Quantum ★ Patricia Cornwell

Izdavač: Stilus Knjiga

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: Mija Žužul Krunić

Serijal: “Captain Chase”, 1. dio


S jedne strane briljantno ispričana, napeta i pametno osmišljena priča koja će vas natjerati da s nestrpljenjem iščekujete njezin nastavak, a s druge strane imate onaj dojam da to nije Patricia kakvu ste očekivali…O knjizi + moj dojam


Uoči tajne misije u svemir, kapetanica Calli Chase nailazi na deaktivirani alarm u tunelima duboko ispod NASA-inog istraživačkog centra. Calli je pilotkinja NASA-e, kvantni fizičar i istražiteljica kibernetičkog kriminala koja je svjesna kako nadolazeća oluja i opoziv vlade čine savršeni paravan za sabotažu sa smrtnim posljedicama. No, opasnost je veća nego što je zamišljala. Kapljica osušene krvi, nestala sigurnosna značka, sumnjivo samoubojstvo – niz je to uznemirujućih tragova koji upućuju na Callinu sestru blizanku, Carme, kojoj danima nitko ne može ući u trag. Ustrajna u namjeri da spriječi moguću katastrofu i otkloni ljagu sa sestrina imena, kapetanica Chase zaranja u širok spektar znanja o kibernetičkoj sigurnosti, ali i u svoju bolnu prošlost, tražeći razloge čudnog ponašanja svoje sestre blizanke. S istekom vremena postaje svjesna činjenice kako njezin neuspjeh znači katastrofu – ne samo za međunarodni svemirski program, nego i za sigurnost čitave nacije.

Započinje obećavajuće:

“NACA je preoblikovana u Nacionalnu upravu za zarakoplovstvo i svemir (NASA) i svemirska utrka je mogla početi. Naravno, ako mene pitate, ta utrka je davno prije počela. Jer to su zapravo stvari od kojih smo satkani, od želje da plovimo zrakom i samo nastavljamo dalje. Besprijekorno, beskonačno, naše ponašanje seže u daleku povijest prije nego što su se Igor Sikorsky i braća Wright odrazili s čvrstog tla na kojem stojimo, uzdižući se, vrteći se i uglavnom, srušeći se.

Knjiga je pisana u prvom licu, naravno, junakinje, kapetanice Chase… Da, glavna likuša opet je, kao i Scarpetta, njezin alter ego, ono – super duper smart žensko koja sve zna i sve može…

Ime Chaseine blizanke je Carme što me pretty much asociralo na dobru staru tetu Karmu… Je li ime takvo namjerno ili ne, ne bih znao…

Kapetanica Chase je neka vrsta security lady i sva ta pompa i drama oko svega se odvija mostly ispod zemlje, u nekakvim tunelima… Tak’ da, ak’ ste očekivali baš onak’ real SF, bit ćete malo razočarani, jer će vam se snovi o astronautima i svemirskim ekspedicijama rasprišiti kao balon od sapunice. No vratimo se na kapetanicu a’la sekjuriti… Ona me malo podsjeća na one funny aljkave čuvare, wannabe policajce koji čuvaju trgovačke centre, znate na koje mislim, one iz američkih komedija… Jedina razlika je što je ovdje riječ o zgradi NASE i tituli kapetanice, i, vjerojatno, malo drugačijoj odori na kojoj ne piše “security” nego dr, pr, mr (or something like that) , itd… Ali ono, premise su iste, samo je ta kulisa drugačija. Rekli bi mi ovdje: “ista pašta, drugo pakovanje”.

Nadalje…

Ne znam zašto se knjiga zove “Quantum”… Nema unutra apsolutno niđe veze s kvantnom fizikom, osim što je naša kapetanica uz sve titule (dr, pr, mr), etikete, epitete i kvalitete, još i kvantna fizičarka (naravno).

Eh, da, da ne zaboravim, malo me iznerviralo što ova knjiga nema kraj. Tj, završava onako – nikako – To be continued…

Iskreno govoreći, više bih volio da se zadržala na Scarpetti i klasičnoj forenzici i da se ostavila “ćorava posla”. Al jbg… Dat ćemo joj priliku… Priča i novo okruženje ipak imaju potencijala…

Dajem joj četvorku samo zato što je autorica zaista pristupila pisanju svjetski se pripremivši i, kao i uvijek, uvjerljivo dočarala policijske proceduralne tehnike…

Druga knjiga bi trebala izaći ovaj mjesec, i iako sam mrvicu razočaran pravcem kojim je krenula Patricia, ipak novi nastavak s nestrpljenjem očekujem, jer, u konačnici, ipak me ovaj Quantum ostavio na cliffhangeru.


O autorici


Patricia Cornwell svoj je prvi roman, “Obdukciju” , objavila 1990. godine u vrijeme kada je radila u Uredu za medicinska istraživanja u Richmondu, Virginia. Ovaj iznenađujuće dobar prvijenac osvojio je nagrade Edgar, Creasey, Anthony i Macavity te French Prix du Roman d’Aventures – i time postao prva knjiga koja je dobila sve ove nagrade u samo godinu dana. Postajući svjetski fenomen, serijal o Kay Scarpetti Patriciji Cornwell donio je i nagradu Sherlock za najbolji lik detektiva američkog autora, nagradu Gold Dagger, RBA Thriller te Medalju francuskog viteškog reda za doprinos umjetnosti i književnosti kojom je odlikovana za izniman literarni i umjetnički doprinos.


Zanimljivost:

U vrijeme pisanja Quantuma, Patricia Cornwell provela je dvije godine istražujući svemir, tehnologiju i robotiku u NASA-inu istraživačkom centru Langley, u stožeru svojeg lika Calli Chase. Proučavala je najsuvremenije sigurnosne tehnike uz pomoć tajne službe, US Air Forcea, NASA-e, Scotland Yarda i Interpola.


Druge knjige ove autorice koje smo recenzirali:

~ Prašina

~ Krv i meso

~ Lakomisleno srceCitati


“Kad bismo samo bili mudri znali bismo svoje mjesto u velikom dizajnu stvari…”


“…mala plava točka jedna od bezbrojnih živih planeta, lebdjela bi daleko i široko kroz beskonacčnost, vrteći se u orbiti poput dragulja koji se kotrljaju.”

“Kao odvojeni svjetovi koji se žele ponovno povezati poput dva prsta u Michelangelovu” Stvaranju Adama” na stropu Sikstinske kapele. Poput E. T. – a gledajući u nebesa, tamo odakle je potekao. Poput Dorothy koja ponavlja mantru da nema mjesta poput obiteljske kuće. “

” Pretpostavljam da možda nismo odavde, već s nekog drugog mjesta na koje se očajnički želimo vratiti. “


“Leonardo da Vinci u 15.st. dizajnirao je letjelice i leteće strojeve poput helikoptera. Pričane su fatastične priče oko posjetitelja iz druge galaktike, a budalasti smrtnici s krilima od voska i perja samo bi se sunovratili na zemlju u pokušaju da lete preblizu suncu. “


“Nijedna usluga ne prolazi nekažnjeno. Ni jedno dobro djelo također. Najbolje namjere koje imate samo vas dovedu u probleme.”


“Obratite pozornost na detalje, male stvari će vas ubiti.”


“Ne možemo pokušati prkositi gravitaciji. Odvojiti se od onoga što nas veže. Vraćajući se našem izvoru, jureći za valovima energije i svjetlosti, jureći za onim što smo izgubili prolazimo brzo kroz vječnost na valovima energije i svjetlosti.”


“Lako je misliti da su svemirske kapsule sateliti, mjesečeva staništa, roboti i slično nešto uobičajeno i normalno kad su to vaše tapete i pozadinske slike.”


“Mitovi i drugi drevni tekstovi, uključujući i Bibliju, bogati su zadivljujućim otkrivenjina i aluzijama koje bi mogle sadržavati znanstvene tragove o našem pravom podrijetlu, a da se od njih nije očekivalo da ih shvatimo po svojoj vrijednosti.”


Preporuka svim ljubiteljima krimića, trilera i SF-a… Iako nije baš toliko SF koliko krimi-triler…Link za kupnju: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/quantum/

2 misli o “Quantum ★ Patricia Cornwell

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s