Knjiga jegulja ★ Patrik Svensson

Izdavač: Stilus Knjiga

Ocjena: 3/5 ★★★

Preveo: Luka Miličević

Ilustrator: Lars Sjööblom
Dizajn korica: Eva Wilsson
“Onaj koji traži podrijetlo nečega traži i svoje podrijetlo.”


Knjiga je ovo o jeguljama i tajnama koje one kriju.O knjizi


Sinovi, očevi i najtajanstvenija riba na svijetu.
Dijelom H is for Hawk, dijelom The Secret Life of Cows, Jegulje su odraz ljudskog stanja; razmišljanje o odnosima između oca i sina kroz njihovu zajedničku strast pecanja jegulja, ali i o samoj neuhvatljivoj ribi.
„Ne mogu se sjetiti kada smo razgovarali i o čemu drugome osim o jeguljama i kako ih je najlakše uhvatiti, tamo pokraj potoka. Zapravo, ne sjećam se da smo uopće razgovarali. Možda zato što nikada i nismo.“ Tako počinju Jegulje, Patrika Svenssona, knjiga o pecanju jegulja, o odnosu s njegovim ocem, s fascinantnim prikazom kulturnog, mitološkog i znanstvenog života jegulja, najtajanstvenijih riba na svijetu.


Moj dojam


“Koliko čovjek uopće može znati o jegulji? Ili o čovjeku? Katkad se pokaže da ta dva pitanja idu jedno s drugim.”

Prvo što me privuklo ovoj knjizi je naslovnica. Predivna boja i predivna ilustracija. Prvo što me odbilo od ove knjige je ubijanje životinja (nije u pitanju samo jegulja), jer sam veliki borac za prava životinja. Ok, sad smo to riješili, pa možemo u detalje (naravno ne suviše detaljno da me bi spojlali knjigu onima koji ju požele pročitati).

Nisam nikad mislio da ću pročitati knjigu o jeguljama. Eto, i to se dogodilo. Kao mali, uvijek sam gutao enciklopedije i one su mi bile najzanimljivije štivo, jer su bile krcate zanimljivim ilustracijama i potkrijepljene još zanimljivijim činjenicama. Ima li išta čudesnije od prirode i njezinog laboratorija čuda? Ne bih rekao. Toliko tajni ona još krije… Čovjek je zagrebao tek površinu. Jedna od misterija u koje čovjek nije do kraja proniknuo je i jegulja.


“I tako jegulja veći dio života provodi u svom žutosmeđem stadiju, između pasivnosti i aktivnosti, bez nekog određenog cilja, osim svakodnevne potrage za hranom i zaštitom. Kao da se život svodi na iščekivanje i kao da njegov smisao leži negdje u međuprostoru ili apstraktnoj budućnosti koja se ne može ubrzati ničim osim strpljivošću.”


Posebno zanimljiva činjenica mi je bila o dugovječnosti jegulja i ovo:

“Vjeruje se da jegulja, ako joj je uskraćen razlog cijeloga njezina postojanja, a to je razmnožavanje, može živjeti koliko god treba. Kao da može čekati zauvijek. “

Ova knjiga me podsjetila na enciklopediju. Ona nam donosi povijest, sadašnjost i možebitnu budućnost jegulja, tih čudesnih stvorenja. Povijesne činjenice plešu sa znanstvenim podacima, a poglavlje po poglavlje između njih, gura se i jedna obiteljska priča o ocu, sinu i lovu na jegulje začinjena filozofskim mrvicama.

Naučio sam dosta toga iz ove knjige, i to ne samo o jeguljama. Evo, npr, saznao sam da su morske krave izumrle jer su se ponašale kao naše kopnene krave, bile su nježni, tromi divovski biljojedi. Prva greška im je bila što nisu pokazivale nikakav strah od ljudi, nisu pokušavale bježati kada bi im se čovjek približio, a kada su ih izgladnjeli članovi ekspedicije lovili velikim željeznim kukama i otkidali im dijelove nesa dok su još bile žive, samo su ispuštale tihe uzdahe. Nedostatak nagona za samoočuvanjem kompenzirale su dirljivim iskazima empatije koji su toliko bili jaki da su sve morske krave pokušavale spasiti onu koju bi ljudi ulovili kukom riskirajući pritom vlastite živote… Trome, ali ljubavi pune, morske krave nisu imale šanse pri susretu s ljudima… Izumrle su zbog ljudske pohlepe.

Ovo svakako nije knjiga za svakoga. U njoj nije naglasak na priču, u njoj je glavni akter jegulja, a antropološke i biološke činjenice stapaju se sa fikcijom obiteljske priče prepune filozofskih zaključaka. Dakle, ne očekujte ne znam kakvu radnju, pogotovo ne napetu. Ta pričica ugurana između biologije i antropologije, naginje drami ogrnutoj filozofijom.

To bi bilo to, ukratko, pa eto, tko voli, nek izvoli…

Ova knjiga nije loša suštinski, ali eto, nije bila my cup of tea.


O autoru


Patrik Svensson radi kao novinar za novine Sydsvenskan. S obitelji živi u švedskom gradu Malmou. Njegov je prvijenac, Knjiga jegulja, dobitnik najprestižnije švedske književne nagrade Augustpriest.Citati


“U situaciji u kojoj se jegulju ne može razumjeti ni objasniti; jegulja postaje odraz samog misterija odakle potječe sav život.”


“Tako jegulja do daljnjega ostaje zagonetka.”


“Sjećanje je varljivo, sjećanje se osipa i blijedi.”


“Do čega je Sigmund Freud zapravo došao u Trstu? Ako ni do čega drugoga, vjerojatno do prvog uvida u to koliko duboko ispod površine određene istine leže skrivene. Kako kod jegulja, tako i kod ljudi.”“Jegulja, dakle, ima svijest, barem u nekom obliku. Ali je li svjesna vlastite egzistencije? I što u tom slučaju osjeća? Što osjeća kroz svoje preobrazbe, kroz svoje iščekivanje, svoja putovanja? Osjeća li dosadu? Nestrpljenje? Usamljenost? Što jegulja osjeća kad nastupi posljednja jesen, pa joj se tijelo promijeni, ojača, postane srebrnkastosivo, a nešto je veliko i neobjašnjivo vuče u Atlantik? Je li to čežnja? Osjećaj neispunjenosti? Bojazan od smrti? Kako je zapravo biti jegulja? “


“Čovjek ima potrebu osjećati da pripada nečemu što kontinuirano teče, što je počelo prije njega i što će se nastaviti i poslije njega. Ima potrebu biti dijelom nečega većeg.”


“Na dnu oceana, gdje Zemljina rotacija i izlasci i zalasci Sunca ne utječu na život, starenje kao da se vodi nekim drugim zakonitostima. Ako zaista postoji nešto što je vječno, ili barem vrlo blizu vječnoga, to ćemo zasigurno naći upravo u moru.”


“Je li uopće moguće zamisliti svijet bez jegulje? Je li moguće zamisliti da više nema bića koje postoji najmanje četrdeset milijuna godina, koje je preživjelo ledena doba i svjedočilo pomicanju kontinenata, koje nas je, kad se čovjek pojavio na Zemlji, čekalo već milijunima godina, koje je predmet tolikih tradicija, svečanosti, mitova i pripovijesti?”“Ono što postoji jednostavno postoji, a ono što ne postoji, uvijek je u nekom smislu nezamislivo.”


Ovu knjigu preporučujem onima koji žele pročitati nešto edukativno, nešto filozofsko i nešto potpuno drugačije od onog što su do sada čitali.Link  za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/knjiga-jegulja/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s