Mi. Žene ★ Nataša Jukić

Izdavač: Naklada Fragment

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Jedna istinski ženstvena knjiga, poetski oslikana bistrim riječima koje donose vatreni koktel inspiracije i motivacije svim ženama. Donose ljubav, razumijevanje i solidarnost. I donose mir.

O knjizi

Knjiga “Mi. Žene.” projekt je jednakosti i zajedništva. Riznica istinitih priča 100 žena današnjeg vremena, živućih inspiracija.

Ova knjiga potvrda je svakoj djevojci, ženi i baki da nikada i u ničemu nije sama. Sve je to neka od nas prodisala i preživjela. Knjiga koja poziva na toleranciju prema različitosti, ranjivosti i manjinama, koja podsjeća na vrijednost u svakoj od nas i u kojoj je svaka žena utvrda obitelji.

Knjiga koja uči naše sinove, putokaz je našim kćerima i utjeha svakoj od nas. Pogotovo u današnje vrijeme kad se zazivaju zakoni davnih vremena, a žene se često guraju u drugi plan. Ovo je knjiga koja budi, potiče i hrabri svakoga tko je pročita i ukazuje da uvijek možemo više nego što mislimo. Da smo jače od svojih ograničenja i svih onih koja su nam nametnuta. Knjiga koja svojim rečenicama šapuće: “Ti to možeš!”

Moj dojam

Prvo da napomenem da me je odmah privukla naslovnica koja je izuzetno lijepo i stilski uređena, a onda još i tvrdi uvez i fini plastificirani papir iznutra prepun prekrasnih fontova i inspirativnih misli.

Knjiga obiluje pričama iz stvarnog života žena koje su uspjele naći svoju glazbu, priče o poznatim spisateljicama, blogericama, službenicama, kućanicama, majkama, tetama u vrtiću, ženama koje su preživjele bolesti, silovanja, razvode, pobačaje, ili kako autorica kaže, ženama koje su stvarne, baš kao i njihove priče.

Neke od poznatijih žena čije životne priče možete naći u ovoj knjizi su: radijska voditeljica Edita Lučić Jelić, liječnica Željka Roje, knjiška blogerica Alis Marić, pjevačica Ana Opačak, novinarka Josipa Pavičić Berardini, glumica Ana Gruica, slikarica Tisja Kljaković Brajić, glumica Ksenija Prohaska, spisateljica Ingrid Divković i mnoge druge

Ovo je jedna inspirativna knjiga koja zaslužuje divljenje kao i žene spomenute u njoj.

Zanimljive i stvarne priče žena upotpunjuje i Natašin poetsko-motivacijski stil pisanja. Tako između poglavlja možemo uživati u bistrom poetsko proznom. Izričaju autorice koja nas podsjeća na neke vječne istine kojih smo svi svjesni iako ih većinom zaboravljamo pritisnuti problemima i obvezama svakidašnjeg života.
Jedna jako lijepa knjiga koja odiše ženstvenošću u svom istinskom obliku od korica do sadržaja i poruke koju nosi.

O autorici

Nataša Jukić rođena je hladne zimske noći, 09. siječnja 1978. godine u Splitu.

Djetinjstvo je provela u Kaštelima, gdje je završila i osnovnu školu. Srednju školu i sva ostala doškolovanja završila je u Splitu.

Piše oduvijek, o svemu što joj dotakne dušu. Njena misija je barem malo nabolje popraviti ovaj svijet. Priče su snažan alat kojim, ako ga ispravno koristimo, poklanjamo djeci čuda u rukavu, pomagala za život.

Po zanimanju je suradnik u odgojno-obrazovnom procesu. Trenutno radi kao asistent u nastavi djeci s teškoćama. To je posao kojeg obožava i kojeg radi već dugi niz godina, najviše s djecom iz spektra autizma.

Također je i master neuro-lingvističkog programiranja, članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te članica CAP tima Hrvatske, pri udruzi Korak po Korak koja se bavi sprječavanjem vršnjačkog nasilja među djecom i svim ostalim oblicima nasilja.

Majka je dječaka Roka i u sretnom braku s Tomom već 19 godina.

Kolumnist je portala Roditelji.hr i Portal grada Kaštela, a administrator i vlasnik stranice Preporuka Priča za Djecu.

Dosad je izdala tri knjige:

  • Zagrebi sivu – nakladnik: Redak. d.o.o., Split 2018. godine.
  • Krijesnica koja se zove baš kao Ti – nakladnik Mind Ability d.o.o., Zagreb 2018. godine.
  • Biseri prosuti morem – nakladnik: Click Media j.d.o.o., Kaštela 2019. godine

.

Citati

.
“Uvijek će biti hejtera i zviždača. Uvijek će biti onih koji neće razumjeti. Ali će biti i onih koji će uživati vidjeti vas sretne i naučiti ponešto iz te sreće.”

.

.

“Samo se ljudskost na kraju broji. Koliko si puta pružila ruku kad je trebalo. Koliko puta nisi okrenula glavu od raspada svijeta odmah do svog. Samo se ljudskost broji. Koliko si puta slušala, a ne osudila. Prigrlila umjesto odbacila samo zato što nisi razumjela.”

.

.

“Svakoj od vas želim mir. Mir sa sobom i u sebi. Oceane ljubavi, nježnih dodira što kroz kožu pomiluju.”

.

Ne sudi. Ne sudi o lakoćama tuđeg postojanja jer to nisu tvoja jutra niti tvoje noći. Ne znaš tope li joj suze jastuke kad osmijeh prepusti ulogu noći. Ne znaš kolikih je isprika ostala žedna, ljubavi gladna. Ne sudi.

.

“Je li vrijedilo spremiti glazbu svojih čežnji i snova u nečije tišine, samo da selo ne priča?”

.

.

Preporučujem svim ženama. Sve do jednoj. Svima onima koje nas čitaju, vole i podržavaju, kao i onima koje nas hejtaju i potajno u inboxe ogovaraju. Neka u ženskim srcima naraste cvijet suosjećanja umjesto što im bodlje rastu i umjesto što ih inje ih prekriva. Neka žena ženi bude stup potpore, a ne da jedna drugoj zmija. A tome će sigurno doprinijeti i ova izuzetna ženstvena inspirativna knjiga.

.

Link za kupnju: https://nakladafragment.com/knjige/knjige/mi-zene-natasa-jukic/