Odmor ★ T. M. LOGAN

Izdavač: Stilus Knjiga

Ocjena: 5/5 ★★★★★

Prevela: Andrea Marić


Odmor u Francuskoj. Sedam dana. Tri obitelji. Tajne zbog kojih su svi spremni ubiti. Ali samo jedan je ubojica…O knjizi


Trebalo je to biti savršeno ljetovanje, četiri najbolje prijateljice sa supruzima i djecom u luksuznoj vili pod blistavim suncem Provanse. No pojavile su se nevolje u raju. Kate počinje sumnjati da je suprug vara i to s jednom od njezinih najboljih prijateljica. Jedna od njih bit će spremna žrtvovati godine prijateljstva i uništiti njezinu obitelj.

Ali koja?

Dok se približava istini, Kate prekasno otkriva da su ulozi daleko viši no što je mogla i zamisliti. Jer netko u vili spreman je čak i ubiti kako bi tajna ostala skrivena.


Moj dojam


Od ove priče sam dobila knjiški mamurluk. Preokret, zaokret, preokret, zaokret, preokret, zaokret… Nakon svakog kratkog poglavlja jedan dobri “cliffhanger” iza kojeg ne možeš ne nastaviti čitati. Zakuca te za stolicu i nema mrdanja. Poglavlje za poglavljem. Napeto, uzbudljivo, savršeno iskomponirano, doslovno, kako su neki rekli – adiktivno…

Kate sa svojom obitelji, suprugom, kćeri i sinom dolazi na otmjeno imanje u Provanski gdje ih je pozvala jedna od njezinih prijateljica. Kate i njezina family inače si nikad ne bi mogli priuštiti takav luksuzni odmor… No nevolje započinju već pri dolasku. Primjećujemo kroz Kateine oči da je njezin suprug Sean poprilično distanciran, a onda Kate nailazi i na skrivene poruke na Seanovu mobitelu.

Misteriozna žena izgleda da ima aferu s njezinim mužem.

Ali kao da izdaja nije dovoljna sa strane njezina vlastitog supruga, izgleda da je misteriozna žena jedna od njezinih najstarijih prijateljica.

Ali koja?

Tko je ona?

Koja od njih tri?

Rowan, Jennifer ili Izzy?


“Moje prijateljice. Rowan, koja je pametnija od mene, i uvijek je to bila. Jennifer, ljepša od mene, nekada i sada. Izzy, koja je duhovitija nego ja, i uvijek je znala Seana nagnati na smijeh.”


“Istina, svima sam nešto zgriješila. Svakoj od njih na drukčiji način.”


Izzy. Seanova najstarija ženska prijateljica koja se najednom ponovno pojavila u njihovom životu…

Što ona njemu predstavlja?

Slobodu, život bez obaveza, djece, vezanosti? Novu šansu da iskusi mladost, drugu priliku za početak?

Saznajemo da se Izzy viđa s nekim tko je u braku, ali ostaje tajnovita po pitanju toga o kome je riječ…

Je li moguće da joj je vrckava i uvijek pouzdana Izzy zabila nož u leđa? Doduše, imala bi puno pravo zbog boli koju je proživjela isključivo Kateinom krivicom…


“Jednom mi je rekao – da su sklopili pakt kad su imali šesnaest godina. Da će se njih dvoje, ako i dalje budu slobodni kad im bude četrdeset – a Sean još ne zaradi svoj” prvi milijun” – vjenčati.”


Rowan. Na pragu je toga da postane toliko bogata da si može priuštiti onakav život za kojim Katein Sean žudi…

Kate je u Rowaninoj sobi otkrila nepobitan dokaz da ona ima nešto sa Seanom. A Rowanin suprug, u naletu pijanstva i nesanice, povjerio se Kate kako sumnja da njegova žena ima aferu…

Je li moguće da Rowan ima aferu s njezinim mužem?

Je li ih ona zato zvala na sedam dana besplatnog odmora? Zato da bi bila sa njezinim Seanom?


Jennifer. Seanova prva ljubav. Njegova cura iz studentskih dana… Je li ona ta? Kate se prisjeća da joj je Sean jednom davno rekao, u trenutku pijane iskrenosti, da mu je najbolji seks u životu bio upravo s Jennifer…

Atraktivna Jennifer stigla je sa svojim krajnje neuglednim suprugom i s dvoje već velike djece, dječaraca, oko kojih cijelo vrijeme titra… Ono što je Kate primjetila je to da se Jennifer ponaša krajnje čudno u blizini njezina Seana…

Je li to zato jer je njezin suprug takav neugledan, nesrazmjeran njezinoj ljepoti?

Je li to zaista tako ili ju već lagano stiže paranoja?


“Rowan. Jennifer. Izzy. Sve tri smo bile tako povezane, godinama. Brinula sam se da ćemo se udaljiti jedne od drugih kako nas život bude nosio u različitim smjerovima, ali u stvarnosti se dogodilo upravo suprotno – barem kad je riječ o jednoj od njih. Jedna od njih prišla je mojoj obitelji bliže nego što bih ikada poželjela. Ali koja od njih tri?”


Najiskusniji trilerista teško da će naslutiti krajnju istinu. Kate je jedan zaista uvjerljiv lik i zadovoljstvo je kroz njezine oči igrati se detektiva i istraživati potencijalnu razaračicu familije… A kasnije, i potencijalnu ubojicu…


“Možda je to sve moja krivnja. Možda sam ga ja natjerala na ovo. Dovela ga dotle. Možda nisam obraćala dovoljno pažnje, možda nije bilo dovoljno seksa. Možda sam trebala napraviti više, potruditi se jače. Možda nisam dovoljno mršava, dovoljno zanimljiva, dovoljno pametna, dovoljno bogata da zadržim njegovo zanimanje na duge staze.”


Priča je ispričana od strane različitih likova, ali Kateina perspektiva dominira. Kate je ona s kojom se saživimo, s kojom dišemo, s kojom strepimo. Nju, sirotu, razdiru sumnje na sve njezine prijateljice. Kate, Jennifer, Rowan i Izzy, njezinr prijateljice još od studentskih dana…

Koja od njih je bila toliko drska da joj se ugura u obitelj, koja od njih se drznula da joj zabije figurativan nož u leđa? Koja od njih je zaista na kraju i ubojica?


Jedina pomalo naporna stvar je bila pratiti sve te Kateine istraživačke eskapade koje rezultiraju šokantnim pronalscima (u ladici spavaće sobe jedne od njezinih prijateljica, u košu za smeće itd…) Možda su se te neke stvari mogle malo trimat… Vjerujem da sveukupni dojam ne bi izgubio nimalo na dinamici i napetosti…


“Protrljala sam oči. Eto, kakva sam postala otkako sam vidjela one poruke na mobitelu. Svakodnevne nesigurnosti, sitnice koje svakog od nas žderu s vremena na vrijeme poprimile su čudovišan oblik. Narasle su toliko da bacaju sjenu preko svega, preko svake misli, svakog komentara, svake minute budnog stanja.”


Paralelno s intrigama i dramama odraslih, pratimo i drame koje se odvijaju među njihovom djecom…


Sedamdeset posto ovog romana plešemo između psihološke obiteljske drame i psihološkog trilera. Dramski aspekti su izraziti naglašeni, pa je linija koja razdvaja žanrove ovdje veoma tanka. Tek pred kraj, priča dobiva jasan odjek pravog psihološkog trilera.


U svakom slučaju, uživala sam u ovom romanu i oduševio me je više od prethodnog “29 sekundi”.O autoru


T. M. Logan rođen je u Engleskoj, u grofoviji Berkshire. Poslije studija u Londonu i Cardiffu zaposlio se kao novinar, a pisao je za engleski dnevni list Daily Mail. Danas se bavi isključivo književnim radom, a živi u Nottinghamshireu sa suprugom i dvoje djece. Laži su njegov prvi roman, a objavila ga je izdavačka kuća Bonnier Zaffre u siječnju 2017. Njegov sljedeći triler, 29 sekundi, objavljen je u siječnju 2018.

Naša recenzija na roman: “29 sekundi”


Citati


“Vozili smo na sjever, dalje od obale. Vinogradi puni grožđa opasali su cestu s obje strane. Niska, zelena loza u redovima je marširala u daljine pod duboko plavim mediteranskim nebom. (…) Otvorila sam svoja vrata i izišla, rastežući se od puta. Svježina klime nestala je u trenutku kad me vrelina kasnog srpnja poklopila kao pokrivač. Zrak je mirisai na masline i borove, a ljetna žega pržila je tamnu zemlju. Nije bulo zvukova – ni prometa, ni ljudi – samo blago šuštanje povjetarca visoko u krošnjama čempresa…”


“Samosažaljenje je neprijatelj.”


“Nema pravog zadovoljstva u tome da ti se pobjeda servira na pladnju; s druge strane, nema ništa slađe od teško izvojevane pobjede koju su potpuno zaslužio.”


“Istina je jednostavna. Laži su komplicirane.”


“Ako čekaš idealan trenutak, čekat ćeš zauvijek, pa kad vidiš nešto što želiš, moraš se odvažiti i to uzeti.”


“Kad vodiš vlastitu kompaniju, moraš se neprestano kretati, kao morski paa. Ako morski pas predugo ostane miran, umre. Možda ne odmah, ali s vremenom; ako si dopustiš usporiti, upadneš u rutinu, uvališ se u loše navike i ubrzo potom shvatiš da su te živu pojeli ovi iz konkurencije.”


Preporuka svim ljubiteljims Loganovih trilera, sladokuscima obiteljskih dramica i intriga i svih onih koji okidaju na psihološke drame i psiho trilere…Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/odmor/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s