Kamo si otišla, Bernadette? ★ Maria Semple

Izdavač: Mozaik knjiga

Ocjena: 2/5 ★★

Prevela: Patricija Vodopija


Moderna satira koja ispod humorom glazirane površine krije depresivno ozračje koje prati bogataške obitelji.O knjizi


Bernadette Fox na zlu je glasu. Za Elgieja Brancha, čudo od djeteta zaposleno u Microsoftu, ona je urnebesna, lako zapaljiva, nadarena, nesređena supruga. Za druge majke, koje se okupljaju ispred škole dovozeći i odvozeći svoju djecu, ona je prava opasnost za okolinu. Za arhitektonske stručnjake ona je revolucionarna arhitektica. Za petnaestogodišnju Bee ona je najbolja prijateljica i, sasvim jednostavno, mama. Ali Bernadette odjednom nestane. A Bee mora krenuti na putovanje do kraja svijeta kako bi je pronašla.


Moj dojam


Neki kažu da je ovo svježa, originalna, crna komedija, neki ju uspoređuju i sa ludom vožnjom u zabavnom parku, ali na mene nije ostavila nikakav iole pozitivan dojam.


Nisam se povezala s likovima. Nisam pohvatala niti radnju niti sam uspjela “uhvatiti” Bernadette. Smetao mi je taj pretenciozan humor. Humor? Humor? Huu-mor? Ja se nisam niti jednom nasmijala… Prije nego me kamenujete nasmrt, pričekajte da vam objasnim svoje gledište.


Ako stavimo na papir glavne točke ove knjige (niže navedene) , ja ne vidim, najiskrenije rečeno, što tu ima biti smiješno.

• imamo majku koja je nestala i koja boluje od depresije, anksioznosti i agorafobije

• imamo taticu koji, ženi iza leđa, ševi sekretaricu i vlastito dijete odgovara od potrage za majkom

• imamo kćer koja očajnički pokušava pronaći svoju nestalu majku dok ju vlastiti otac odgovara od te potrage, jer je po njemu, njezina mater očito mrtva


Ono… Ljudi… What the fu*k???


Prvo što me izluđuje jest da mi tata, kad ga upitam što se po njegovu mišljenju dogodilo mami, uvijek kaže: “Najvažnije je da shvatiš kako nisi ti kriva.”


Da, shvaćam da je ovo satira i da to nije klasičan humor, ali po meni, ova priča je depresivna, tužna i pomalo seksistička.

Bernadette njezin suprug vara, ona se ne uklapa u okolinu, boluje od više ozbiljnih poremećaja, etiketirana je od svih susjeda kao lokalni weirdo, laka je meta emocionalnih vampira oko sebe i apsolutno svi ju smatraju luđakinjom… I onda na kraju, njezina supruga boli ona stvar što je ona nestala i to projicira na vlastito dijete koje želi pronaći svoju majku…


“Mama je propala u zemlju dva dana prije Božića, ne rekavši mi ni riječ?”


Crni humor? Ne znam baš… Sarkazam? Apsolutno je zastupljen… Drama? I pretjerano naglašena… Knjiga je objavljena davne 2012. godine, ali ja sam ju tek sad pročitala. Trebala mi je vječnost da prođem kroz 360 stranica. Ne samo što mi nije bila uopće smiješna niti mi je bila iole zabavna nego mi je bila baš naporna. Autorica se previše opustila i pustila scenaristicu u sebi da nadvlada spisateljicu, pa je tako dobrih pola knjige pisano u dijalozima i isto tako značajan dio u prepiskama mailova. Da budem sasvim iskrena… Previše pretenciozno za moj ukus. Nije mi uopće legla.


Autoričin lik Bernadette navodno je inspiriran njom samom, a poneki dio čak i njezinim životom… Prošle godine dobili smo i filmsku adaptaciju istog naslova kao i knjiga sa Cate Blanchett u glavnoj ulozi.O autorici


Maria Semple petnaest je godina radila u Los Angelesu kao televizijska scenaristica, između ostalog i na velikim uspješnicama kao što su Ellen, Saturday Night Live i Prikraćeni. Živi u Seattleu.Citati


“Istina je složena.”


“Cijelo sam vrijeme razmišljala o tome kako mi je bila sjajna zamisao poći na to obiteljsko putovanje na Antarktik.”


“Bit će puno ljudi. Ne osjećam se dobro kad sam izložena ljudima.”


“Morala sam poći onamo. Ako ni iz kojeg drugog razloga, a ono kako bih stavila ruku na oznaku Južnog pola i objavila da se svijet doslovno vrti oko mene.”


Što reći kome preporučujem ovu knjigu kad ja nisam osobno našla ništa što bi mi se svidjelo u njoj?!? Nemam pojma… No, bez obzira na to, ako stavim na stranu svoje osobne preferencije, knjiga bi se mogla mnogima svidjeti, kao što i je, između ostalog… Ja osobno znam mnoge koji su ovu knjigu potpuno drugačije doživjeli nego ja, stoga, vi koji volite satiru u umaku od obiteljske drame, navalite i dobar vam tek…Link za kupnju: https://mozaik-knjiga.hr/proizvod/kamo-si-otisla-bernadette/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s