Sumrak ★ Stephenie Meyer

Izdavač: Algoritam

Ocjena: 4/5 ★★★★

Preveo: Vladimir Cvetković Sever

Serijal Sumrak, knjiga prva


Mladenačka fantasy romansa koja je osvojila i ujedno razdvojila svijet, a percepcija donekle ovisi o tome jesi li u skupini fanova ili hejtera… ❤️O knjizi


Srednjoškolka Bella Swan pomirila se s neizbježnim. Mora napustiti sunčani Phoenix u Arizoni i otići živjeti s ocem u Forks, kišovito mjestašce na pacifičkoj obali poznato kao najoblačnije u cijelim Sjedinjenim Državama. Što je još gore, u malome mjestu svatko svakoga poznaje, pa Bella, koja nikad nije imala mnogo prijatelja i uvijek je cijenila samoću, sad pred svima mora pokazivati koliko je nespretna na tjelesnom i sramotiti se nesvjesticama kad vidi i najmanju kap krvi. Samo, čini se da najljepšem učeniku gimnazije u Forksu – Edwardu Cullenu, jednom od četvoro braće i sestara iz samotnjačke obitelji o kojoj se malo zna, a o kojoj kruže mnoge jezovite priče – njezina nespretnost nimalo ne smeta. Iako su joj njegove nagle promjene raspoloženja isprva posve neobjašnjive, Bella polako počinje sumnjati da rješenje Edwardove zagonetke leži upravo u krvi. Ljudskoj krvi, njezinoj krvi, krvi zbog koje su Cullenovi grozomorno različiti od svih ostalih žitelja Forksa… Književni debi Stephenie Meyer Sumrak ubrzo po objavljivanju stekao je kultni status među mladim čitateljima Amerike.
U isti mah neodoljivo strašan i zanosno romantičan, Sumrak je vrhunska ljubavna priča za sve one koji su se oduvijek osjećali drugačijima, a nikad nisu vjerovali da bi netko savršen upravo to mogao shvatiti kao vrlinu i zavoljeti ih usprkos svemu što ih dijeli. Pa i po cijenu života – ili besmrtnosti.


Moj dojam


Ok, prvo da ispucam ovo iz sebe: uživala sam kao malo prase u ovoj knjizi. There. I said it. Malo kasnim… Ono, barem 15 godina, ali nema veze, za užitak nikad nije kasno. Svih ovih godina kočnice su mi bile:

• ogromna pompa koja se digla oko ovog serijala

• filmovi koji prate serijal, a koje sam pogledala prije čitanja istog i koji su me odvratili od tih knjiga….

Ovo je, dakle, prva knjiga Stephenie Meyer koju sam pročitala i sad se veselim pročitati sve ostale. Sva sreća, pa sam nedavno nabavila cijeli serijal u savršenom stanju preko nekih antikvarijata i knjiških grupa, jer, inače, serijal je nemoguće kupiti u knjižarama budući da je odavno rasprodan, a dotisak je nemoguć jer je Algoritam, izdavač prijevoda ovog serijala, propao i sa njim i naše nade o mnogim divnim knjigama koje je sad gotovo nemoguće nabaviti (Tolkien, atolkien, Tolkien 😑😑😑) .

Da ponovim, imala sam sreće. Kad smo već kod prijevoda, ovdje posebno želim naglasiti da je nemjerljiv užitak čitati dobro prevedenu knjigu poput ove. Dobar prijevod glavu čuva. Prijevod je, naravno, potpisao Vladimir Cvetković Sever.

Što se tiče same radnje knjige, likova i slično, to vam nemam što previše opisivati, jer toliko recenzija postoji o tome da moja može samo dodati još jednu recku na već poprilično išarani zid, potpuno nepotrebno. Ovo pišem više zbog sebe iz nekoliko razloga:

• uskoro izlazi nova knjiga iz Edwardove perspektive koju ću zasigurno pročitati i recenzirati, a kako da ju recenziram bez prethodnih recenzija ili osvrta na početni serijal.

• moram vam pokazati ljepotu tih knjiga u fotkicama koje sam, kako bi mi u primorju rekli; “s guštom” napravila…

• da vam pokažem zašto kaskam s novitetima i tbr listom… I da vam se opravdam da ne gledam tv…

• da ostane zabilježeno koji mjesec i koje godine sam knjigu pročitala

Ok, sad zašto 4, a ne 5 zvjezdica;

• zato jer sam pročitala mnogo bolje fantasy knjige koje više zaslužuju peticu, a to opet ne znači da ova nije dobra, nego, eto, da ima i boljih…

• zato jer ipak imam koju godinu u guzici i hormoni mi više ne luduju, pa oduševljenje ipak nije bilo na toj teen razini

• zato jer bih ovu knjigu nekako svrstala u fantasy fast food, a gotovo svi volimo uživati u malo “zabranjenog voća”. Ovo je, npr, s obzirom na fantasy knjige koje inače čitam, baš to – fast food, ali to ne umanjuje užitak u njemu, baš naprotiv… Povećava ga…

A sad ono najgore… Vratimo se malo na najnoviju knjigu koja tek treba izaći… Voljela bih kad bi ta knjiga (Midnight sun), koja je najvaljena da izlazi u kolovozu ove; 2020. godine, izašla isto tako u prijevodu Vladimira, u približno istoj veličini kao i Algoritmove prethodnice (da mi ne strši na polici) , u istovjetnoj naslovnici kao original (jbg, opk me zel’) i u tvrdo ukoričenom izdanju (kako drugačije?!?)… Da, znam, puno je to želja i željica…. Ali kako ono kažu naši stari… U nadi je spas… 😁O autorici


Stephenie Meyer (Hartford, Connecticut, 24. prosinca 1973.) američka je književnica, autorica romana o vampirima Sumrak, Mladi mjesec, Pomrčina i Praskozorje.

Meyer je odrasla u Phoenixu, Arizona u velikoj obitelji. Imala je petero braće i sestara s kojima je odrasla: Emily, Heidi, Paul, Seth i Jacob. Ona je „posudila“ njihova imena za roman Sumrak, u kojem je najviše zapažen ostao Jacob Black. Pohađala je Brigham Young University u Provu, Utah, gdje se istaknula u engleskom jeziku. Upoznala je svojeg muža Christiana, koji je nosio nadimak „Pancho“, dok je odrastala u Arizoni, a vjenčali su se 1994. Imaju tri sina: Gabe, Seth i Eli.

Meyer kaže da joj je ideja o Sumraku došla 2. lipnja 2003., u snu o djevojci i blistavom vampiru koji su sjedili na proplanku, koji je smješten u 13. poglavlju knjige.

Nastavak Sumraka, Mladi mjesec nije bio objavljivan istovremeno u sjevernoj Americi, a izašao je početkom kolovoza 2006. Treći dio, Pomrčina, pušten je u prodaju 7. kolovoza 2007. Četvrti dio, Praskozorje, izašao je 2. kolovoza 2008. Meyer je napomenula da će četvrta knjiga biti posljednja sa Bellinog gledišta. Na svojoj stranici je ustvrdila da će ipak biti više od četiri dijela serijala. Također je ustvrdila da će njezin roman, Midnight sun, biti više kao pratilac prvom dijelu tetralogije, jer će biti napisan sa Edwardovog gledišta. Prvo poglavlje pete knjige objavljeno je na njezinoj web stranici, ali je najavila da će najvjerojatnije biti preuređeno prije tiskanja. Izlazak knjige najavljen je za kolovoz 2020.

Kao spin-off serijala, 5. lipnja 2010. izašla je novela Kratki drugi život Bree Tanner, u kojoj je glavna junakinja novonastala vampirica, Bree Tanner, a radnja je prepričana iz njenog kuta te se nadovezuje na onu radnju iz Pomrčine.

6. svibnja 2008. objavljen je The Host. Prati priču Melanie Stryder i Wanderera, dvije žene u jednom tijelu, koje su prisiljene raditi zajedno da mogu spasiti Jareda, bjegunca kojeg obje vole.


Citati


“Je li ti još slabo od trčanja? Ili je stvar u mome stručnom ljubljenju?”


“Samo zato što su nam podijeljene određene karte, to ne znači da ne možemo odlučiti da se izdignemo iznad toga – nadvladati stege sudbine koju nitko od nas nije htio. Pokušati zadržati koliko god suštinske ljudskosti možemo.”


“Moram paziti na to što radim svakog trenutka koji provedemo zajedno kako te ne bih povrijedio.”


Ne vjerujem da oni koji uživaju u ovakvoj – young adult fantasy, literaturi nisu još čitali ovu knjigu. Ali za buduće generacije koje imaju afinitete prema ovom žanru, toplo preporučujem… I ne, nemojte gledati filmove. Pročitajte ove knjige ako ih uspijete nabaviti u nekom antikvarijatu.Knjigu, dakle, ne možete više kupiti u knjižarama, ali možete preko neke od online knjiških grupa, oglasnika, antikvarijata…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s