Dnevnik solerice ★ Jasmina Rodić

Izdavač: Adria Media Zagreb
Ocjena: 5/5 ★★★★★

Simpatično zabavni i urnebesno smiješni dnevnik jedne hrvatske solerice.

O knjizi

Velika očekivanja od života i ljubavi dovode solericu u lijepe, smiješne, ponekad i tužne, ali uvijek uzbudljive situacije – od Zagreba preko Beograda do New Yorka, solerica niže avanture u kojima se ljubav isprepliće s nadom i melankolijom. Dnevnik solerice Jasmine Rodić dijagnoza je kompleksnog ljubavnog života, a njezina je postfeministička junakinja, osviještena i modno i medijski, istovremeno romantična i skeptična, željna ljubavi i vezivanja, ali svejedno ispunjena neutaživom željom za slobodom i novim uzbuđenjima. Ili, kako piše: „Potvrđeno je: očekivanja nas sputavaju da osjetimo i iskusimo stvari kakve jesu!“ U ovom odličnom prvijencu Jasmina Rodić ispisuje modernu urbanu priču u kojoj nudi emocije, avanturu – i poput Bridget Jones – smješniju stranu ljubavnih brodoloma.

Moj dojam

Moj se dojam može svesti na: pišala sam od smijeha i na; neizmjerno sam uživala u svakoj stranici.

Ovo je knjiga koja super dođe za odmor i zabavu od teške literature, mračnih trilera, pretjerano slatkih ljubavnih romana i tome sličnog. Ovo je u pravom smislu dnevnik. I pisala ga je naša, domaća curka i da, rasturila je.

Što vas očekuje osim obilja zabave? Putovanja!!! Dogodovštine s poznatim osobama. Šetnje po njujorškim i beogradskim ulicama…

Eh, i još nešto…

Svaka sličnost s pravim osobama i događajima iz Dnevnika solerice je apsolutno namjerna.

Vjerujem da vam je nakon ovog navoda, porastao apetit za ovom knjigicom.

Mi imamo primjerak koji je izdala Adria Media Zagreb, ali istovjetni roman možete kupiti i od Naklade Ljevak.

O autorici

Jasmina Rodić rođena je u Zagrebu 1977. Diplomirala je na Pravnom fakultetu iako je već na drugoj godinu studija shvatila da je krivo odabrala fakultet. U 24. godini se počela baviti novinarstvom i prošla sve stepenice – od izvještavanja o cijeni salate na tržnici do intervjuiranja domaćih i stranih celeba. Posljednje četiri godine radi u redakciji časopisa Cosmopolitan, kao urednica lifestylea i autorica kolumne o životu jedne solo cure, na temelju kojih je nastala ova knjiga. U slobodno vrijeme posvećena je spašavanju napuštenih životi ja… i izgubljenih frajera.

I da… odnedavno izgleda (stokajući društvene mreže) da Jasmina nije više tako solo i da je postala mama..

Citati

.

Bojeći se kako bi me njegov beogradski šarm mogao natjerati da napravim izuzetak od svog pravila, poduzela sam sve mjere osiguranja. Ili preciznije: nisam se depilirala.

.

Rasti, ne odrasti!

.

– Čekaj, znači ti se namerno nisi depilirala, iz straha da ne popustiš i da se ne kresnemo. Ahahahahaha, ovo je nešto najluđe što sam čuo. Dođi ovamo, srce moje čupavo.

.

Živim subotom i nedjeljom. Živim za subote i nedjelje. Tjedan potpuno ignoriram, dolazim u redakciju, pišem, obavljam telefonske pozive, idem na intervjue, skidam intervjue s diktafona, odlazim kući, spavam i križam dane do petka popodne kad ću sjesti na autobus i otići kući.

.

– Zašto se ja svaki put uvalim u isto sranje…

– Zato što svaki put polaziš od pretpostavke da su svi ljudi napravljeni od stopostotnog pamuka. Da su kvalitetni. A zapravo je oko nas gomila poliestera.

.

Ne zaslužuje svako sve što ti možeš dati i pružiti.

.

– Ja nemam tako uzbudljiv život. U onom neboderu ispred kojeg si me dočekao živim od trećeg dana svog života. A za vrijeme zračnih napada na Zagreb nisam duvala travu na Zrinjevcu nego s mamom sjedila u podrumskom skloništu, jela bananu i pila sok. Negazirani. Dakle, u pitanju je jedna krajnje nezanimljiva egzistencija – konstatiram ozbiljno.

– Dođi… dođi ovamo da te poljubim, egzistencijo moja nezanimljiva.

.

Otkako sam odrasla, mrzim novogodišnje dočeke. Svi su dosadni, isforsirani i nikada niti jedan nije dostigao jednostavnu ljepotu onoh u bakinoj i dedinoj kući u Ogulinu. Na prošlu staru godinu poželjela sam dečka. Očito nisam bila dovoljno precizna.

Ove godine Djedu Mrazu moram dati malo podrobniji opis: želim dečka koji želi ozbiljnu vezu, ima stalni posao i zdravstveno osiguranje, u slobodno vrijeme svira u bendu ili režira serije. I sliči na Roberta Redforda ili Vinceta Casella. I Brad Pitt dolazi u obzir.

Čudna je ta Stara godina. Svi su veseli što će je se riješiti i od ranog jutra slave njezin kraj, veličajući onu koja dolazi. Ja bih se osjećala prilično glupo da me pregazi tramvaj baš u onoj godini zbog koje sam organizirala vatromet, pa svaku dočekujem s dozom opreza i suzdržanosti. Stara je bila sretna godina jer smo je, ako ništa drugo, preživjeli. Nova se tek treba iskazati.

.

Sjedim na bež trosjedu ispred kamina i gledam kroz prozor. Vani je prava zimska idila. Pahulje se igraju u zraku, zavlače prolaznicima u ovratnike i skupljaju u uglovima prozora: prizor koji je najljepše gledati iz tople sobe.

.

Nemaju oni u Muzeju propalih veza toliko soba koliko ja imam propalih ljubavi.

.

Može Balkanac s Balkana, al ne može Balkan iz Balkanca.

.

Soliram do daljnjeg. Nemam više živaca za budale.

.

Preporučujem svima koji vole zaviriti u tuđe živote, svim stokerima, svim solericama i svima koji trebaju predah od zavrnute literature.

Link za kupnju: https://www.ljevak.hr/knjizevnost/13306-dnevnik-solerice.html