Kolekcionar grijeha ★ Daria Desombre

Izdavač: Znanje

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Tatjana Radmilo


Klasični detektivski krimi roman u ruskom ruhu koji u sebi nosi i dozu mistike.O knjizi


Nad starim središtem Moskve nadvila se strašna prijetnja. Jedan po jedan, osvanjuju sve brojniji leševi. Okrutno mučene, svirepo smaknute, sve žrtve prošle su kroz torturu koja nalikuje srednjovjekovnim metodama izvlačenja priznanja ili pak smaknuća. Zašto baš one i koji je bio njihov grijeh zna samo njihov mučitelj – serijski ubojica koji svoju jezivu slagalicu polako privodi kraju.
Tko je sljedeća žrtva, gdje i kad će misteriozni ubojica ponovno udariti ne zna nitko, no mlada pravna pripravnica, opsjednuta serijskim ubojicama, možda je ipak ukazala na neobičan trag. Potpuno nezainteresiran za njene sulude teorije, njezin šef – iskusni detektiv provincijskog podrijetla, shvatio je da se, unatoč različitostima, savršeno nadopunjuju i da jedino oni mogu odgonetnuti tajnu ubojstava i spriječiti nove žrtve.
Vjerski fanatizam, neobični rituali – svaki trag ih vodi sve dublje u labirint grijeha iz kojeg možda ni za njih više nema povratka.


Moj dojam


Andrej je praktični tip čovjeka koji stanuje u unajmljenoj kućici, radi kao detektiv, a u slobodno vrijeme cijepa drva ili pere rublje. Zadovoljan je s malim i s tim da ima posao za koji prima redovitu plaću. Njegovo srce prvo osvaja pas Ranjevska s kojom Andrej dijeli svaki svoj skromni obrok, a kasnije i Maša.Marija Karavaj (Maša) je apsolventica pravnog faksa koja piše diplomski rad o serijskim ubojicama.U ovoj knjizi saznajemo mnogo o Moskvi i njezinoj povijesti. Izvorno je napisana na ruskom i s ruskog je prevedena na hrvatski.Pisanje je jasno, bistro i glatko. Brzo se čita i pošto nema puno stranica, jako brzo se i zgotovi.Ima sexa, ali umjereno opisanog i bez eksplicitnih scena. Ima i vulgarizama, ali isto tako dozirano umetnutih.Glavna premisa priče su zagonetna ubojstva. Od samog početka, priča plijeni pažnju, a napetost raste poglavlje za poglavljem…Žrtve su obilježene brojevima i svaka ima neki grijeh na sebi… Maša i Andrej pokušavaju shvatiti sistem kojim ubojica brojčano obilježava žrtve.U knjizi postoji i pod-priča koja se postupno stapa s glavnom pričom kako se bližimo kraju.Svaki napisani detalj ovdje je bitan i apsolutno ništa nije suvišno i zato vjerujemo da će lovci na misterije i detektivi u duši istinski uživati u ovoj knjiškoj poslastici.O autorici


Daria Desombre rođena je u Sankt Peterburgu, gdje je pohađala Umjetničku školu „Ermitage“, a potom završila poslijediplomski studij engleskoga i španjolskoga. Od 2000. godine živi u Parizu, da bi se potom u potpunosti posvetila pisanju scenarija za vodeće filmske kuće u Rusiji i Ukrajini. Najpoznatija je po seriji trilera u stilu Dana Browna o mladoj pravnici Maši Karavaj koji obaraju sve rekorde prodaje u Rusiji.


Citati


“Andrej je dolazio do odgovora na temeljna pitanja o svemiru na istome mjestu na kojem i većina stanovništva – sjedeći na zahodu.”


“Promatrajući u mraku gotovo crne zidine drevne tvrđave, mislila je kako je povijest svakog grada – svakog mjesta na karti u kojem su stoljećima ljudi živjeli jedni pored drugih – povijest krvi i okrutnosti.”


“Čovjek je nemilosrdna životinja.”


“Kad bi odjednom na pločnike starih gradova izbila sva krv koja je na njima bila prolivena, gacali bi u njoj do gležnjeva, ako ne i do koljena.”


“Možda samo nastrana osoba može shvatiti drugu nastranu osobu.”


“On pomno bira svoje žrtve jer mu je važan ne samo zločin, već i poruka koju šalje čovječanstvu putem svoga zločina.”


Preporuka svim ljubiteljima detektivskih romana, ljubiteljima krimića i misterija.Link za kupnju: https://znanje.hr/product/kolekcionar-grijeha/272997

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s