Parovi u zatočeništvu ★ Esther Perel

Izdavač: Vorto Palabra

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevoditeljica: Martina Pranić

Zaigrajmo se ispod plahta slijedeći osvježavajuće ideje i zaigrane savjete ove psihoterapeutkinje.

O knjizi

Moderni nam romantični odnosi obećavaju donijeti sve – cjeloživotno zajedništvo, prisnost i erotsku žudnju. No stvarnost je takva da je teško željeti ono što već imamo, te se naša težnja za ostvarivanjem sigurne ljubavi sukobljava s potragom za strašću. A prečesto baš ono što je potaknulo vezu – požuda – postaje ključan sastojak koji nam na duge staze nedostaje. Mudra, duhovita, te eksplozivno originalna, Parovi u zatočeništvu senzacionalna je knjiga koja bi lako mogla preobraziti način na koji živite i volite, te ključan priručnik za uspješnu monogamiju.

Moj dojam

Koja je uloga sexa u vezama?

Zašto žudnja ima tendenciju da se ugasi tokom vremena?

Je li moguće da žudimo za onim što već imamo, ali smo zaboravili da to imamo?

Koliko otvoreni trebamo biti prema partneru?

Esther u ovoj knjizi na zanimljiv način pristupa vezama i seksualnosti. Knjiga je napisana jezikom koji svatko može razumjeti. Područja o kojima autorica govori dobro je istražila i nudi pregršt praktičnih savjeta. Stil pisanja nije suhoparan nego je čak i zabavan i pomalo zaigran.

Možda se nekim tradicionalnijim parovima neće svidjeti neka poglavlja, tipa onog gdje autorica pod upitnik stavlja monogamiju, ali svakako vrijedi pročitati… Jer, ne moramo se u svemu slagati da bi probrali pokoji osvježavajući plod ideje sa stabla na kojem se nude…

Možda će nekima biti kontradiktorno da je ključ koji otvara vrata dugoročnoj žudnji i erotici upravo smanjenje sigurnosti braka/veze. Brak kao brak predstavlja sigurnost, on je sinonim za ozbiljnost veze… Ali ne odustajte ako vam na prvu ne sjednu neke misli, brzo će vam autorica sve razjasniti u detalje… Njezina poglavlja zgledaju kao mix kontinentalne filozofije i romantizma, pogotovo u dijelovima gdje opisuje ljubav.

Zavirite u ovu knjigu i pronađite alat kojima ćete postići već u uzbudljivost pod plahtama…

O autorici

Psihoterapeutkinja i autorica bestselera najprodavanijih knjiga na ljestvici “New York Timesa”, Esther Perel, danas se općenito smatra jednim od najpronicljivijih i najoriginalnijih glasova o suvremenim vezama. Tečno govori devet jezika, kao teraputkinja ima ordinaciju u New Yorku te istovremeno radi kao konzultantica najmoćnijih tvrtki diljem svijeta. Njeni proslavljeni TED govori imaju više od 20 milijuna pregleda, a međunarodni bestseler “Parovi u zatočeništvu” postao je književnim fenomenom prevedenim na 25 jezika. Esther Perel radi i kao izvršna producentica i voditeljica popularnog podcasta “Where Should We Begin?”

Zanimljivosti iz knjige

.

Moćna alkemija privlačnosti čini svoje pri susretu s drugim ljudima. Zgrabi vas ljubav i osjećate se moćno. Njegujete taj polet i želite zadržati taj osjećaj. U isto vrijeme i strahujete. Što privrženiji postajete, možete više i izgubiti. Stoga odlučujete ljubav učiniti sigurnijom. Odlučite se na jače vezivanje i drage se volje odričete komadića slobode, u zamjenu za komadić stabilnosti. Stvarate ugodu koristeći načine – navike, rituale, nadimke – koji donose olakšanje. No uzbuđenje je bilo povezano s određenom dozom nesigurnosti. Uuživate u utješnom smirenju, no žalite se da se osjećate sputano. Pokušavajući kontrolirati rizike, strast ste toliko pripitomili da više i ne postoji. Rodila se bračna dosada.

.

Ljubav nam obećava da će nas osloboditi samoće, ali istovremeno jača našu ovisnost o jednoj osobi.

.

Erotska je prisnost otkrivanje sjećanja, želja, strahova, očekivanja i borbi unutar seksualne veze. Kad otkrijemo svoje najdublje žudnje, a osoba koju volimo sasluša nas i prihvati, sav sram nestaje. To nas je iskustvo u stanju neizmjerno osnažiti i podariti nam moć u kojoj se stapaju naše srce, tijelo i duša. Kad uspijemo u isti prostor smjestiti i ljubav i seks, daleko iza sebe ostavljamo bojišnicu na kojoj se sukobljavaju puritanizam i hedonizam.

.

Ljubav nastoji saznati sve o nama, a za žudnju je potrebna tajnovitost.

.

Živimo u vremenu u kojem brže znači bolje, a kontrola je moć, u kojem je rezultat važniji od samog postupka…

.

Donedavno je seksualno maštanje bilo na zlu glasu. Sposobnost da nas mašta odvede bilo kamo, čisti je izraz osobne slobode. Ljubav i nježnost obogaćuju se začinima mašte.

.

Upravo je vjernost majka svih ograničenja i kraljica koja vlada našim granicama jer više od bilo čega drugog potkrepljuje naše zajedništvo.

.

Preporučujem svim parovima koji su zaglibili u ustajaloj bari svakodnevne rutine i u svoju postelju pustili monotoniju.

Fotografija žene: found on Pinterest

Link za kupnju: https://znanje.hr/product/parovi-u-zatocenistvu/400464