Lakomisleno srce ★ Patricia Cornwell

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevoditeljica: Mija Žužul Krunić


Uzbudljiv psihološki krimi-triler, vješto razrađene poprilično zamršene radnje.

O knjizi


Doktorica Kay Scarpetta radi na sumnjivom mjestu ubojstva u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts, kada joj na mobitel stiže sigurnosno upozorenje. Internetski link na videoisječak nalazi se u poruci poslanoj s uređaja koji pripada Lucy, njezinoj nećakinji i računalnom geniju. Ali, kako je to moguće? Očito je da je Lucy snimljena nadzornom kamerom – i to prije gotovo dvadeset godina. Gledajući video, Kay spoznaje zastrašujuće činjenice o svojoj nećakinji koju je voljela i odgojila kao vlastito dijete. Taj je isječak, kao i drugi koji su počeli stizati nakon njega, uzdrmao Scarpettin svijet, uvukavši je u opasne pravne zavrzlame i izolirajući je od svega poznatoga. Potpuno zbunjena i zabrinuta ne zna kome bi se obratila za pomoć. Ne zna kome može reći što je vidjela – svakako ne svojem suprugu FBI-evcu Bentonu Wesleyu ni policijskom partneru Peteu Marinu. Pa čak ni Lucy.

Ovo je 23. roman o Scarpetti, a meni je 3. pročitani. Prvi je bio ~ Prašina i taj mi je bio najbolji od ovih tri pročitanih. Drugi je bio ~ Krv i meso i on mi je nekako najslabiji od ovih tri. Patricia ima izrazitu kontrolu nad držanjem svoje radnje u konstantnoj napetosti. Iznimno čitljivo i besprijekorno napisano. Jeziva pojava Carrie kao duha iz prošlosti rezultira neizbježnim kaosom. Prepuno neočekivanih preokreta, od stranice do stranice, radnja postaje sve zamršenija i gotovo je nemoguće predvidjeti rasplet priče. Rasplet je pomalo tjeskoban. Dr. Kay Scarpetta jedinstven je lik, njezini slučajevi uvijek su obavijeni velom misterije. U ovom slučaju sve je se dodatno dotiče, jer ona razotkriva tajne svoje nećakinje Lucy.

O autorici


Patricia Cornwell

Prvi kriminalistički roman Patricije Cornwell, Obdukcija, objavljen je 1990. i postao je prvi roman koji je osvojio sve glavne nagrade za kriminalistiku u toj godini. Godine 2008. Cornwellova je primila nagradu Galaxy British Book Awards za triler godine – i tako postala prva osoba iz SAD-a kojoj je ta nagrada dodijeljena. Godine 2011. za poseban doprinos književnosti primila je viteški orden francukog Reda umjetnika i pisaca. Patricia Cornwell utemeljila je Virginijski institut za forenzičku znanost i medicinu, jedna je od osnivača Nacionalne forenzičke akademije, članica Savjetodavnog vijeća pri Programu obuke u forenzičkim znanostim u New Yorku.Citati


“Ne sklapaj posao s vragom.”
“Iznenadila bi se koliko volje imaju vladini dužnosnici kad je riječ o gubljenju vremena i novca.”
“Sve što sam prije radila, dovelo me u položaj u kojem sam sada, šepava zbog ozljede noge i u sobi prekrivenoj krvlju s raspadnutim tijelom. Moja prošlost. Ali monogo važnija od toga je Lucyna prošlost, sva istkana tajnama i zavijena maglom.”
“Moja nećakinja oduvijek je bila pravi izazov za svakoga tko je upozna. Ali kao dijete bila je jednostavno nemoguća. Bila je genij, ljutita, predivna, vatrena, neustrašiva, nikada se nije kajala, nedodirljiva, preosjetljiva i emocionalno nestabilna.”
“Lucy je rekla da ta riječ (data fiction) kola digitalnim podzemljem gdje korisnici vode razgovore o tome što je danas zapravo sve moguće fingirati i izmisliti i kako znamo da je ono što vidimo istina, a ne podmetnuta lažna vijest ili lažni podatak.”
“Programirani smo da mrtva ljudska tijela u nama izazivaju gađenje, da nas odbijaju od sebe poput kakve kuge. I naš tako dobro razvijen osjećaj za preživljavanje uvijek se uključi u pravom trenutku. Ali usto tako, neki od nas rađaju se u ovom svijetu i nekako ne mare za morbidne i jezive stvari. Zapravo, one nas na neki čudan način i privlače i fasciniraju, intrigiraju.”
“Smrt je pohlepna i ružna. Uvredljiva za naša osjetila.”
Preporuka ljubiteljima Cronwellice. Vjerujemo da su ljubitelji ovog žanra itekako upoznati s njezinim likom i djelom.

Link za kupnju: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/misterije-trileri/lakomisleno-srce

2 misli o “Lakomisleno srce ★ Patricia Cornwell

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s