Dućan sjećanja ★ Ella Griffin

Izdavač: 24sata Knjige

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Sanja Ščibajlo


Mogu li sve vrijedne stvari pronaći svoj savršen dom?O knjizi


Norin svijet okrenuo se naglavce. Bježeći slomljena srca iz Londona, vraća se u rodni Dublin gdje je kuća njezine voljene bake prodana. Nori je ostavljeno naslijeđe vrijednih stvari, ali ne i dom u kojima bi ih čuvala. Nora se ne može natjerati da te stvari stavi na aukciju pa odlučuje ostati u Dublinu i otvoriti Dućan sjećanja, specifčnu poslovnicu čiji je zadatak upariti svaku vrijednu stvar s njezinim savršenim vlasnikom. Vrlo brzo, ti predmeti mijenjaju živote onih koji ih dotaknu, stvarajući nove priče i nove prilike za pronalazak sreće. Kako se Nora oprašta sa stvarima koje su vidjele jedan cijeli život, otkriva primamljive tragove koji je vode u bakinu tajanstvenu prošlost. Ali, može li Nora konačno zaboraviti vlastitu prošlost? Roman prepun vedrine, smješten u šarmantnom irskom okruženju, donosi priču o ljubavi, obitelji i pronalasku samoga sebe.


Moj dojam


“Okrenuo se prema djevojci.”  To je ljubavna priča. “
“Nije.”  Odmahnula je glavom pokazavši prema ploči iznad izloga na kojoj je pisalo “Dućan sjećanja.”.  “To je uspomena.”
“Dućan sjećanja” nije priča o dućanu niti je priča o stvarima. Ovo je jedna emotivna priča o ljudskim odnosima, o uspomenama, lekcijama, darovima i gubitcima. Ovo je priča o moći opraštanja, o snazi ljubavi i fleksibilnosti prepuštanja.

Ella stvara nezaboravne, živopisne, životvorne, dojmljive nesavršeno savršene ženske likove. U ovoj priči to su: Nora, Fiona, Michelle, Lia…

Priča je ovo koju pokrene dvostruka izdaja u pravcu koji otkrije Nori ono što je u sebi duboko potisnula, korijenje, uspomene i onu iskru koja ju je nagnala na putovanje u kreativne poslove.

Neću vam opisivati radnju jer je sažetak sve što trebate znati o samoj radnji. Neka se ostatak razmotava tijekom čitanja. Ali, zato ću vam dati naznake onoga što možete očekivati u knjizi.

A možete očekivati koloplet emocija, puno prštećeg entuzijazma, kreativnosti, dobro ispredenu priču, dobro razvijene likove i prstohvat pikantnog humora.

Dakle, sve se vrti oko srca priče – “Dućana sjećanja” koji u sebi krije predmete Norine bake. Te stvari nisu samo stvari, to su uspomene i svaka od tih stvari na najnevjerojatnije načine pronalaze nove vlasnike kojima legnu kao dijelić koji nedostaje pritom im iz temelja mjennjajući živote… Sve je međusobno povezano nevidljivim, svilenim trakama vremena i prostora.

Svaki predmet u izlogu dućana bio je dio šezdesetogodišnje priče Norine bake i djeda, a sada svaki od njih prede neku novu priču i utječe na budućnost nekih novih ljudi…
“Slobodno razgledajte. I, ako ništa i ne kupite, možda ćete sa sobom ponijeti neku uspomenu.”


Ova priča mi je legla kao hladni, fini sladoled usred vrelog ljetnog dana. Jednostavno… Opuštajući užitak. Nemam boljeg opisa.
“Kada se radi o povrijeđenosti, srce se ne pridržava kalendara.”
I samo da se zna, stvarno bih voljela jednu takvu frendicu u stvarnom životu kao što je Michelle u ovoj priči.

Uživala sam u ovoj knjizi od prve do posljednje stranice.O autorici


Ella Griffin rođena je u Dublinu. Dok se nije upustila u pisanje fikcije, bila je višestruko nagrađivana promidžbena autorica. Od 2011. godine do danas napisala je četiri romana. Voli nasmijavati i rasplakati čitatelje (ponekad na istoj stranici). Ella sa suprugom živi u irskom okrugu Wicklow.


Citati


“Nemaš osjećaj kao da radiš kada činiš nešto što voliš.”


“Zašto su najgori ljudi na svijetu uvijek dobivali sve što su poželjeli?”“Prošlost je dio tebe kao što su fosilizirani puževi dio mramora.”
Preporuka ljubiteljima ljubavnih i obiteljskih romana.Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/ducan-sjecanja/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s