Čarolija – fantastična komedija ★ Gilbert Keith Chesterton

Izdavač: Ognjište

Ocjena: 4/5 ★★★★

Prevela: dr. sc. Zrinka Dragun


Filozofija spakirana u igrokaz.O knjizi


Fantastična komedija … o obitelji i ljubavi … o vjeri i znanosti … o anđelima, vilenjacima i zlodusima … o stvarnosti i iluziji … O ČAROLIJI


Moj dojam


Knjiga je objavljena 29. svibnja 2019. godine u povodu Chestertonovog 145. rođendana u izdanju naklade Ognjište.

Ovo je prvi prijevod na hrvatski jezik. To je inače učestali slučaj kod nakladnika Ognjište, to da nam donosi prijevode klasičnih djela koja nikad nisu dobila svoj spotlight na hrvatskoj književnoj sceni. Isto tako, njihov zaštitni znak su i tvrdi uvezi zanimljivo oslikanih naslovnica,pa je tako i ova naslovnica “Čarolije” zaživjela u čarobnom ruhu.

Knjigica je ovo od 104 stranice pisana u obliku igrokaza u tri čina. Napisana je davne 1913. godine, ali njezin sadržaj se bez problema može čitati i u današnje, moderno vrijeme. Humorom začinjeni dijalozi doprinose ugodnoj atmosferi čitanja, a argumenti koji se iznose koketiraju s misticizmom i filozofijom.

Pametno izvedeno. Voljela bih jednog dana vidjeti ovaj igrokaz izveden na nekoj pozornici…

Bistro, briljantno i nadasve fantastično!!! Istina i laži, mašta nasuprot znanosti, materija nasuprot duhu, agnosticizam ukršten s vjerom, čarolija u koliziji s iluzijom…

Jedino što me mrvicu zasmetalo je što su likovi pomalo plošni i nedorađeni, ali shvaćam autorov fokus i poantu tako da to nije velika zamjerka. Fokus je naravno – čarolija. I kraj. Kraj mi je malo zabrzan…

Možda je čarolija puno stvarnija od puke stvarnosti? Jesmo li je svjesni?

Ovu knjigu bih definitivno zadržala na svojoj polici, ali darujem ju od srca jednoj od naših najvatrenijih pratiteljica “Knjiškog Moljca”. Znam da voli čarobne knjige… A ova knjiga je kako joj i sam naziv govori… Čarobna!!!O autoru


Gilbert Keith Chesterton rođen je u Campden Hillu. Školovao se najprije u poznatoj Školi sv. Pavla, a zatim na učilištu Slade School of Art, koje je pripadalo Londonskom sveučilišnom koledžu, u namjeri da postane ilustrator. Pohađao je satove književnosti na University Collegeu, no nije završio nijedan fakultet.
1896. godine počeo je raditi za londonskog izdavača, Redway i T. Fis-her Unwin, gdje je ostao sve do 1902. godine. Tijekom tog razdoblja započeo je pisati i svoja prva honorarna djela kao novinar i književni kritičar. 1901. godine oženio se za Frances Blogg te je s njom ostao do kraja svog života.

1902. godine »Daily News« dodijelio mu je tjednu kolumnu, a zatim 1905. godine dobiva tjednu kolumnu u »The Illustrated London News«, koju je pisao narednih trideset godina.


Chesterton se prema vlastitim priznanjima kao mladić zainteresirao za okultno, a sa svojim bratom Cecilom eksperimantirao je s prizivanjem duhova.

Sazrijevanjem je, međutim, postajao sve više ortodoksan u svojim kršćanskim uvjerenjima, kulminirajući preobraćanjem na katoličanstvo 1922. godine.

Chesterton je bio krupan čovjek, visok 1,93 m, težak 134 kg.
Jednom je prilikom prigovorio svom prijatelju, Georgeu Bernardu Shawu: »Gledajuć tebe, svatko bi pomislio da Engleskom vlada glad.« Shaw mu je odgovorio: »Gledajuć tebe, svatko bi pomislio da si ju ti prouzrokovao.«


Obično je nosio kaput i zgužvan šešir, sa štapom u ruci i cigarom u us-tima. Često bi zaboravljao kuda je krenuo, i propuštao bi vlakove koji su ga trebali tamo odvesti. U nekoliko je navrata slao telegrame supruzi s neke daleke (i pogrešne) lokacije, primjerice »Ja sam u Market Harboroughu. Gdje sam ono trebao biti?«, na što bi mu ona odgovorila »Kod kuće.«

Chesterton je obožavao debate i često se u njih upuštao s prijateljima kao što su George Bernard Shaw, Herbert George Wells, Bertrand Russell i Clarence Darrow.

Prema njegovoj autobiografiji, on i Shaw glumili su kauboje u nijemom filmu koji nikada nije prikazan.


Preminuo je 14. lipnja 1936. godine u svojoj kući u Beaconsfieldu, u Buckinghamshireu. Govor na posmrtnoj misi u Westminsterskoj katedrali održao je Ronald Knox. Chesterton je pokopan na katoličkom groblju u Beaconsfieldu.

Njegov bogat i raznolik stvaralački opus uključuje novinarstvo, poeziju, biografiju, religiozna djela, fantaziju i kriminalističku fikciju.

Jedan je od rijetkih kršćanskih mislilaca kojemu se podjednako dive liberalni i konzervativni kršćani, a i mnogi nekršćani.
Chesterton je napisao oko 80 knjiga, nekoliko stotina pjesama, 200-tinjak kratkih priča, 4000 eseja, i nekoliko scenarija. Bio je književni i društveni kritičar, povjesničar, scenarist, teolog i branitelj katoličke crkve, de-batirao je i pisao kriminalističke priče, pisao je i članke za Britansku enciklopediju. Njegov najpoznatiji lik je svećenik-istražitelj, otac Brown, koji se pojavljivao samo u kratkim pričama, dok je njegov neosporivo najpoznatiji roman “Čovjek koji je bio četvrtak”.


Citati“Daleko je čudesnije objasniti čudo nego ga izvesti.”


“Pretpostavljam kako je u Irskoj posve ispravno vidjeti vile. To je poput kockanja u Monte Carlu.”


“Bajke su jedine demokratske institucije. Sve su klase čule za sve bajke.”“Moguće je da postoji lažna čarolija, kao i prava čarolija.”


“Kazališne vile mogu postojati upravo zato što postoje prave vile. Nećete ukinuti Englesku banku ako ukažete na krivotvorenu novčanicu.”


“Zašto ne možete ostaviti svemir na miru i pustiti ga neka predstavlja što god želi?”


“Pitate me kako sam doista izveo posljednji trik. Izveo sam ga pomoću čarolije.”
“Oh, uvečer luta parkom i šumom. Najradije za vlažnih večeri. Ona to naziva keltskim sumrakom.”
PATRICIA: On nije smrtnik.
MORRIS: Kako se zove?
PATRICIA: Ondje nemamo imena. Nikog zapravo ne poznaješ ako mu znaš ime.
MORRIS: Kako izgleda?
PATRICIA: Susrela sam ga samo u sumraku. Djeluje kao da je odjeven u dugi ogrtač, sa šiljastom kapom ili kapuljačom, poput vilenjaka u pričama moga djetinjstva.”
“A mogla je stvarati bisere, da je samo pristala biti kamenica.”


“Malo je, jako malo, užitka u životu. Pitanje je koje je vrste? Ne možemo pretvoriti život u užitak. Ali možemo izabrati takve užitke koji su vrijedni nas i naših besmrtnih duša.”


Preporuka svim ljubiteljima fantazije i filozofije, kao i strastvenim čitateljima igrokaza… Moram samo napomenuti da ovo nije klasični roman i ovo definitivno nije djelo za svakoga, za ljubitelje mističnog je možda prava poslastica, ali drugima bi mogla samo biti – čudnjikava…Link za kupnju: https://www.ognjiste.hr/proizvod/gilbert-keith-chesterton-carolija/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s