Antologija očaravajućih životinja ★ Ben Hoare

Izdavač: Profil

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Iva Karabaić

Ilustrirali: Daniel Long, Angela Rizza i Daniela Terazzini

Knjiga je apsolutna prekrasnoća… Bogato ilustrirana antologija prepuna zanimljivosti iz životinjskog svijeta pravi je slatki zalogaj za sve male i velike, stare i mlade, ljubitelje životinja.

O knjizi


Slon se može pogledati u ogledalo i prepoznati se. Nilski konj ispušta neku vrstu gste, ružičaste sluzi koja prekriva kožu kao krema za sunčanje. Deva može popiti 100 litara vode za samo 10 minuta. To je kao da ispiješ čašu vode svake dvije sekunde. Kornjače su drevne životinje. Prve su kornjače živjele prije više od 200 milijuna godina, dok su Zemljom još hodali dinosauri. U ovoj zadivljujućoj enciklopediji pronaći ćete 100 životinja, poredanih od najvećih prema najmanjima. Svaka je životinja predstavljena kratkim tekstom sa zanimljivim detaljima, a često i nevjerojatnim podacima koji će oduševiti velikog i malog čitatelja.

Žirafe će vas očarati svojom veličinom zbog koje mogu jesti lišće s vrhova stabala, ali ta veličina donosi i probleme jer novorođena beba pada na tlo s visine od dva metra; hobotnice imaju plavu krv i tri srca, a jedno prestaje kucati dok plivaju; kod gorile svaki je otisak nosa drugačiji; krzno polarnog medvjeda je prozirno, a čini se bijelo zbog načina na koji svaka dlaka reflektira svjetlo; afrički divlji psi žive u čoporima,a kihanjem odlučuju o odlasku u lov – kad dovoljno pasa kihne, čopor kreće; aksolotlova je supermoć da mu može iznova narasti dio tijela: noga, oko, pluća, rep ili dio srca! Životinjski je svijet nevjerojatno prilagodljiv svom okolišu i uvjetima života, no mi još tako malo znamo o tome.

Ova je knjiga prekrasan uvod u taj očaravajući svijet, otkrit će djeci iznenađujuće podatke o svakoj životinji, inspirirati ih na daljnje istraživanje i naučiti ih razumijevanju i ljubavi prema svakoj sasvim maloj ili stvarno golemoj životinji. Kao prekrasan poklon ova knjiga i divno izgleda – svaka je životinja predstavljena i ilustracijom i fotografijom, na naslovnici i rubovima stranica je zlatotisak, a trakica će pomoći pri označavanju gdje je dijete stalo s čitanjem. Doista očaravajuća antologija!Jednostavno ne možemo dovoljno nahvaliti ovu knjigu. Zeleno-zlatna rapsodija očaravajućih ilustracija intrigantnog životinjskog svijeta i fascinantnih podataka izgleda istovremeno deluxe, ali i nevino dječje. Životinje su u njoj predstavljene kao super junaci i tom prekrasnoćom od ilustracija čak bi pomalo mogle djecu asocirati na Pokemone. Ova je knjiga ukoričena umjetnost!!! Najljepša knjiga o životinjama koju smo ikad vidjeli!!!


Zanimljivosti iz knjige

.

Pustinjska lisica manja je od većine mačaka, a i lakša od njih.
.

.
Na jednom od jezika australskih Aboridžina koala znači” bez pijenja”. Lišće koje jedu koalama daje većinu vode koja im je potrebna.
.


.

Griva mužjaka lava postaje sve veća i tamnija što je stariji.
.

.

Sivo krzno s tamnim mrljama pomaže snježnom leopardu u prikrivanju na snijegu i stijenama.
.


.

Kod većine jelena samo mužjaci imaju rogovlje. No kod sobova rogovlje imaju i mužjaci i ženke.

.


.

Uzorak na leđima mužjaka grenlandskog tuljana pomalo podsjeća na glazbeni instrument harfu.

.


.

Viskače se često valjaju po prašini. To je izvrstan način da se riješe buba!

.


.

Meduzi pacifičkoj morskoj koprivi lovke mogu biti dulje od šarene boe.

.


.

Leptiri staklokrilici imaju krila poput stakla. Da jedan sleti na knjigu, mogli bismo kroz njega pročitati tekst na njoj.

.


Naučili smo mnoge nove stvari o životinjama listajući stranice ove divote (u momentima kad smo uspjevali oči odlijepiti od ilustracija). Ova je knjiga apsolutno našla mjesto na našoj polici i tu ostaje.


Super zanimljiva antologija za djecu i odrasle ima i svoje jednako lijepe pripadajuće straničnike (bookmarks) .


Preporučujemo svima!!!

Fantastičan i bogat izvor edukativnog materijala za sve životinjoljupce, male i velike.

Morate ovu knjigu imati!!! Cijena je pristupačna, a knjiga legendarna!!!


Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/enciklopedije/antologija-ocaravajucih-zivotinja