Revolveraši ★ Jurica Novak

Nakladnik: Naklada Ceres

Naslovnica i ostale ilustracije: Teodora Kralj

.

Jeste li se ikad susreli sa westernom u knjiškom obliku? Mi nismo… Ovo je upravo takva knjiga. Western zapakiran u tvrdo uvezenu knjigu manjeg formata i prepunu lijepih ilustracija.


O knjizi

.

Autor je ovom pričom odlučio oživjeti stari Divlji zapad. Roman Revolveraši izmišljena je priča koju je autor smjestio u stvarna mjesta kojima je prethodno izmijenio izgled.

Priča je zanimljiva za sve one koji vole western filmove, kauboje, revolvere, Indijance i bandite koji pljačkaju banke.

Mi nismo baš ljubitelji westerna, pa nismo mjerodavni da ovom prvijencu mladog domaćeg autora damo nepristranu ocijenu, jer smo doslovno jedva okretali stranicu za stranicom, ali ponavljamo, ne zato što je roman loš, nego nismo baš nešto zaljubljeni u taj tip filmova i literature. Nismo ni znali da postoje i western romani, toliko o tome koliko znamo o ovom žanru.

Većina likova dobila je imena u čast stvarnim osobama zapamćenim po svojim ulogama u filmovima, pa tako imamo John Waynea i Jesse Jamesa. Kaže autor da je to napravio u namjeri da istakne bitku za Alamo, jer, kako kaže, razvoj događaja u yom ratu ga je zadivio.

Ono što nam se nije svidjelo dogodilo se na samom početku romana, hladnokrvno i onako, bespotrebno usputno… Da, pogodili ste, opet je riječ o ubojstvu psa. Vjerojatno svi vi koji čitate naše recenzije znate da smo izrazito osjetljivi na ubijanje čak i fiktivnih životinja kad to uopće nije bitmo za priču i razvoj radnje romana….

Još malo o priči:

Jedna noć dovoljna je da vam promijeni život. U jednom trenutku bezbrižno spavate, a u drugom sve ste izgubili u plamenu. Dvadeset godina živite sa zastrašujućim prizorima, borite se da budete čovjek koji ste trebali biti. Naravno da ćete pristati kada dobijete zadatak da te iste spriječite u njihovom zlu naumu i nahranite svoju izgladnjelu osvetu, pa i ako treba metak, po metak. Pripremite se za osvetom pokrenutu, oružjem prepunu i ljubavlju ispunjenu priču s divljeg zapada.

Sreća prati hrabre. Perom ili glinom, željezom ili gumom, što god stvoreno tvoj je mač i tvoj štit. Ako vjeruješ u sebe nosit ćeš ih kroz vatru i duboku vodu. Uzmi svoje djelo i posegni prema zvijezdama. Nakon milijun koraka i tisuće padova okrenut ćeš se i shvatiti da svijet je tvoj.O autoru

.
Jurica Novak rođen je 8.2.1996. u Zagrebu. Život je proveo na selu gdje je svoju maštu hranio prizorima iz prirode. Kako sam kaže: “Oblak nije bio oblak nego zmaj, a grana pala s drveta moj mač. Brdo je bilo usnuli div, potok otrovna zmija.” Dane je provodio u “dječjoj mašti”, otkrivao i stvarao priče. Tada su stigli tinejdžerski dani, a maštu su zamijenila ozbiljna prijateljstva, ljubavi i gotovo odrasli problemi. Pohađao je Željezničko-tehničku školi u Zagrebu. Brojevi, tablice i grafovi izazivali su njegovu maštu. Tek potkraj školovanja, njegova mašta je sazrijela i rasplamsala. Jurica je uzeo pero kao što vitez uzme mač i počeo pisati. Redci su postali odlomci, odlomci stranice. Likovi kao na filmu skakali su mu pred očima. Svako zrnce prašine bilo je pod njegovom kontrolom. Tako su rođeni “Revolveraši” i avantura je počela.


Citati

.
“Vidiš li sada kakav si čovjek? Ti si čovjek koji je bez razmišljanja pomogao čovjeku u nevolji, premda te ubilo i premda se radilo o najgoroj gamadi na svijetu. To su odlike velikih… ne, najvećih ljudi i svi su to vidjeli osim tebe, barem do sada.”


Preporuka svim onim ljubiteljima kauboja, Indijanaca i Divljeg zapada.Link za kupnju: https://ceres.hr/knjiga/Revolveraši kn n m