojam


Među ovim se koricama skriva ljubavna priča stara više od četiristo godina. Mila, krhka Dora utjelovljenje je ženskog aspekta, dok je hrabri Pavle utjelovljenje muškog. Oni zajedno čine savršenu harmoniju da im iza njihovih leđa ne spletkari podmukli Grga.


“A junak ni manje ni više nego Pavao Gregorijanec, sin moćnog i zlog Stjepka. Snažan i hrabar na oca, ali dobra, pravedna duša.”


Prvi je ovo hrvatski povijesni roman, priča
o zabranjenoj ljubavi zlatarove kćeri i plemićeva
sina vodi vas na povijesnu pozornicu zagrebačkih ulica
i trgova šesnaestog stoljeća.Ljubav i strast, spletke i intrige, plemići, građani,
varalice, ubojice… Koloplet živopisnih likova
neće vas ostaviti ravnodušnima!


Priča kroz očaravajuće ilustracije dobiva jednu nadnaravnu dimenziju. Uvuče vas između korica i nađete se odjednom u starom Zagrebu. Koračate njegovim ulicama, udišete miris Magdinih paprenjaka, učite o povijesti mnogih spomenika starog Zagreba i doznajete priču o Barbari Celjskoj, crnoj kraljici, prelijepoj, ali strašno okrutnoj vladarici Medvedgrada.Prema autoru Zlatareva zlata:


August Šenoa (1838.-1881.) čuveni je hrvatski književnik, dramaturg, kritičar i prrvoditelj. Bio je toliko uspješan da je razdoblje u kojem je živio i stvarao nazvano po njemu – Šenoino doba. Napisao je mnoge romane, a njegovo Zlatarevo zlato prvi je povijesni roman i inspiracija za ovu novu predivno oslikanu knjigu.

Izvor: http://www.kuca.senoa.e


Ilustracija Augusta Šenoe: Zdenko Bašić


Preporučujem svim uzrastima. Ovo je bajka koja u sebi nosi kulturnu baštinu i zbog toga je vrijedna knjiga za svaku privatnu kolekciju.Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/slikovnice/zlatarovo-zlato-hr