Gdje šuma susreće zvijezde ★ Glendy Vanderah

Izdavač: Stilus knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Preveo: Luka Pejić

#knjiznicasrca by Ingrid Divković


Prekrasno napisana priča o ljudskoj dobroti, ljubavi i psećoj hrabrosti zapletene u nesretnu sudbinu obavijenu zvjezdanom prašinom misterije koja drži pažnju čitatelja sve do posljednje stranice.

O knjizi


Nakon gubitka majke i borbe s tumorom, Joanna Teale nastavlja s istraživanjem ptičjeg staništa u Illinoisu kako bi dokazala da je nedaće nisu slomile. Njezina se rutina prekida kada se pred vratima pojavi bosonogo i modricama prekriveno dijete. Djevojčica se predstavlja kao Ursa i tvrdi da je poslana sa zvijezda kako bi svjedočila o pet čudesa. Zabrinuta za dijete, Jo joj dopušta da ostane s njom. Kako bi riješila misterij zalutale djevojčice traži pomoć susjeda Gabriela, no što više vremena provode u Ursinu društvu nailaze na sve više pitanja. Kako je malena djevojčica sposobna čitati i razumjeti Shakespearea, zašto se dobre stvari događaju u njezinoj prisutnosti?


Moj dojam


Još jedna čarobna priča po odabiru Ingrid Divković iz njezine čarobne Knjižnice srca.

Željela bih ovoj knjizi dodijeliti cijelu jednu galaksiju zvjezdica, a ne samo pet.

Ovo je priča koja će mi još dugo ostati u sjećanju.

No, otkud početi?

Ljepota ove knjige krije se u karakterizaciji likova, od Gabea, mladog naočitog farmera koji pati od depresije, preko Jo, koja se oporavlja od teške bolesti i gubitka majke, Urse, tajanstvene djevojčice koja oko sebe širi radost i napuštenog, divljeg psića ogromnog srca… Ova priča je koktel emocija, akcije, ljubavi, psihologije, biologije, drame, trilera, misterije, fantasyja i zvjezdane prašine.

Priča započinje s izgubljenom, tajanstvenom djevojčicom koja se odjednom, ravno iz šume, pojavi pred mladom biologinjom Jo koja privremeno stanuje u kućici pokraj šume kako bi proučavala ptičja gnijezda.

Prljava i bolesnog izgleda, djevojčica uvjerava Jo da je izvanzemaljka koja je preuzela tijelo mrtve djevojčice i da je na Zemlji kako bi ispunila svoju misiju da svjedoči čudima. Joanna, ne vjerujući u nadmaravnu priču bistre djevojčice, pusti ju da ostane privremeno kod nje, ali istodobno potraži pomoć od naočitog, lokalnog farmera, Gabriela kako bi zajedničkim snagama ušli u trag roditeljima izgubljene djevojčice. Ubrzo njih četvero, Joanna, Gabriel, Ursa i pas imena Mali Medvjed razviju neraskidivu povezanost.

Moćna priča koja će vam se uvući pod kožu. Dobrota, ljubav, magija na pozornici između šume i zvijezda.

Jedino što mi se nije svidjelo jest sudbina Malog Medvjeda.

Knjiga je ovo koja obuzme čitatelja i natjera ga da pomisli o nemogućem i nekako se nada čudu. Baš kao izgubljena djevojčica koja je u potrazi za svojih pet čuda.
A najveće čudo i junak priče za mene je hrabri i vjerni Mali Medvjed.


O autorici


GLENDY VANDERAH radila je kao specijalistica za ugrožene vrste na području američke savezne države Illinois prije negoli se posvetila pisanju. Iako je podrijetlom iz Chicaga, danas živi i radi u ruralnom dijelu Floride, zajedno sa suprugom i svim pticama, leptirima i divljim cvijećem na svojemu imanju. Gdje šuma susreće zvijezde njezin je prvi roman.


Citati


“Nemam dom na Zemlji. Došla sam odande.” Prstom je pokazala prema nebu.
“Odakle?”
“S Velikog medvjeda.”
“Zviježđa?”
Djevojčica kimne. “Ja sam s galaksije Vatreno kolo. To je pokraj repa Velikog medvjeda.”

.

“Ja sam s drugog planeta. Moj narod može učiniti da se dogode dobre stvari.”
.

“Kad nađemo Zemljane koji nam se sviđaju, dobre im se stvari odjednom počnu događati. Tako ih nagrađujemo što su dobri prema nama.”
.

.
“Ne mogu još natrag. Moram ostati na Zemlji dok ne vidim pet čuda. To je dio našeg treninga kada dođemo do određene dobi.”
.


“Otkad sam odabrala područje biologije, primijetila sam da je većina znanstvenika koji rade u prirodnom svijetu malo drukčija od drugih ljudi. Možda zbog toga što mogu okrenuti leđa komforu društva na duža razdoblja. Ali nije samo to što se mogu odreći društva, više je kao moraju. Za takve je ljude prirodni svijet vitalan, spiritualno iskustvo.”
.


“Mi izgledamo kao zvjezdana svjetlost.”

.


“Ljudi s Alijamesa šire nevidljive čestice, donekle nalik kvarku – osim što su drukčije – i one čine da se dobre stvari događaju oko nas kad upoznamo Zemljane koji nam se sviđaju.”.

.

“Jezik nije toliko napredan koliko mi mislimo. I dalje smo čimpanze koje pokušavaju izraziti svoje misli roktanjem, dok većina onoga što želimo iskazati ostaje zaključano u našim mozgovim.”

.


Preporučujem apsolutno svima. I točka.


Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi?onlyAvailable=0&searchtext=Glendy%20Vanderah