Slučajni cimeri ★ Beth O’Leary

Izdavač: Znanje 

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Andrea Cvjetković

Tiffy i Leon dijele stan. Tiffy i Leon dijele krevet. Tiffy i Leon nikada se nisu sreli…

O knjizi


Leon Twomey radi noćne smjene kao bolničar i potreban mu je dodatni novac, pa pronalazi savršeno rješenje: iznajmit će noću svoj jednosobni stan, dok će on u stanu boraviti tijekom dana.

Za Tiffy, koja hitno mora pronaći što jeftiniji stan, to je idealno rješenje. No, budući da se nikad ne susreću, Tiffy i Leon međusobno komuniciraju pomoću poruka koje ostavljaju posvuda po stanu.

I dok jedno drugome kroz poruke otkrivaju sve više o sebi, svojim otkačenim prijateljima, zahtjevnim klijentima na poslu ili bratu koji se nalazi u zatvoru, Tiffy i Leon će otkriti da ih povezuje mnogo više od poruka na zidu i da prestaju vrijediti ona pravila koja su postavili na početku ugovora o najmu…Naš dojam


Bliži nam se Dan zaljubljenih, pa da vam predstavimo jednu od najljepših modernih ljubavnih priča koje smo čitali. Knjiga je ovo koja će vas oraspoložiti, zabaviti, nasmijati i opustiti.
Knjiga je pisana naizmjenice iz perspektive dvaju glavnih likova, Tiffy i Leona. Veći dio njihovog upoznavanja i postupnog zaljubljivanja događa se preko porukica koje si ostavljaju po stanu.
Najviše nam se svidio cijeli “set up” priče. Tiffy i Leon nikad nisu vidjeli jedno drugo, ali oboje dijele isti stan, krevet, dekicu… samo u različitim vremenskim intervalima…
Skidamo kapu autorici na vještoj razradi radnje i komunikacije glavnih likova kroz upravo te porukice i vedrini i dinamičnosti koje je uspjela uplesti u priču.
Dinamičnost uključuje Leonovu curu koja diktira pravila dijeljenja stana i psihički iscrpljuje ionako premorenog Leona i Tiffynog opsesivnog, pasivno agresivnog  bivšeg dečka koji ju je dok su bili u vezi psihički zlostavljao, a vidjevši da se ona zagrijava za drugog, počinje ju opsjedati i ne pušta ju na miru… Tu su i Leonov brat Richie koji nevin sjedi u zatvoru i Gerty, Tiffyna najbolja prijateljica, odvjetnica koja se po Tiffynom nagovoru zauzima za Richijev slučaj.

Ovo je knjiška poslastica koja zaista diže raspoloženje i koju je užitak čitati.


O autorici

Beth O’Leary završila je studij engleskog jezika i radila kao urednica dječjih knjiga prije nego što je napisala svoj prvi roman Slučajni cimeri.

Citati


“Ako je ponoć vrijeme za vještice, onda je dva ujutro vrijeme za mislioce.”
.

Ljubav nađe načina!

.

“Tvoj mozak je u stanju činiti nevjerojatne stvari kako bi se zaštitio od boli.”
.
“Na trenutak naslonim čelo na vrata hladnjaka, zatim prstima prođem kroz uzdignute vrhove papirića. Toliko ih ima. Šale, tajne, priče, polagano otkrivanje dvoje ljudi čiji su se životi paralelno mijenjali. Različita vremena, isto mjesto.”

.

Ako ste u potrazi za veselom, modernom romansom bez eksplicitnih scena uz neizostavan happy end, od srca vam preporučujemo ovu knjigu. U njoj ćete zaista uživati.


Link za kupnju: https://znanje.hr/product/slucajni-cimeri/279150