Žena bez prošlosti ★ Kathryn Croft

Izdavač: Stilus Knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Andrea Marić


Svi imamo tajne. Ali, neke su tajne smrtonosne.


Godinama bježiš od svoje prošlosti. Danas će te uhvatiti.
Napet psihološki triler za sve obožavatelje Nestale i Djevojka u vlaku.
Prava poslastica za ljubitelje trilera.O knjizi


Leah Mills živi život bjegunca – progoni je užasan dan iz prošlosti. Njezin je život samotan, žudi za prijateljima i emocionalnom povezanošću sve dok ne upozna Juliana i prvi put usuđuje se pomisliti kako bi mogla voditi normalan život. Ali, na četrnaestu obljetnicu tog dana, dobiva posjetnicu. Netko zna istinu o onome što se dogodilo. Netko tko neće posustati dok ne uništi život koji je stvorila. Ipak, je li Leah onakva kakvom se doima, ili zaslužuje sve što joj se događa?


Moj dojam


Ovo je jedna od onih knjiga gdje sami sebi govorite “ma, još samo jedna stranica…”, pa onda “ma, još samo jedno poglavlje…” i na kraju završite cijelu knjigu u jednom danu, u jednom čitalačkom zalogaju.

Glavna protagonistica Leah je dobro razrađen lik koji može uistinu iritirati kad se poglavlja vraćaju u prošlost i opisuju Leah u tinejdžerskim danima. Njezine tajne u sadašnjosti su intrigantne. Ona je u sadašnjosti jedna mlada žena teške prošlosti i sa mračnim tajnama. Stanuje sama u iznajmljenom stančiću i, iako debelo prekvalificirana za taj posao, radi u lokalnoj knjižnici. Njezin život se dramatično mijenja kad joj e-mailom počnu stizati čudne i prijeteće poruke.

Ovo je jedna od onih knjiga gdje znate da se nešto loše dogodilo u prošlosti, ali nemate pojma što. U knjizi se pojavljuju poglavlja koja se vraćaju u prošlost i daju naslutiti što se moglo dogoditi, ali jedva jedvice… I ta znatiželja, kao i napete situacije koje se u knjizi nižu kao perle na ogrlici, tjeraju vas na okretanje stranica sve dok ne stignete do samog kraja.

Eh, a kraj…

Neki će možda reći da je kraj predvidljiv… Nama, naprotiv, uopće nije bio predvidljiv… I rekli biste, ako nije predvidljiv sigurno je zapanjujući. Nije!!! Barem nama nije… Ukusi su različiti, no?! Mi smatramo da je kraj razočaravajući. Rasplet nije na razini cjelokupne priče koja obiluje napetošću za koju se očekuje da će rezultirati jednim katarzičnim “aha” momentom, no, međutim, umjesto njega dobivamo mlak kraj nepovezan sa samom radnjom. Kad kontemlipramo zbivanja u priči nemamo onih tragova mrvica koje bi bile prosute po priči da opravdaju takav rasplet. Baš zbog njega, dvoumili smo se između 3 i 4, ali prevladala je četvorka jer knjiga (ako izuzmemo kraj) je prava poslastica.O autorici


Kathryn Croft autorica je sedam psiholoških trilera koje je prodala u više od milijun primjeraka, a njezin treći roman, “Žena bez prošlosti” četiri je tjedna bila na prvom mjestu Amazonove ljestvice najprodavanijih knjiga.
S izdavačkim pravima u trinaest država, Kathryn je spisateljica na punom radnom vremenu.
Nakon dvanaest godina u Londonu, danas sa suprugom, sinom i kćeri živi u Guildfordu gdje je i odrasla..


Citati


“I had never felt more alone. That was what happened when you let people in.”


“Samo sam željela svoje ključeve u vlastitim rukama. Nisam očekivala od nje, kao ni od koga drugog, da to razumije, ali svaki prekid rutine ostavljao me ranjivom. Trebao mi je red. Da sve bude točno onako kako treba biti. U ovom trenutku još sam bila izbačena iz svoje rutine; trebala bih biti u stanu, kuhati večeru prije no što se ulogiram na web stranicu i ponovno uronim u svoj zamjenski život.”


“You can’t erase past but you can make sure your future isn’t dictated by it.”


“Iako je moj život bio više puko postojanje nego življenje, svaki trenutak trudila sam se ispuniti nečim. Besposlenost je za mene otrov; značila je da me vlastite misli mogu nadvladati, a previše sam dugo dopuštala da se to dogodi.”


“Kad već ne mogu imati vlastiti život, mogu valjda živjeti izmaštanim.”


“Kad je krenuo s pitanjima postavljenima meni, počela sam osjećati nervozu. Osvrnula sam se po stanu oko sebe, pitajući se koliko zapravo želim podijeliti s ovim neznancem. Moj pod od poda do stropa zatrpan je knjigama i nije ostalo mnogo mjesta za namještaj. Dovoljni su mi samo sofa i stolić, baš zato da mogu kupovari još knjiga i ne razmišljati o tome gdje ću ih smjestiti.”


Preporuka svim ljubiteljima psiholoških trilera.Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/zena-bez-proslosti

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s